Wednesday, October 31, 2012

alysa 8 bulan lebih

alysa dah nak masuk 9 bulan tapi xtumbuh gigi lagi??
setiap kali jumpe orang, mesti dok tanya, eh, tak tumbuh gigi lagi??

memula aku agak risau, tapi bak kata ibu aku, baby nih dia fokus satu satu...
kalau cepat jalan, lambat tumbuh gigi,
kalau lambat jalan, cepat tumbuh gigi

mungkin betul kata ibu, sebab seawal 6 bulan, alysa dah mula meniti...skang nih dah mula nak melangkah ke hadapan...maybe sebab tuh dia lambat tumbuh gigi...

tak pe sayang, slow slow...mama tak kisah pon cepat ke lambat, asalkan kamu membesar dengan sihat...:)

p/s : tapi sebenarnya mama sangat2 tak sabar nak kamu tumbuh gigi, nak tau nape??sebab mama dah tak sabar nak masakkan menu yang sesaui untuk bb yang dah ada gigi...tapi dalam masa yang sama, mama takut bile kamu ada gigi, nanti masa menyusu kamu ngap nipple mama...owwhhh, tidakkk...seriau je rasa!!!

Nasi ayam : papa n alysa

nasi ayam for my love

hari minggu adalah hari masak2 untuk my love : papa + alysa

ok, papa nak makan nasi ayam...so mama pon sibuk google cari resipi nasi ayam, tapi bukan untuk papa, resipi nasi ayam untuk si comel mama la :)

wahh, alysa makan dengan penuh berselera...maklumlar, hari2 asek makan makanan kene steam je kan(mama kan malas, so potong bahan2 seme campak masuk dalam steamer, kemuadian blend), tapi kali nih, mama tumis plak makanan alysa :)


meh eira kongsikan sikit cara2 nak buat nasi ayam untuk si comel...erkk, resipi nih sesuai untuk si comel usia 8 bulan ke atas ye..

nasi ayam

bahan-bahannya :
1 bijik bawang merah
1 ulas bawang putih
halia (sikit je)
rempah 4 beradik (amik sikit je, untuk buat rasa)
4 sudu beras (nih utk 2 kali makan)
2 cube stock ayam (utk perasa)
1/2 cawan air
serbuk kunyit (kunyit bagus utk bb)

cara-caranya
1. hiris halus bawang putih, bawang merah dan halia, 
2. tumis bahan yang telah dihiris dan rempah sampai naik bau dengan menggunakan PURE OLIVE OIL
3. masukkan beras dan serbuk kunyit
4. masukkan stok ayam dan air
5. masak sehingga dia lembik, sesuai la untuk bb makan..
6. blend nasi tersebut (nih ikut kesesuaian, macam alysa xde gg la, so mama blend untuk elakkan dia tercekik)


utk sup plak
 bahan-bahannya :
4 cube stok ayam
1 pokok brokoli
1 cube potato
1 hiris tomato

cara2nya :
1. panaskan stok ayam
2. campurkan brokoli, potato n tomato yang telah di steam kedalam stok ayam
3. taraaa...dah siap...sedia dimakan bersama nasi...potato + brokoli + tomato tuh boleh lenyek2 ngan nasi skali


ok, siap...so hari sabtu tuh, papa + alysa dapat makan bende yang sama...eehh, nak jugak resipi nasi ayam version orang tua ke??rasanya tak perlu lah kan...korang mesti pandai buat kan...ok daaa...selamat mencuba :)


Tuesday, October 30, 2012

Swimming time

Hari ahad ari tuh xde buat pe...so tetibe tepk nk g swim...act dah lama sangat neck float alysa tuh terbiar je...pastuh swimming suit pon asek tergantung je dlm almari...setiap kali nk g swim,mesti papa bz...cian alysa..swim dalam bilik air je la...


So 28.10.2012...akhirnya papa korbankan sedikit masa dia untuk alysa...sempena hari raya korban kan...so berkorban la sikit utk anak tersayang...

Kitaorang g kolam renang sri siantan tu je...dekat sangat ngan rumah..bayaran masuk rm4 je sorang...tapi kene make sure ko pakai pakaian renang yg betul ehh...xboleh pakai tshirt n seluar pjg tuh kalau nak swimming...


So disebabkan aku tidaklah berpakaian renang,maka aku xboleh la terjun dalam swimming pool...sob sob sob...terpakse redha...so aku main kat tepi2 swimming pool je la...sambil2 tu boleh tangkap gamba kan..


Mcm ne ngan alysa???fuhh,anak dara i tuh,mmg suke sangat la kalau dapat berendam lama2 dalam air...bile org angkat marah...padahal tangan dah kecut2...pastuh demand plak tuh...xmo kene panas...kalau panas,kite plak kene halang dia xmo bg kene cahaya...kalau x,ngamuk dia...haih la anak,ko ingat mama boleh tutup suis ke cahaya matahari tuh...


