Wednesday, September 26, 2012

Hello bandung

Safely arrived ;)

Bawak alysa jalan2 'balik kampung'

Sorry kawan kawan

Assalamualaikum semua...

Ehh, ira xtau pon kalau korang seme nak komen,kene iso notification bagai...

Nasib baik mommy cha bagitau...tq mommy cha...tapi mcm ne nak tutup notification tu ehh???ira xtau...tq ;)


Psss: ira pon nyampah kalau nk komen kat org yg ada notification...haih,rupe2nye diri sendiri pon ada notification...aiiyaaa...sorry ye kawan2..

Review : avent 2 in 1 blender + steamer

 Assalamualaikum semua…ari nih tak de resipi masak2…tapi cumenak review sikit pasal bende yang banyak berjasa untuk mama n alysa…hihihi…sejakada avent nih, senang mama nak masak untuk alysa…J

Owh, ramai yang kata ala2 membazir la beli sebab mahalsangat…yea, harga dia memang mahal rm 459…tapi masa ira beli tuh kat sogo adasale jadi rm367….(tuh pon still rasa mahal)


Walaupon ada suara2 cakap,
“eh, tak payah beli, ko pakai kejap je…”
“alar, biasalar tuh, anak sulung, mestilar excited, semebende nak beli”
“alar, setakat nak blend makanan baby je pon, gune je lablend biasa”
Ahhh….ada ira kisah tuh seme…ira abaikan je…asalkan bendeyang ira beli tuh memudahkan kerja ira…huhuhu…soal duit buat2 tutup mata…nskang memang ira rasa SANGAT2 BERBALOI…senang…anak pon bolew makan air tanganmama ari2…no more nestum lagi…hoooyeeehhhJ



Yang paling best, dia SANGAT@ MENJIMATKAN MASA…masukkan bahan2 dalam bekas, pastuh steam, korang g buat kerja lain, sampai dia bunyi BIPPP…hah,pastuh terbalikkan blend terus…kan senang…tak payah nak kene steam tempat lain, blend plak tempat lain…nih sekali harung jea…senang keje mama J

nih bekas nak sukat air...dia ada tulis, bape min dan bape ml kat situ...contohnye kalau nak steam 5 min, korang letak air kat 5 ml...senang kan??

Lagi ape ehh??owwhh, dia bukan setakat kite boleh blend fruit or vege je, lauk2 pon kite bolew blend jugak…kalau anak korang dah besar,jangan la blend halus, blend kasar sikit…J


ni tempat nak masuk air untuk steam :)


Owh, masa beli nih, dia siap ngan buku resipi…korang bolehpilih ape yang korang nak masak…tapi tak de la banyak pon resipi dia…tapi notbad lar, kurang2 kite boleh pelbagaikan makanan untuk anak kite J




Nak tau ape keburukkan dia??ermmm, setakat nih tak jumpelagi keburukan dia…semuanya bagus…oowwhhh, satu je ira tak suke, dia punyewayar plak suis tuh pendek sangat, so kene pasang extension la plak…tuh je lakot…so bagi ibu2 muda yang berkejaya, tapi mahukan makanan fresh untuk anakdia, boleh la beli avent steam+blender nih…sangat berbaloi…

p/s : agak2 dah tak nak pakai, tunggu turn adik dia plak makan…J


Tuesday, September 25, 2012

baby expo MITC, Melaka

Sape g baby expo kat MITC, Melaka minggu lepas??angkat tangan??hihihi, ira g…korang ada terserempak ngan ira tak???(ceh, bajet macam ko fames sangat, org nak perasan ko kat tengah2 org ramai)

Hah, minggu lepas kebetulan aunty ira buat kenduri kat Melaka, pastuh, sepupu ira tgh preggy, ajak g shopping barang2 baby…so kitaorang pon redah la MITC…






Alar, ira tak beli ape pon (ye la tuh, ko jangan caya sangat)…cume beli botol air untuk alysa n sweater untuk alysa gak (kan, ko tgk, dalam pada dah niat tak mo beli ape2, akhirnya aku TERbeli gak)…nafsu seorang ibu untuk anaknye, tak dapat dibendung…huhuhu




G teman ecah beli barang2 baby jea…yang paling lama kitaorang g tawar menawar nak stroller…hahaha, siap boleh bargain plak la…tapi setelah hamper setengah jam bargain, eh, korang rasa dapat tak diskaun???dapat weh, diskaun 10 ringgit…eh, rm10 pon tetap duit tau J

Sebab sibuk menawar, so xteringat nak amik gambar…tapi lebih kurang nih la model stroller yang each beli



stroller + baby carrier... rm490..oklar tuh..sebab ada 2 bende tp bole dapat 4 fungsi...

