Monday, July 30, 2012

aktiviti weekend alysa bersama kakak ayuni

assalamualaikum :)

pejam celik pejam celik dah 10 hari kite berpuasa...eehhh, ye ke ehh??tetibe konpius...kalau salah sile betulkan...

minggu lepas alysa balik umah nenek...lepas opis ari jumaat ari tuh terus gerak balik KKB


bukan main seronok lagi alysa kat sana...ramai kawan yang melayan dia...suke lar tuh...sampai masa tido dia pon dia tak mo tido...dok sibuk nak main...macam lar dah besar...orang gelak, dia lagi besar gelaknye...macam2 gaya ada...

yang cousin2 plak dok agah2 dia je kejenye...lagi lar dia sonok...bile dah ramai2 berkumpol...fuuhhh, haru biru umah nenek...:)


nih kejadian pagi sabtu...dok melepak berdua layan kartun kat ipad...macam paham je dia...beria2 tgk...


lepas tgk kartun, nyanyi2 abc plak....kakak ayuni tukang nyanyi...alysa tergelak2 jea...ehhh, seriusnye muke tuh tgk kartun...






masa nih dia dah start penat...baring bangun baring bangun...mulut pon dah start berbunyik2 nak nangis...


last2 mama tgk, kakak je sorang2 tgk pingu...adik dah selamat lelap...hihhiih


tuh kakak layan upin ipin plak...kakak punye ipad dah abis beteri...tuh tukar gune adik punye ipad plak...;)

Wednesday, July 18, 2012

karnival susu ibu

lamenye tak update blog...

act banyak sangat bende nak cerita...kalau kat dalam kete ke, tgh shopping ke, tgh dok atas katil ke, kat mana2 je lar, banyak beno idea datang mencurah2 lajunye...tapi bile aku dok depan lappy, semuanya hampas kelapa...tak de idea...so aku pon tutup je la lappy...

ni aku nak citer pasal g karnival susu ibu tuh...




errkkk, aku g dah lambat...so dewan auditorium tuh dah kompem2 penuh....so dengan erti kata lain, aku g shopping je baju nursing...pastuh aku balik...huhuhu



gamba ni bergoyang2 sebab insyirah gerak2...hisshhh, nakal tol insyirah ni yea...hihihi...time ibu nak amik gamba kitaorang yang comel ni lar, masa tuh insyirah nak gerak2...tapi bak kata adik aku...tak pe, gamba ala2 kene edit....:P


ni plak gamba mama n alysa...ok, nampak anak aku kurus...sama seperti maknye yang kurus kering....tapi bagi aku anak aku berat woo...lenguh bahu kalau dukung lelama...hahaha...letihhhh!!!!

Tuesday, July 10, 2012

botol susu avent untuk di let go :)

** updated : dah terjual..TQ

dua tiga ari lepas aku ada baca kat blog aty fared pasal dia let go barang2 yang dia beli tapi dia tak gune...tetibe aku pon rasa aku nak buat cenggitu...sebab aku pon ada beberapa item yang aku beli, tapi tak gune or aku baru pakai sekali dua...dari dok biarkan membazirkan..jual murah2 pon jadi lar...asalkan ada hasilnye...:)

act gambar botol susu nih dah lama aku amik...memang niat ati nak let go kat fb group let go item tuh...tapi sampai skang aku tak letak2 lagi kat situ...so dok berkulat je lar gamba nih dalam hp...nih aku try let go kat sini lar...kot2 ada yang sudi menerima :)


aku dah strealize kan botol2 nih...sebab ingatkan aku nak gune...tapi rupenye tak gune sebab alysa tak suke...botol yang hujung belah kanan tuh, yang botol kecik tuh aku penah gune 3 kali kalau tak silap...tuh pon kejap je sebab alysa tak mo...


dalam box nih ada
2 botol 260ml + puting
2 botol 125ml + puting
2 puting botol extra
1 pacifier

patutnya ada 1 berus botol...tapi berus botol tuh aku dah gune...aku beli harga asal rm180..tapi dalam less jadi rm150...so aku nak let go rm 100 + pos..

kalau berminat email ye bagitau...
aienadhira@gmail.com

Monday, July 9, 2012

assalamualaikum semua :)

selamat hari isnin...ape aktiviti korang seme time weekend baru2 nih??
hmmm...ira??hanya bergolek2 di depan tv bersama si kecik nih haaa.... ;)


opppsss....tapi ari jumaat tuh balik umah mertua...alysa nak jumpe nenek....pastuh ari sabtu plak balik umah ibu...alysa rindu tok mom plak.... :)

adooiii...anak dara nih memang ganas tol...duduk tak penahnye nak sopan...terkankang2 je lar....tuh tgh tunggu papa masukkan barang2 dalam kete...lambat lar papa nih kan


hah, ni plak time nak balik umah tok mom....sibuk ngan stokin dia tuh...skang nih suke sangat nak bukak stokin dia tuh...syok sangat main kaki kot

hah, comel tak baju saya pakai tuh...baju tuh aunty erna yang bagi...TQ aunty erna...comel sangat...alysa suke...eehhh, nanti kalau aunty erna dah balik kl, meh la datang jumpe alysa...bolew alysa kenal2 ngan iman :)