Da setengah jam berendam...aku pon g mandikan alysa...xlew lama2,sbb badan da menggigil...so tinggal papa je swim sorang2..agak2 da letih,kemas2 balik umah...huhu,alysa kepenatan...minum susu terus lena ;)

Saturday, October 27, 2012

homemade vs instant??

alahai, topik nih memang hangat lar...sebagai seorang mama, aku mesti nak yang terbaik untuk alysa...tak kire dalam ape bende segi sekalipon...

dulu, masa alysa mula celik mata lahir ke dunia, ramai orang mempertikaikan,
" kenapa tak bagi susu FM??"
" ehh, cukup ke susu ko tuh??"
" ko tuh da la kurus kering, ada zat ke nanti bagi susu kat alysa?"
" apesal lar nak susah2 pam susu, bagi FM kan senang"
" ehh, bagi la air masak kat alysa, haus dia tu"
" alysa dah 4 bulan kan, badan halus je, masuk lar nestum dalam susu, mesti badan debab"
dan bla...bla...bla

(hasil perahan 24/10/2012)

ok, soal susu skang dah selesai...aku berjaya fully breastfeed alysa sampai 6 bulan...semuanya sebab sokongan dari suami dan family tersayang...alhamdullah, rezeki untuk alysa...hak untuk alysa pon mama dah tunaikan...semoga menjadi anak yang bijak sayang :)


sekarang nih, masa untuk alysa makan...sama jugak...bile aku nak beli peralatan untuk memasak, ada jer suara-suara berbunyi...

" elew, anak first, biasalar tuh, 2 3 minggu je rajin, pastuh bagi la instant"
" kenapa la nak susah2 bangun pagi masak, ko bagi je nestum, kan senang"
" kenapa tak bagi nasi??kenyang ke alysa makan buah je"
dan bla...bla...bla



Haih, ko ingat senang aku nak melalui semua itu??alahai,lebih2 lagi kalau suara yang berbunyi itu adalah di kalangan kaum saudaraterdekat…tapi aku pekakkan je telinga…buat macam tak dengar ape2…aku yangdulunya malas, boleh jadi rajin sebab anak…ok, alysa telah ubah mama jadirajin..tq alysa J …walau macam mana penat pun, makanan alysa tetap mama sediakan, sampaikan papa pondh mula mengomel, “asek2 anak…asek2 anak…anak makan sedap je hari2…” (tapi papabest, sebab dia yg byk support mama)

Masa raya ari tuh, bile aku g umah orang, sibuk orang nakmenyuap kuih raya lar, itu la, ini lah…nasib baik papa ada…papa yang banyak menghalang…TQpapa sebab protect alysa…

bile kitaorang cakap, “eh, alysa kecik lagi, tak boleh makantuh”
dorang cakap : elew, dulu korang kecik2 pun, inilah yangkorang telan, sihat je sampai skang”

ok, kadang2 aku terkedu, nak melawan, cakap orang tua…sojalan terbaik, amik je alysa dah bawak g jauh dari tempat tuh, dengan alsan,alysa nak susu…


(breakfast time)

cume sejak akhir2 nih, aku dah ada cara terbaik untukprotect alysa, ayat power aku..
“ehh, jangan suap alysa sebarangan…dia nih allergic kalauinstant food, nanti abis merah2 muka dia”

Orang kata, cakap ibu adalah doa…aku bukan sengaja nak tipuorang, tapi memang aku perhatikan, alysa akan mula naik ruam kalau makan nestumor sesetengah food…so aku tak nak anak aku tanggung risiko yang besardisebabkan kesalahan orang lain…owwhh, tidak!!!


(walaupon keluar jalan2, makanan untuk anak mama tetap diutamakan)

Sekarang, alysa dah 8 bulan, bermakna dah 2 bulan alysamakan solid food air tangan mama (erkk, ada la aku sumbat dia nestum 2 3 kalimasa aku g bandung ari tuh, n masa aku mula2 start bagi dia makan…sorry alysa)dan suara2 yang berbunyi tuh dah mula faham kenapa aku buat macam tuh untukalysa…sekarang, aku plak mampu tersenyum bangga kalau mulut2 yang bising dulutuh, mula memuji pengorbanan aku untuk alysa…segalanya untuk alysa…

Insyaallah, mama akan berusaha untuk alysa mendapat yang terbaik…bukan untuk alysa sorang, tapi untuk semua bakal anak-anak mama…insyaallah…J

Thursday, October 25, 2012

walker


Sape letak anak dia dalam walker??hihihi, semestinya aku lartuh…act aku beli walker nih masa alysa dok dalam perut lagi…hahaha…masa katexpo baby, murah je…kalau tak silap, harganya rm20 ke rm30…tak ingat larplak…kitaorang mmg xde plan langsung untuk beli walker yang mahal mahaltuh…yang ada muzik bagai, canggih2…hihihi, beli setakat buat syarat adawalker…cian alysa, dapat mama yang kedekut…huhuuhu

Alas an aku beli walker murah untuk anak??act, aku tahu walkernih BANYAK sangat keburukan dia berbanding kebaikan…sebab tuh aku beli walkermurah je, juz untuk memudahkan aku buat kerja nanti…pastuh, mmg aku dah plan,aku akan masukkan alysa dalam walker BILE PERLU sahaja…so nak buat ape yangmahal2 kan??