1. stroller
2. baby carrier
3. baby car seat
4. baby rocker

jimat kan???



hah, nih try kerusi makan untuk alysa...dah hampir2 nak beli, tapi tertiba rasa macam membazir je, so tak jadi beli...sebabnya harga kerusi tuh pon dah rm149...baik ira g beli kerusi yang jenis fisher price tuh harga lebih kurang, tapi boleh dapat banyak fungsi...





pastuh jalan2 OBW...tgk ecah kat belakang tuh tgh dok sibuk pilih nursing bra :)


tengah berpikir, ape lagi barang nak dibeli...hihihi...


hah, jumpe plak rabbit nih...tengok tuh, mama yang lebey2 nak amik gambar...sampai terkangkang anak aku...hai lar, mama oiii....


cangg...try sweater untuk si comel nih...nanti kan nak fly...so kene la beli sweater satu untuk dia...ok, till here...bye :)





p/s : ini schedule entry...skang kami kat BANDUNG...doakan kami selamat pergi dan balik ehh :)

Monday, September 24, 2012

review : lovelyworld cloth diapers

assalamualaikum semua...


Ok, setelah sekian lama menyepikan diri dari blog…maybelepas ni kembali aktif kot…sebab aku dah kembali bekerja…sebelom nih dokmelepak kat umah, so masa banyak di abiskan bersama anak tercinta…nak tulis blog pon macam malas jea…yang aku buat adalah jadi silent reader…g terjah blog korang2 semua…seronok tengok perkembangan kawan2 semua…lebih2 lagi yang ada anak sebaya alysa…lagi seronok nak membaca cerita korang…J

So lepas nih meh kite berkongsi cerita lagi …. Ok, skang nih nak review sikit pasal cloth diaper (CD)…aku nih orang baru dengan CD…sebelom nih tak pernah berminat pon…tengok pon tak sudi…sebab piker macam malas je nak membasuh CD…sampailar satu hari nih…my BFF , sarra cite dia ada beli CD kat expo bb midvalley ari tuh…FYI, sarra ni tgh preggy 7 bulan…so dia pon tak depengalaman gak lar dengan CD…

Tetibe tergerak ati nak tanya pasal CD, nape dia nak beli CD…diakata saje je nak cube2 dulu…kot2 ok ngan bb dia, so bolew lar dia pakai CDterus…huhuhu, pastuh aku pon tergerak ati nak search pasal CD kat internet…kebetulanmasa tuh aku dok umah mentua…so internet agak lembab…tapi gigih jugak aku search cari info2 pasal CD…huhuhu…memula search pakai ipad, pastu ipad abisbet, sanggup search pakai ipon plak…sampai kul 2 pagi kot aku dok mencari info…

Pastuh, aku jadi pening, BANYAK GILE info yang aku dapat…diaada macam2 jenis…dari outer, inner sampailah ke insert plak…bagi korang yangtak tau pasal CD mesti pening macam aku first time gak…huhuhu…

Meh aku intro sikit2 basic pasal CD nih ehh
Outer :
jenis PUL (nih jenis macam plastic tuh…alar2 cover dia lar…)
jenis MINKY (alar2 macam baldu) ---- aku tak penah gunejenis MINKY

inner :
suede
fleece
bamboo

insert
microfiber
bamboo

nih outer PUL - produk lovelyworld


ok, berbalik pada tajuk diatas, first CD aku beli dari brandLovelyWorld…harga boleh tahan la jugak…rm63/CD…aku beli 3 CD + 3 insert extra =rm240++

nih tengah dengar penerangan pasal CD


memula kene pre wash 3 kali…owwhhh, insert tuh sangat lambatkering…kene jemur tengah hari terik baru kering…dah la kene pre wash sampai 3kali…sangat menguji kesabaran, dah la first time nak pakai kat alysa, tapi keneplak tunggu sebab kene basuh berkali2…dari yg excited nak pakai, langsung takberapa excited…tapi lepas tuh excited balik…sebab ape nak kene pre wash banyak2kali??mengikut info yang aku baca, bile kite basuh banyak kali, nanti dayaserapan dia akan lebih berkesan…so tak de la leaking nanti J