Friday, July 6, 2012

berlagak macam dah besar...

alysa berlagak macam dah besar...padahal baru 4 bulan anak oiii....
skang dah tak mau baring dah...mengamuk2 mintak angkat...duduk pon tak suke...yang paling dia suke berdiri...



kalau dirikan dia kat kerusi nih, memang dia suke...pastuh siap cakap tah ape2 yang dia ngomel sengsorang...sonok kot dapat diri, pastuh dapat tgk pemandangan kat luar...


kalau ada burung ke, lagi la dia terjerit2...suke sangat la tuh


tuh tgk papa nak g work...bye papa




kalau dah dapat berdiri nih, setengah jam pon tak pe....tak reti penat kot berdiri lelama...ape2 je lar anak...asalkan awak bahagia...;)

karnival minggu penyusuan susu ibu


ada sesape nak join??jom jom :)

Thursday, July 5, 2012

suke duka FYP



assalamualaikum wbt kawan2...

ingat lagi kan, entry lepas ira cakap ira g johor without my hubby...so secara pakse rela, memang terpaksa lar drive sendiri ke dari kl ke johor...eehhh, nasib baik bawak driver spare...agak2 mengantuok tuh, n alysa nak nenen, ira tukar driver...hihihi...

rasanya memang pengalaman betul lar hidup berdikari nih...haih, maklomlar, semenjak kawen nih, kemana-mana mesti dengan laki...pastuh mestilar laki yang drive, laki yg buat itu, laki yang buat ini...pastuh tetibe skang ni, laki tak ikut...so maknenye, semua kene buat sendiri...bersama anak kecik plak tuh...lain lar kalau g sorang2 ok lagi...bolew pk pasal diri sendiri je kan??

ehh, ehhh...kenapa kene bawak alysa??alar, alysa tak mo tido ngan orang lain lar...dia ngamuk2 kalau tak jumpe nenen mama...adoiii, dah satu hal plak...nak tak nak,terpakse lar mama angkut sekali si comel mama nih...nasib baik lar si comel nih tak banyak hal sangat...:) si kami bertiga pon bergerak lar ke johor...ala2 power puff girl tau...sebab 3 orang gegirl kan??hahaha

sampai2 je kat johor, terus check in...pastuh pam susu, tinggalkan kat baby sitter alysa....ecehhh...siap bawak babysitter tuh...hmmm, terus g jumpe lect...dengan semangatnye check seme thesis...pastuh lect kata, ok, dah bolew print....suke...balik je bilik, terus edit2 sikit...semak2 sikit pastuh terus print...dengan harapan malam nih bolew anta jilid n esoknye bolew balik...lect kata nak jumpe kul 8 malam kat jusco untuk semak dulu before anta jilid...

kul 8 malam...g jusco...ok, kat sini pon ada perkara lawak berlaku...ira dah terlupe bawak beg kanggaroo alysa...tapi nasib baik ada spare baby carrier yang ira beli kat expo dulu dalam kete...



so pakaikan lar kat dia...haih, ngamuk2 plak...maybe dia tak selesa kot..sebelom pakai tuh dah bape kali dia keluar masuk keluar masuk dari bb carier nih...hahahha...bende tak penah pakai, tetibe kene pakai...tak tau la macam ne cara...lama gile kot nak setting...macam barang pinjam...tapi kesimpulannye...alysa memang tak suke dok dalam bb carier yang nih...maybe kaki dia tergantung2...so dia tak selesa kot...entah...tapi kalau ira bawak dia dalam beg kanggaroo tuh, ramai yg kata nanti kaki dia sakit la terlipat...dia tak selesa lar...tapi ira rasa, alysa lagi syok dok dalam kanggaroo beg kalau nak dibandingkan ngan bb carier nih...

eh, sambung balik cerita....dah siap2 jumpe lect tuh, alih2 dia kata...tak cukup mukasurat la plak...adoiii, selama nih dia semak tak penah cek mukasurat...so dia tak perasan...ira kekurangan lagi 10 mukasurat...adoyaiii, ape lar aku nak karang ayat nih...last2, lect ira pon dah agak2 kesian kot tgk ira ngan anak kecik lagi...dia suh ira tambah gambar je...:)

so balik bilik, carilar gambar2 yang bersesuaian...tapi mata dah ngantuk...pastu konon2nye nak tidokan alysa dulu, baru la nak sambung buat keje...alih2 ngan mama sekali join tido...hahaha...tapi pagi2 lagi dah bangun tau...buat keje sorang2...nasib baik alysa tido lagi...pastuh cepat2 email lect...dengan harapan hari nih bolew balik...