Alysa first naik walker masa dia genap 5 bulan…masa nih alysammg asek nangis je kene tinggal, so aku letak dia dalam walker…hihihi, bendebaru kan…sonok lar dia, tergelak2…tapi masa tuh dia kecik lagi…so kaki ponxsampai lagi…last2 aku decide, untuk simpan dulu walker tuh…nak bagi dia belajamacam ne nak meniarap, merangkak n berdiri, baru aku nak letakkan dia balikdalam walker…so aku belikan dia jumperoo…dia boleh melompat2 je dok dalam tuh…sambil2tuh boleh kuatkan kaki dia sambil melompat…J

~alysa first time dalam walker~

So alysa masuk 6 bulan lebih baru aku gunakan sepenuhnya walkertuh…masa tuh alysa dah pandai meniarap dengan lajunya…dah tak boleh naktinggal, tinggal sekejap, rata dia g merayap…letih nak kutip…pastuh masa tuhjugak alysa dah pandai memanjat dan juga da start meniti…so cara penyelesaian,aku letak dalam walker…senang sikit nak buat kerja..

~tgk tuh, kaki pon xbape sampai lagi time nih~

Tapi alysa hanya gune walker pada hari MINGGU sahaja…nak tausebab ape??sebab aku letak walker tuh umah ibu…memang saje letak sana…salahsatu sebabnya umah ibu berganda besarnya dari umah aku…so alysa terjamin sikitkeselamatan dia kat umah ibu…lagipon banyak mata-mata yang memerhati…insyaallahalysa akan lebih terkawal berbanding kalau letak kat umah aku…so memangpenggunaan walker alysa BILE PERLU sahaja…

Eehh, ko taip panjang2 bagai…sebenarnya, aku nak citer pasalKEBURUKAN walker…intro mukadimah je dah berjela jela…hihihi…sabo ajelah…

Ni antara keburukan walker yang aku tahu :

1.      Mengikut pembacaan aku, penggunaan walker baby kurangbagus untuk pertumbuhan bayi dari segi fizikal, sebabnya dia akan membantutkanproses sebenar tumbesaran bayi, contohnye dari meniarap, menjulur, merangkak,mengengsot, bertatih dan berjalan. Mungkin kite selalu pk, owh, kalau gunewalker mesti anak kita cepat jalan, tapi hakikat sebenarnya itu adalah SALAH,penggunaan walker boleh mengurangkan keyakinan dia bayi untuk berjalan tanpasokongan.

2.      Dari segi perubatan, aku penah baca, doctor pakar tulangbagitau, bile bayi anda dipaksa untuk menggunakan walker seawal mungkin, iniakan memudaratkan bayi pada kemudian hari…sebabnya, bile pakai walker nih,selalunya bayi kite akan menggunakan sepenuhnya kaki mereka untuk bergeraksedangkan, waktu tuh, tempurung lutut mereka masih belum matang sepenuhnya…soeffect masa depan akan menyebabkan sakit lutut pada usia yang muda…

3.      Walker boleh menyebabkan kemalangan JIKA tidak dipantauoleh ibu bapa…seperti yang semua tau, walker kan beroda…so dia laju jebergerak, incase la kalau sekejap je ko terlepas pandang, tak pasal pasal anakko dah tertonggeng…tak ke dah accident??


~alysa teman mummy sidai kain...so dapatla main kat luar :) ~

So skang korang dah tau keburukan walker kan??pada aku, walkerada kelebihan dan keburukannya…macam aku, aku memang letak la jugak alysa dalam walker, sebab bagi aku, itu salah satu learning proses…di samping memudahkanaku membuat kerja rumah…tapi alysa sentiasa didalam kawalan kalau dia dok dalamwalker dan alysa tak selalu di dalam walker…ok, so terpulang pada individumasing2…mana yang baik kita amik, mana yang buruk kita tinggalkan…sharing iscaring…daaa J


ni kat rumah IBU, rumah ibu besar, so boleh la dia kesana kemari tanpa halangan :)


kalau dia dok dalam walker, cenggini la keadaan dia, abis semua bende yang tinggi2 dia nak explore :)

Wednesday, October 24, 2012

Wordless wednesday : playroom

Alysa skang da ada playroom sendiri...;)