lovely world gune outer : PUL, inner : suede, insert : bamboo ….Setelah menggunakan produk lovelyworld, aku memang SUKE…TERSANGAT SUKE…sebab dia lagi kering kalau nak dibandingkan dengan pampers jenama PET PET…bile pakai lovelyworld, aku terasa macam pakaikan MAMYPOKO…kekal kering walaupon dah banyak alysa kencing…memang sangat selesa je tgk alysa pakai J



till then, will be continue 





p/s : ini adalah entry tertangguh...aku skang dah ada banyak jenis cd...nanti aku citer satu satu ehh :)

Sunday, September 23, 2012

ragam alysa

assalamualaikum semua...

jom tengok ragam alysa masa g giant


sekarang nih kalau g supermarket, dia nak duk atas troli sendiri


marah kalau kite pegang2...amboi2...duduk pon kadang2 tak betul, tapi dah pandai nak marah mama pegang dia


tu suke sangat lar tuh kalau biarkan dia main sorang...



alysa 7 bulan : 6.6kg
halus je anak dara i tuh :)

Saturday, September 22, 2012

Jadual Pemakanan Bayi



Cewahh, gaya tajuk entry macam professional…hihihi…tak de maknenye…nih jadual pemakanan alysa…Kalau korang nak ikut silakan, tapi kalau korang tak mo ikut pun tak pe, abaikan jea J

Masa awal2 start solid food

Minggu pertama, alysa hanya makan SATU hari sekali jea…sebab ira just nak bagi dia biasakan diri dengan makanan…takut perut dia terkejut la plak….so dia makan dalam kul 5.30 petang sahaja….

Minggu kedua, ira dah try bagi 2 kali sehari…waktu lunch n early dinner…dalam kul 1 petang sekali n kul 5.30 petang sekali

Masuk minggu ketiga sehingga sekarang, alysa dah start 3 kali sehari…breakfast, lunch n early dinner…kul 9pagi, 1 petang and 5.30 petang

Alhamdulillah, alysa suka makan…kalau lambat je sikit, mulala mulut dia bising…pastuh tangan dia dok tarik sudu…huhuhu…kelaka sangat tengok dia makan J.

Menu untuk alysa
Breakfast : ira selalu bagi 2 cube puree buah
Lunch : nasi bubur + 1 cube puree sayur
Early dinner : 2 cube puree sayur or buah

So far, setakat nih alysa makan abis…minum air pon banyak sangat…senang hati mama…mama pon rasa seronok nak masak kalau tengok alysa makan banyak…owh ye, berat alysa pon naik dengan banyaknya sejak dia makan…orang kata bile baby start makan, nanti dia kurang menyusu, tapi alysa nih, sama naik…makan pon banyak, minum susu lagi berganda…tak pe lar sayang…asalkan awak sihat, tentulah mama senang hati…ye dok???

p/s : tak sabar nak bagi alysa makan lauk2 plak…hihihi, ingat minggu depan lar nak try…after kitaorang g holiday J

Friday, September 21, 2012

puree pear + kurma


assalamualaikum ibu-ibu semua :)

hari ini kite belaja buat puree plak ehh...so sebagai contoh, ira nak buat puree pear + kurma...errmmm, yummy :)


Bahan-bahannya
Sebijik buah pear
Sebijik kurma
Steamer
Blender

Senang je kan??takkan lar nak buat puree pon korang tak boleh…dari anak korang makan nestum tuh, baiklah luangkan masa sedikit je untuk masak makanan dia…kurang2nya dia makan dari air tangan kita yang penuh kasih sayang J





Cara-caranya ialah…
Potong kecik2 buah pear tadi…


Rendam kurma dalam air panas supaya kurma jadi lembut…tak yah rendam lama2 pon, dah rasa ala2 lembut tuh, angkat pastuh kupas kulit dan buang bijinya…




Kemudian, steam buah pear tadi selama 5 min je…kejap je kan??bukan amik masa pon J
Dah siap stim, dah boleh blend…kemuadian siap…taraaa…sedia untuk dimakan J




ehh, ira baru perasan yang ira upload gamba kat atas nih ira tgh steam carrot + keledek...bukannya pear+kurma...so abaikan gamba diatas, ira dah malas nak upload gamba sebenarnya...kirenye korang bayangkan isi dalam blender tuh pear + kurma la ehh...