pastuh masa nak g brekfast tuh, ira dah siap2 bawak turun barang...dengan konpidennye suruh ayu kemas2, nanti senang turun sekali gus je...tak payah nak naik dua tiga kali angkat barang...dah siap2 brekfast, ira pon menunggu email dari lect...aikk, tak de pon...

kul 10...tunggu lagi...kejap2 cek email...tak de
kul 10.30...tak de gak
kul 11...still tak de lagi...adoii, masa nih semangat dah makin merudum jatuh kebawah....dah nampak bayang2 seperti kene stay kat sini lagi sehari...owwhhh, tidakkkk
kul 11.30...masih tiada...so dengan berat hatinye, ira pon melangkah turun ke bawah mintak sambung bilik lagi satu hari....nasib baik bilik tuh still kosong...kalau tak mampos cek, nak kene g cari hotel baru plak...dah satu hal plak...so lepas dah setel hal bilik, ira pon naik...ajak alysa tido...hahaha, dari menunggu email yang tak sampai2...baik lar ira tido...ada gak faedahnye...

akhirnye, jam 1.30 petang...email yang ditunggu akhirnya sampai...hahaha, yang bestnye siap lect ira tulis kat email tuh : saya dah tolong editkan awak punye...sila semak...

ehh, tetibe terpikir, aku student ke aku lect??hahaha, lect ira pon agaknye dah kesian sangat kot nak suruh ira buat sendiri...so dia dah tolong siapkan semuanya...patutlar lambat email...TQ puan....saya sangat2 menghargai...so pastuh dia pon print...siap2 antar g jilid....

ok, jilid thesis kat sini memang murah...rm15 je satu thesis...bolew dapat dalam masa 24jam...maknye kalau aku anta kul 3.30ptg, makanya aku kene amik kul 3.30 ptg esok...errrkkk, takkan la plak aku nak stay kat sini lagi sehari semata2 untuk hanta thesis je kan??so aku tanya kedai tuh, bolew tak aku dapatkan petang tuh jugak...dia kata bolew, tapi kene bayar extra...bolew dapat dalam tempon 3jam...aku pon on je lar...jadi lar aku bayar rm35/thesis...aku ada 4 thesis, so rm140 semuanya...tak pe lar bayar lebih pon...asalkan dapat balik awal...

so dah setel semuanya...malam tuh bolew berhooreeyy hooreeyyy bersama2 rakan2 lama masa kat poli kulim dulu...:)

esoknye kul 12.30 kitaorang gerak balik kl...huh, ni lagi satu stress gilew...tapi tuh nanti aku citer lain kali lar apesal aku stress masa otw balik kl...ok, till here..bye :)



***errkkk, panjang giler entry kali nih...



projek terbaru alysa

ape yang alysa dok buat malam tadi???
hah, ni dia perangai terbaru


mama g toilet kejap...tinggalkan dia sengsorang soh tgk tv...letak atas tilam, siap kurung dalam kelambu, kalau tak abis nyamuk cium2 pipi dia yang putih melepak tuh (ehh, bajet putih sangat lew)

nyamuk zaman skang nih macam dah tak lut lar ngan ubat nyamuk agaknye...pasang ubat nyamuk pon, nyamuk still ada berkejaran2, berasmara, berterbangan dan akhirnye mencium pipi alysa...haih, so alysa kene dok dalam kelambu je lar dari mengelakkan serangan nyamuk yang rakus itu...



alih2 datang kat depan dah duk kat tepi tilam dah dia...siap satu tangan main2 ngan kelambu tuh, sambil tuh mata still tak lepas tgk tv...


tgh syok2 tgk tv, ehh, tangan makin keluar nampaknya...


dan seronok main tarik2 kelambu


akhirnye kaki pon join sama...dah separuh kat luar...


tadaaa....yeayyy....dengan bangganya dia mengangkat kelambu...


dan campakkan ke tepi...syabas alysa...bagus anak mama nih...semakin bijak dan semakin lasak...pastuh ira malas nak layan dia...buat tak tau je...dia dok sedap layan tv lagi...dah agak2 boring tuh


mula lar nak mgamuk2...sampai nampak pusat segala...cekci lar anak dara nih...malu tau..



hah, tu diaaa...ngamuk nak susu la...dah abis satu round...


sambung main moto papa plak...sudahnye skang, replika moto papa tuh dah jadi mainan dia...bak kata papa : anak rider kan...mana main permainan masak2 nih ;)


oklah...dah puas main tuh...tido lar ape lagi...ok lar...tamat cerita untuk hari ini ;)


Tuesday, July 3, 2012

custom baby headband

assalamualaikum...

iklan kejap :)

sesapa yang ada baby girl angkat tangan...hihihi...jom comel2 kan bb girl kite untuk hari raya nanti..
meh tempah baby headband ni

max 6huruf je tau...kalau panjang2 nanti tak cantik...:)



untuk lebih banyak gambar, boleh klik AlysaPunye

kalau nak order direct pon bolew...
sms/whats app : 019-520 5540