Tuesday, October 23, 2012

Menu alysa (7 bulan)

Ok,meh kite tambah resipi lagi...sharing is caring ;)

Labu,bayam dan ubi kentang

Bahan2nya...
1. 15g labu
2. Sebijik ubi kentang saiz sederhana
3. 1 cawan bayam (amik daun je)
4. Ayam di potong dadu (amik bahagian dada)
5. Air secukup rasa

Cara-caranya
1.panaskan minyak,kemudian tumis ayam,labu dan kentang
2. Masukkan air dan renehkan selama 20minit
3. Masukkan bayam dan rebus sehingga lembut
4. Blend semua bahan2 diatas ;)


Erkkk...ira masukkan semua bahan2 tu dalam steamer je,kemudian blend ;)

Ok...siap ;)

Oppsss...xsempat nak amik gamba,alysa dah ngap!!!

Monday, October 22, 2012

Susu???

Bekalan utk sikecil makin menyusut...errkkk,bukak peti ais tgk tinggal sikit je susu...mcm ne ehh??

Any sugestion??milk booster ape yang ok ehh??orang kata shaklee menambahkan susu..set yg mane ehh??mahal x??bape rm??

Tq for sharing ;)

Entering 8 month

Kejap je masa berlalu...pejam celik pejam celik dah 8 bulan menjadi mama alysa...da besar dah anak mama ni...dah makin banyak ragam n nakal...letih nak melayan anak dara ni tau...

Perkembangan alysa sekarang

1. Da start meniti...paling dia suke meniti kat sofa...dari hujung sofa ke hujung lagi satu...skang ni nampak macam da nak lepas2 tangan untuk menapak kedepan...insyaallah dalam masa terdekat da boleh mula jalan kot ;)


2. panjat memanjat memang terror...seme bende dia nak panjat...skang da xboleh nak tinggal dia sorang2...kalau x seme bende dia nak panjat...

3. Belom ada gigi...hihi,so makanan dia still kene blend halus...sebab masuk je mulut nak terus telan


4. Da start panggil mama...tapi ko boleh dengar dia panggil mama time dia dalam kesusahan je..bile ada bende dia xdpt masa tu la nak cari mama...kalau time main,bende dia suke sebut "abah"...hahaha,papa kata tuka jadi abah la...sebab alysa xreti sebut papa... (ok,papa suke manjakan alysa,sbb tu time main alysa ingat "abah" je...haih,kecik2 lagi da nampak,time susah baru hegeh2 cari mama)

5. Mulut semakin bising berceloteh...macam mulut murai..ade je bende dia menceceh sorang sorang


6. Sekarang minum susu 21oz sehari,kalau bak bandingkan dengan sebelom ni 15oz je...(time opis hour)...

7. Makan pon banyak...kalau dulu makan puree apple 2 cube je...skang xde istilah cube da,mama buat sebijik apple sekali ngap je abis...tu pon kadang2 ngamuk xcukup...


8. Skang da pandai berdrama...haih,jinak2 merpati...kalau tgk orang senyum kemain...konon2 nak ajak orang main,tapi kalau orang tu amik dia,kompem melalak macam kene cubit...hai la anak...xkan nak bekepit ngan mama je kot??

Lagi ape yea??tu je kot...ok daa...nanti kite cite pasal kisah alysa di kala 8 bulan plak yea ;)

Wednesday, October 17, 2012

Babysitter : part 3


Hihihi…sejak aku tukar kepada bbsiter yang baru nih, hati pon tak bape risau…sebab makcik yang jaga alysa skang nih sangat baik…suke sangat J

Antara sebab-sebab kenapa aku suke :


Masa memula aku g tanya2 makcik tuh, dia kata dia jaga 2 orang…so masuk alysa jadi 3 orang lar…so lega sikit hati ini…lagi pon dia jaga berdua ngan husband dia…n dia ada anak dara sorang form 6, so after balik sekolah, anak dia plak tolong jaga…so ada ramai orang lar, xde la susah hati sangat

Rumah makcik nih bersih sangat…tersusun n teratur…bukan ape, kalau kotor2, takut lew plak anak aku mengutip ape2 yang kecik2 nanti kan

Hari first day anta : aku tanya dia, ‘acik nak buai ke??’ kot2 lar alysa tak mo tido ke, so tanya la dia kan, sebab aku teringat kakak yang sebelom nih tuh kata anak aku asek nangis je, so dia nak buai sebab senang nak tidokan alysa…ko tau ape makcik tuh jawab?? “ehh, tak payah buai…makcik tepuk2 je dia dah tido”….lega hati aku dengar…itu bermakne makcik ni dia pandai tackle alysa J