Selalunya kalau sebijik pear nih alysa tahan 2 hari kadang2 sehari jea…so ira letak dalam ice cube, pastuh bekukan…masa nak makan, ira cairkan dan panaskan…letak lar susu sedikit supaya rasa lemak2 manis gitu…baru lar sedap J

Cara nak panaskan makanan tuh, boleh gune kaedah panaskan susu ibu…letak dalam bekas, kemudian rendamkan dalam air panas…lepas tuh, sedia untuk dihidang J



Ini adalah jenis2 puree yang korang boleh buat masa baby 6 bulan J

Puree buah
-apple
-pear
-pisang
-betik
-apricot

Puree sayur
-labu
-Kentang
-Keledek
-Brokoli
-Bunga kubis
-carrot

Sumber : banyak sangat, ira search google, n ira listkan sendiri

Untuk permulaan, perlu buat 4 days rules…ape tuh 4 day rules??alar, kirenya korang bagi anak korang makan selama 4 hari berturut2…eehhh, macam bosan je kan bb makan bende yang sama??hihihi, ira tak buat pon sampai 4 hari…2 hari ke 3 hari je ira try…kalau tgk dia macam ok, proceed buah lain, kalau xok, terus stop…


Mcm ne nak tau bb ok ke x??alar, kalau korang tgk dia suke je makan, pastuh dia poo poo pun ok, itu bermakna dia ok lar ngan makanan yang kite buat tuh…tapi kalau korang bagi baby makan, tapi dia nangis2 tak suke, pastuh dia poo poo keras or cirit ke, or dia naik merah2 macam ruam ke, tuh maknenye dia xboleh la makan makanan tuh…so far setakat nih alysa tak boleh makan carrot je…yang lain dia ok J
Lepas dah try satu2 buah or sayur tuh ok, so korang boleh lar mix n match…baru la boleh try campurkan buah2 tuh…contohnya : keledek + carrot, brokoli + kentang, apple + carrot…macam tu lar…pelbagai makanan untuk baby anda…baru lar dia rasa seronok nak makan…J


Ok, Selamat mencuba…nanti next entry kite cerita pasal jadual makanan plak ehh J


p/s : ira gune avent steamer + blender tuh, lagi jimat masa…memang mahal sikit, tapi sangat berbaloi untuk ibu berkejaya n tak cukup masa macam ira nih J

Wednesday, September 19, 2012

First homamade food for alysa

Ok, jom sambung cerita sementara alysa tgh tido…skang nih musim bercerita pasal makanan untuk alysa…so entry2 korang baca la pasal food je…huhuhu…

Ok, ingat lagi kan entry lepas, ira kata ira dah tak mo bagi nestum cerelac tuh kat alysa…so tanpa ilmu pengetahuan yang luas, ira pon kononnye nak buat puree…kebetulan masa tuh ada carrot dalam peti…so buat la puree carrot…

Ok, cara ini adalah kurang bagus untuk baby…ira gune kaedah merebus…SEPATUTNYA gune kaedah stim yea…disebabkan masa tuh kurang pengetahuan, so ira tak abis baca…ira rebus je carrot untuk alysa…melalui hasil pembacaan di internet dan sumber2 yang boleh dipercayai, merebus akan mengurangkan nutrient-nutrient penting di dalam sayur…kaedah yang akan kekalkan nutrient makanan adalah kaedah merebus…(sorry darling, mama mistake sebab tak baca awal)





Ni cara2 yang ira gune…


memula ira potong kecik2 carrot…


pastuh rebus (INGAT  TAU LENGKALI STIM) 


kemudian bile carrot dah lembut,


 blend secara manual je…gune blend yang ira beli kat expo ari tuh…kemudian siap untuk dimakan :)




First time alysa makan carrot…dia makan jea…tiada bantahan…tapi masuk kali kedua makan, dia mula luek luek…nak tau kenapa???sebab carrot tak sesedap nestum yang MANIS itu…so, mama telah melakukan DUA kesalahan…cian anak mama…