Hari first jugak aku ada tanya dia : acik nak walker ke??kalau nak nanti saya hantar….makcik tuh cakap : “ehh, tak payah walker nih…tak bagus ajar anak pakai walker, lagipon bahaya” …ok, dalam hati senyum lagi…makcik nih bagusnye…

Pastuh aku tanya dia pandai tak handle susu ibu…fuh, dia cakap, dia lagi suke susu ibu sebab senang banding susu formula…anak2 yang dia jaga tuh pon minum susu ibu…pastuh dia pon mulalah bercerita pasal kebaikan susu ibu plak…LEGA sangat

Sejak alysa dok umah makcik tuh, alysa makan banyak sangat…selalunye kalau dia makan buah epal tuh aku bagi separuh je…tapi skang mesti sebijik terus sekali makan…fuh, bagus…kalau aku buat nasi bubur pon, alysa mesti makan abis…suke lagi…maknenye dia pandai tackle alysa untuk makan banyak…errkkk, skang nih minum susu pon 21oz….7 botol tau skang…adoi…mama plak boleh produce susu utk dia dalam 16oz je…mane la nak cekau lagi 15oz tuh???tapi demi alysa, akan diusahakan cara lain…

Ape lagi ehh???entahlar, yang penting aku suke makcik nih…maybe sebab pengalaman dia jaga budak kot…



Sebenarnya, dalam hal penjagaan bayi nih, kene cari bbsitter yang betul sayangkan budak…bukan nak duit je…nasib baik lar aku usaha cari pengasuh yang lain…alhamdulillah, dapat yang baik plak tuh…

Errkkk , tapi dah masuk minggu kedua alysa kat situ, aku tak tanya lagi bape RM sebulan…hihihi, tak pe lar…nanti bape makcik tuh mintak, aku bagi je lar…yang penting dia jaga alysa dengan penuh kasih sayang J

Tuesday, October 16, 2012

Babysitter : part 2

Babysitter lagi??huhu,utk pengetahuan korang seme...aku da tukar bbsiter yg baru...yang awal2 aku hantar alysa tu mcm xbape berkenan...antara sebab sebabnye :

1. Hari first aku hanta,dia da mintak aku belikan buai utk alysa sedangkan alysa tido xpakai buai...tp utk menyenangkan dia,aku ajak laki g beli buai...(tp belom beli lg,baru survey2...fuhh,selamat duit mak..haha)

2. Hari pertama tuh jugak,dia mintak walker plak...katanya anak aku suke masuk bawah meja...ok,walker mmg da ada,so aku cakap nanti aku hantar walker

3. Hari kedua, masa aku amik alysa,dia mintak puting plak...haih,kakak ni...padahal alysa mmg xsuke hisap puting...dia kata alysa hisap puting...so siap suh aku g cari puting mahal kat manjaku lagi..masa ni aku da xsedap hati...apehal plak nk pakse2 ank aku hisap puting...

4. Hari kedua gak, dia da start komplen susu aku macam2 la...da rosak la...susu aku tuh tarikh bulan 8...dia kata da xboleh minum la sbb susu ibu ni tahan sebulan je...haih,pandai2 plak nak ajar aku...ok,tang susu tuh mmg aku xbekenan sangat...

5. Dia jaga terlalu ramai...5 orang termasuk alysa...so mcm xcukup tgn je dia nak handle sorang2...

Pastu kebetulan ari jumaat ari tu adik aku balik,so dia yg jaga alysa...ari sabtu ahad tuh jugak la aku usaha cari bbsitter lain...alhamdulillah...akhirnye jumpe yang berkenan di hati...suke sangat...

Tapi jauh la plak dari umah n bertentangan utk ke tempat kerja...pastu plak jln nk ke rumah bbsiter terlalu jem,amik masa yg lama utk aku anta alysa...

Hari pertama aku hanta...erkk,jem gile...lmbat aku msk opis...so plan b...hari kedua aku nek kete n alysa...hubby nek moto jmpe kt umh pengasuh...park kete umh dia pastu g keje...

Huhu...cabaran tol...maklumla sebelom ni ada bibik mane la penah cenggini...nanti2 klu ada masa aku cerita plak hal tunggang terbalik umah aku bile bibik xde...



gelagat alysa pagi ni : OTW ke rumah wan :)


P/s : doakan alysa seronok ehh tinggal kat situ

Monday, October 15, 2012

abc puzzle mat

Salam kawan2...tengah mencari abc puzzle mat nih...tapi tak jumpe2...ada sesape tau nak beli kat mana n berapa harganya??




kalau tahu sudi sudi lah share ehh...TQ



Bandung : day 2

assalamualaikum


hah, masih ramai yang berminat nak tgk entry ke bandung??owwhh, skang nih tgh musim jalan2 g bandung kot...sebab ada 2 3 orang rakan blogger yang email ira nak tau tips2 ke bandung and cost ke bandung :)


~us~
kami pergi berenam...ini lar aunty2 vougi the vas tuh...huh, skang nih asek lew tanya bile nak pegi lagi bandung...nak ikut...penangan shopping kat bandung punye pasal...seme jadi gile




nih antara factory outlet yang kitaorang g...banyak sangat...so ira letak mane2 yang best je la :)




kat bawah nih kedai MR BEAN...suke sangat kedai nih sebab barang dia comel2...huhuhuhu :)
so ira sempat sambar bantal comel 2 ketul...


yang baju merah tu lar pak supir kami...namanya pak yunos...baik sangat orangnya...pandai melawak


hah, yang hujung sekali gambar kat bawah nih lar PAK TARMIZI...yang pakai tudung labuh berfurdah tuh isterinya...kak ely...baik sangat orangnya...masa nih dia datang sebab nak jumpe kitaorang...maklumlar, pelanggan setia...setiap kali ke bandung mesti gune perkhidmatan dia...

masa dia datang tuh, bende pertama dia tanya :
" mana ALYSA"....fuiiyyooo, dia kenal alysa...hahaha...tgk dalam fb kot...lalala...:)




perhentian terakhir....
"D cost seafood"

apalagi, makan time :)


makanan kat sini not bad...harga pon not bad...kire berbaloi la dengan masakan dia...alysa pon nak makan tau...so mama bagi dia makan pisang :)

hihi, habisla hari kedua kami kat sini...fuhhh!!!penat gile~~~






opppsss....kalau ada apa2 pertanyaan mengenai bandung, email je eira ehh...jangan segan2 nak tanya, nanti rugi :)

aienadhira@gmail.com

Saturday, October 6, 2012

Bandung : toko tiga

Assalamualaikum...

Untuk sehari dua ni,korang mesti jemu nak membaca kisah aku kat bandung...huhu,kalau korang yang penah g bandung mesti korang rasa ape yang aku rasa...rasa seperti nak bawak balik satu bandung...huhu

Ok,utk hari ni,meh sini ira review sikit pasal toko tiga...apa tu toko tiga??toko tiga nie syurga untuk orang yang gile levis or beberapa jenis jeans yang lain...(erk, aku tak sempat nak amik gamba kedai toko tiga tuh, sebab sibuk nak melintas, so tak sempat)


Levis yang dijual kat toko tiga ni memang murah kalau nak dibandingkan dengan malaysia...so ini adalah salah satu perhentian wajib apabila korang ke bandung ;)




Ira mmg xshopping ape pon kat sini...huhu,kali ni ira dtg sini mmg utk jalan2 bawak aunty2 ira je shopping (hihi,ye la tu)...laki i je beli levis sehelai...ira xbeli sebab da banyak jeans kat umah...xmo membazir ;)
so sementara menunggu makcik2 n laki aku shopping, aku dok syok sendiri amik gamba depan cermin...hahaha...






alysa kebosanan menunggu, lalu tertido...cian anak mama...letih ye


Hah,kat toko tiga ni nanti,korang yang rendah2 tu,bole alter suar korang or potong suar korang mengikut ketinggian masing2...caj yang dikenakan rp 10ribu utk sekali potong ;)



Lepas da abis shopping jeans,jom kit g makan plak...perut da bunyi2 la mintak makan...ok,utk lunch ni,kitaorang makan kat baso malang...bakso dia memang best...terbaaeekkk!!!



errkkk...baso malang kapition nih terletak disebelah istana sepatu...so boleh la korang cuci2 mata kat istana sepatu


waa...happynye...tgh tunggu mama siapkan makanan dia...hihihi...


Hah,tgk...alysa pon nak makan tau ;)
tu mak lang aku...dulu masa aku kecik2 dia la yang jaga aku, sampaila aku besar g sekolah tadika...skang nih, dia kene jaga anak aku plak...cepatnya masa berlalu...huhuhu

ok, habis cerita untuk hari pertama dibandung...nanti kite sambung untuk hari kedua plak...:)



Friday, October 5, 2012

Menu untuk alysa

assalamualaikum semua...

hah, ari nih meh cite pasal menu untuk alysa 7 bulan...hihihi...masa dia 6 bulan ira asek bagi dia puree buah or sayur...so dah masuk 7 bulan, ira dah start bagi ikan + nasi :)

setakat nih ira dah buat beberapa menu untuk dia...antaranya ialah :

1. bubur nasi + ikan tenggiri + kurma + bayam

bahan-bahannya (untuk 2 kali makan - lunch & early dinner)
- 1/2 slice ikan tenggiri
- petik sikit daun bayam
- 1 bijik kurma (peganti gula)
- segengam nasi yang dah masak

cara-caranya
- masukkan je sekali harung semua bahan2 diatas ke dalam steamer + blender avent...steam selama 15 min pastuh blend...taraa...sedia untuk dimakan :)

senang kan??