*** So buat ibu2 yang bakal memberi anak dia makan, JANGAN sekali2 start dengan makanan yang MANIS…nanti anak anda akan reject makanan yang tak sedap or tawar….PLEASE jangan ulangi kesalahan ira…

Ok, setelah 3 kali try bagi carrot, didapati alysa tak sesuai dengan carrot, sebab poo poo dia tak berapa ‘cantik’…so ira stop dulu untuk sementara waktu…sebab takut dia sakit perut…n ira ganti ngan makanan lain…nak tau ape??sambung next entry la…si comel alysa dah bangun tido…k bye J

Tuesday, September 18, 2012

Alysa first solid food

Assalamualaikum kawan2…

**Ini adalah salah satu entry tertangguh…hihihi…tapi masih dianggap belom basi lagi…so ira nak sambung citer…J


First solid food for ALYSA J

Alhamdulillah, ira berjaya exclusive breastfeed alysa sehingga alysa 6 bulan…(means, dicampur dengan mana2 susu lain) *proud*

Tapi ira dah try2 bagi alysa solid food seminggu sebelom alysa genap 6 bulan…tapi tak de la bagi makan terus sekali banyak tuh…kebetulan masa tuh, bulan puasa…so stok kurma memanglah belambak2…masa kitaorang bukak pose, alysa pon sibuk gak nak bukak pose…so dia pon duduk la bersama2 kat meja makan…after abis bukak pose, abah ira ada lar try2 bagi rasa kurma…wahhh, dia suke sangat…dah macam anak burung je gayanya…siap tarik2 tangan abah lagi…huhuhu…



~menunggu masa untuk berbuka puasa...semua amik tempat masing2...alysa pon sibuk gak nak bukak pose~


Semenjak hari itu, ira pon bagi la dia sikit2…tapi sekali sehari je, time bukak pose…n kuantiti pon xbanyak…xsampai separuh pon kurma tuh…cukup sekadar alysa hisap2, dapat rasa manis kurma tuh J…alysa genap 6 bulan masa hari raya pertama…maklumlar, anak first, so excited nak bagi alysa makan…tapi xtau nak bagi ape…pastu plak, masa tuh sibuk raya…lagi lar ira tak terpikir untuk bagi homemade food untuk alysa (cian anak mama)…



sedapnye...mama, nak lagi...nak lagi :)


*Entering 6 bulan*

Minggu pertama
Ira bagi la dia cerelac beras merah tuh…letak 2 sudu kecik campur susu ira sikit….ira bagi sekali sehari je…waktu petang…nak bagi perut dia tak terkejut dengan makanan berat selain susu…waaa, alysa suke sangat makan…setiap kali suap makan, mesti licin… so alysa berterusan makan cerelac sampai lar ira balik KL…kire2 seminggu la jugak…n ira mmg bagi alysa makan sekali sehari je selama seminggu…


Minggu kedua
Masa minggu kedua, ira dah xmo bagi nestum, sebab ira buat research, banyak sangat keburukkan nestum zaman sekarang ni…salah satunya, nestum baby skang nih MANIS sangat…so sangat2 tidak sesuai untuk bayi bawah SATU TAHUN… manis yang terlalu banyak boleh menyebabkan gigi rosak, n paling menakutkan, boleh menyebabkan diabetis diusia muda…haih, lagi lew tak nak… so ira pon nekad, sejak ari tuh, no more nestum…ala2, no more susu FM lar…gigihlar ira masak makanan untuk alysa…demimu anak, apa saje mama sanggup buat J


Nak tau ira masakkan ape untuk alysa???nantikan next entry…hihihi…(ehh, sebenarnya alysa dah mengacau nih, so kene sambung next entry lar)

K bye J

Wednesday, September 12, 2012

draft??

sejak akhir2 nih memang sangat bz...

so banyak entry yang masuk draft je...baru separuh jalan menaip dah ada kerja nak kene buat...pastuh nak sambung citer tetibe si kecik alysa nak bermanja...so memang tak sempat nak siapkan satu entry penuh


insyaallah, aku akan abiskan entry2 yang terbengkalai tuh...insyaallah...tapi tak tau bile...bile cite tuh dah basi kot...huhuh :)