sebelom nih, aku masak malam sebelom tido, so esoknya masa nak makan, bibik akan panaskan untuk alysa...tapi skang dah dok umah pengasuh, so ira masak pagi utk alysa...pastuh masuk dalam thermos :)

ira selalu sediakan bahan2 dia malam sebelom tido, siap2 potong seme...masuk dalam peti ais...esok pagi2 celik mata, terus bukak peti ais, masuk bahan2 dalam steamer, then steam...sementara nak siap steam, g mandi + solat...tau2 je bunyi BBIIIPPPP....ok, dah boleh blend, pastu g siap2 untuk g kerja...sebelom keluar rumah, masukkan makanan alysa dalam thermos...jimat masa kan??

nak menu lagi??alysa ari2 tuka menu...tak best la makan benda yang sama ari2...boring...so meh kita main masak2 untuk alysa :)


2. kentang + apple + kurma + ikan tenggiri

bahan-bahannya (untuk 2 kali makan - lunch & early dinner)
- 1/2 slice ikan tenggiri
- 1/4 apple
- 1 bijik kurma (peganti gula)
- 1/4 kentang

cara-caranya
- masukkan je sekali harung semua bahan2 diatas ke dalam steamer + blender avent...steam selama 15 min pastuh blend...taraa...sedia untuk dimakan :)




3. nasi + carrot + ikan tenggiri + kurma

bahan-bahannya (untuk 2 kali makan - lunch & early dinner)
- 1/2 slice ikan tenggiri
- 1/4 carrot
- 1 bijik kurma (peganti gula)
- segengam nasi

cara-caranya
- masukkan je sekali harung semua bahan2 diatas ke dalam steamer + blender avent...steam selama 15 min pastuh blend...taraa...sedia untuk dimakan :)


alar, sebenarnya mix n match....ko tukar2 je sayur tuh, letak brokoli ke,keledek ke, ape2 je la...pastuh tukar2 la ikan...ikan ko boleh beli ikan IKAN MERAH, IKAN TENGGIRI, IKAN SALMON...ataupon ikan yang isi putih n tak banyak tulang :)

owh, sebelom bagi baby makan, letak la sikit air panas or susu supaya rasa lebih enak :)
tapi kalau nak makan macam tu je pon ok gak 


ok, selamat memasak kawan2 :)

Thursday, October 4, 2012

babysitter??

nak berenti keje...nak berenti keje...ok, pagi2 lagi aku dah terjerit2 kat laki aku sebab nak benti keje...haih...laki aku kata tak boleh...so kene kuatkan semangat sebab laki kata tak boleh...alasan kuat sebab laki aku tak bagi berenti sebab dia keje sendiri n aku keje tetap...so kalau in case di masa hadapan ape2 berlaku, kurang2nya aku ada sebagai backup sebab gaji aku bulan2 masuk...gaji dia masuk kalau ada event...so nak tak nak aku pon kene la bekerja...(mood : stress)

hari nih hari kedua alysa dok umah pengasuh...hmm, before nih aku ada maid, tapi maid aku mengandung plak..ehh, laki dia mmg ada kat malaysia ye, korang jangan pk bukan2 plak...so dia mintak berenti sebab nak balik indon...

pengasuh alysa skang namanya kak eli...dok area taman umah aku lar, tapi tak de la dekat sangat, still amik masa setengah jam untuk anta sebabnya jammed...hisshhh, so aku kene kuar awal dari rumah...
skang kak eli dah jaga 4 orang budak, kirenya kalau tambah alysa jadi 5 orang la...ramai kan??(susah tol hati bile pk) sorang 4 tahun, sorang 3 tahun, sorang 2 tahun, alysa 7 bulan n ada baby 3 bulan...erkk, boleh ke dia handle ramai2 tuh erkk??? (lagi buat aku ssh hati)

semalam (3/10/2012) first day alysa g umah orang...sayunya hati bile tgk anak kene tinggal dengan orang yang dia tak kenal...memula dia macam ok sebab dia ramai kawan...tapi bile dia dah bosan, maybe dia baru tersedar dia tak kenal sape2 kat situ...dia nangis je...lagi sebak hati nih, bile time aku call kak eli tuh, alysa tengah nangis sekuat hatinya...meragam2...ngan aku skali nangis...waaa...sedey tau :(

aku dah siap2 nak g amik dia, sebab kesian dengar dia nangis, tapi laki aku pujuk2 suh aku kuat semangat...hati kene keras, sebab nak ajar dia...kalau aku g amik dia terus nanti esok2 pon aku still kene hantar dia kat situ kan...so aku kene bagi masa kak eli untuk pandai layan kerenah alysa..harap2 kak eli sabar n penyayang orangnye...

setengah jam kemudian, aku call balik nak tanya macam ne keadaan alysa...owh, dia dah tido...tapi tido dalam sedu...agaknye penat menangis sampai tertido...alahai kesiannya anak mama...waaa....lagi buat aku berat hati...hati meronta2 nak g amik dia waktu tu jugak...tapi ibu pon suh aku kuatkan hati...biarkan alysa belajar dulu...

pastuh dalam kul 4 petang aku dah amik dia...sedih ko bile aku sampai je alysa terus meluru kat aku...waaa...sebaknye hati mama ni...

HARI NI, aku g anta dia pagi b4 g keje...haih, sayu benor aku tgk muka dia...sedih gile...aku pon macam nak nangis...ok, skang baru kul 9 pagi...aku rasa sesaat tuh umpama setahun...cepatla waktu berjalan...mama nak jumpe alysa...sob sob sob :(




p/s : doakan keselamatan alysa kat rumah pengasuh ye...

Wednesday, October 3, 2012

Wordless wednesday : auww!!cekci

Gaya anak dara i tido...adoii,abis seme terselak2


Tuesday, October 2, 2012

review : snuggbaby

entry tertangguh...aku nak review baby carrier aku nih sejak berzaman-zaman lamenye...sejak aku beli 2 bulan lepas...tapi sampai skang asek dok dalam draf je bersama gamba-gamba lama, tapi tak sempat2 nak tulis pasal SNUGGBABY - THE STORK

ok, disebabkan aku baru pulang dari berjalan2 bersama baby carrier yang sangat BEST ini, maka aku remove balik gamba2 lama n aku letak gamba2 baru aku semasa di bandung...hahaha, baru semangat sikit nak update blog...ye tak???ni bile tgk gamba lama, terus tak bersemangat (hihi alasan semata)


ok, seperti yang korang sedia maklum, sebelum nih aku ada ring sling...pakai ring slig pon best jugak...tapi itu masa alysa baby ok lar...skang dia dah besar n semakin tinggi, so skang dah tak bape sesuai untuk dipakai apabila kitaorang keluar berjalan2...ring sling hanya dipakai didalam rumah...kot2 dia nak berdukung je, so aku masukkan je dia dalam beg kanggaroo tuh...


tapi sejak ada STORK, lagi senang nak bawak alysa n lagi banyak langkah kitaorang berjalan...sebabnya pakai STORK sangat2 selesa...memang terbaekkk...disamping harganya pon memang terbaeekkk (eerrkkk, mahal)  tapi kualitinya sangat-sangat berbaloi dengan harganya


selain keselesaan, stork juga dilengkapi dengan sleeping hood...ini extra charge tau :) senag kalau travel, kot2 panas ke, so aku tutup la pale alysa ngan sleeping hood nih...act kegunaan sleeping hood nih untuk tutup pale alysa kalau dia tido...so tak de la kepala di bergerak2 sangat...kire macam statik je lar



kalau dah pakai STORK, aku boleh senang lenang angkat barang2 lain selain dukung alysa...tak payah nak susah2 sibuk nak dukung dia lagi...pastuh nak pegang barang lagi...kan?? dan yang paling best, aku boleh amik cam whore depan cermin sambil menunggu makcik2 aku n laki aku yang gile shopping...haih!!!


hah, selain dari tuh, dia boleh jugak dilipat2 dan dijadikan alas untuk alysa duduk...in case la kalau anak korang dah bosan dok dalam tuh, dia nak bebas kan...so korang pon buatlar macam laki aku buat gamba diatas...so xdelah berat sangat untuk menanggung beban alysa (ceh, macam la anak ko berat sangat)



dan lagi satu...aku boleh posing dengan gaya bebas walaupon sedang menggendong anak...hihihii....serius weh, tak rugi membeli...skang stroller aku tuh dah berabuk kat dalam store...hihihii...gud bye stroller...gune stroller kalau kat tempat2 khas je, contohnye macam g tgk laki aku main go kart ke...:)

owwhhh, ada lagi...kalau korang angkut stroller, korang tak boleh jalan berpimpin tangan dengan laki ko...tapi kene duk la tolak stroller tuh kan??hahaha...nih aku siap lew peluk2 lagi time jalan, baru la nampak happy family gitu...ehh, tak de gamba la plak...:)

hah, dia boleh gak letak baby kat bahagian belakang...tapi disebabkan alysa halus cinonet, so dia duk depan je lar...tunggu besar sikit la aku letak dia atas belakang plak :) berat max dia boleh tampung sehingga 20kg...hah ko, sampai anak ko 4 tahun pon aku rasa dia boleh duk lagi dalam tuh...(tp ape kejadahnye nak dukung kalau dia dah besar kan...ko jalan lew sendiri anak oii, mama nak dukung adik plak)


ok, so akhirnye abis entry tertangguh aku nih...so kalau korang agak2 nak tgk cuci cuci mata untuk tgk patern lain, boleh la singgah sini