Tuesday, May 29, 2012

beg kanggaroo

assalamualaikum semua...;)

semenjak ada beg kanggaroo nih, stroller semakin dilupakan...hihihi...tak de lar nak mengharung stroller ke hulu ke hilir lagi...skang angkut poket kanggaroo je...

alysa pon suke jea dok dalam poket kanggaroo...pastuh, kalau ira keluar pakai beg kanggaroo nih, mesti orang akan pandang...huhuhu, pelik sangat ke??tapi ira buat tak kisah je...;)



tgk tuh alysa dah mamai2 nak tido...ngantuk lar tuh...nanti tau2 je dah lelap...bile dah lelap, ira masukkan je dia terus dalam karung tuh...dah macam tido dalam buai...hihihi...berbaloi gak beli baby sling nih...;)



last but not least...mama alysa pon nak enterprem gak...sejak ada alysa nih, asek gamba alysa je...kali nih biar gamba mama la plak...hihihihi...lama2 jatuh saham mama la cenggini.. ;)




p/s : orang kata fully bf ni berat badan akan semakin menurun...korang macam ne??berat korang maintain ke? menaik ke menurun ke after bersalin? berat ira ni macam nak kembali ke berat asal je...tak mo!!!ira nak gemuk sikit...mood : sedey :(

Monday, May 28, 2012

Learning proses

Her activity after bath...she love it so much...gud girl dear...;)

Friday, May 25, 2012

info for baby

assalamualaikum ;)

hari ni ira nak kongsi satu info pasal baby boy...rasanya ramai kawan2 blogger yang ada baby boy kan...so sila amik perhatian ye...sharing is caring kan ;)

"Elakkan menabur bedak pada hujung alat kelamin bayi lelaki kerana ia boleh menyebabkan pembengkakan. Bedak itu berisiko masuk ke bawah kulit pada bahagian tersebut lalu menjadikan kulit bayi gatal, berbau dan akhirnya membengkak kerana jangkitan kuman."


owh yea...ni plak ira kongsikan info untuk baby2 lain...meh kite tengok samada anak kamu juling or tak...so kalau nampak macam juling boleh la langkah pencegahan awal ;)


"Juling boleh dikenalpasti semasa bayi berusia 3 bulan. Caranya, pegang satu permainan pada jarak lebih kurang 8 inchi dari wajah bayi. Gerakkkan perlahan-lahan permainan tersebut dari satu sisi ke sisi yang lain. Jika mata bayi tidak dapat mengikut arah gerakan permainan tersebut, berkemungkinan besar mata sikecil juling."


ok, itu jea nak kongsi untuk hari nih...bye ;)

Thursday, May 24, 2012

puasa kurangkan susu?

korang penah dengar tak orang kata puasa kurangkan susu??hmm, alhamdulillah, setakat nih aku puasa ok jea...cume bezanya penat sikit lar sebab susu banyak keluar, pastuh badan kita tak topup dengan ape2 makanan...yang penting korang jangan stress stress n pikir sangat pasal puasa boleh kurangkan susu...cume kalau dia berkurang setakat 1 - 2 oz tuh kire normal lar kot...sebab tak de sumber makanan yang masuk, sebab tuh susu akan berkurang sikit...

lagi satu, korang pernah dengar tak orang kata piriot boleh kurangkan susu gak??disebabkan aku tak bape pk sangat pasal hal itu, susu aku ok jea...maintain macam biasa...sebenarnye mind set kite yang kawal...bile orang kata "eh, nanti piriot susu ko akan kurang.." yang ko pon percaya jea...lepas tuh dok pk pk pk...betul ke ehh susu kurang...dok pk, risau la takut stok bb tak cukup...dah korang banyak sangat pk, sebab tuh susu kurang...so korang kene positive thinking...kene happy2, jangan asek pk susu kurang ehh ;)



owwhh yea, aku ada baca, selalunye kalau orang fully bf dia akan datang piriot lambat...tapi aku, lepas abis je nifas, da terus datang piriot...huhuhu, bak kata membe2, subur tol...kene jaga2 nih, kang ada yang tahun depan alysa dapat adik nih...hihihi...cian dia tak puas bermanja lagi kan...korang plak macam mana??dah start piriot ke belom?

Wednesday, May 23, 2012

sticky note : barut baby yang comel ;)

sesape yang nak beli barut untuk baby, boleh la tgk2 kat page nih... ;)

alysapunye ataupon g kat fb pages : AlysaPunye


gerenti murah dan dijamin berkualiti ;)

Baby expo

Dah backdated kot...huhu...org lain da update lame dah pasal expo mom n baby ari tuh,ni ira baru nk tegedik2 update...ahhh,tak kire,nk update gak walaupon da lambat...

Ira g expo tuh ari ahad,da ptg da,dlm kul 5 gitu...tu pon nasib baik klas abis awal sikit,so bolew la lari ke mid valley after abis klas...

Teruja gile bile tgk seme org beli pampers...so ape lg,g terjah la tgk harga...wow!!!memang bebaloi klu beli time expo ni...kebetulan plak pampers mmg da abis stok...so ape lg,borong la...

Hasilnye ira beli 2 pack mamy poko n 2 pack pet pet saiz s...Mamy poko rm28/pack...selalunye irabeli rm33/pack...Pet pet plak rm24/pack...klu harga beli Kat kedai dlm rm28.50/pack So dah jimat sikit duit pampers...

Sebenarnye ira nk g expo ni bknnye nk cari barang bb sangat...sebenarnye lebih pada nk cari nursing wear...tp sedihnye hati ini,asal ada yg bekenan je,mesti saiz s or xs da abis...tinggal lew yg besar gabak jea...;(

Tapi yg bestnye dapat borong nursing bra byk2...selalunye beli rm40 tp masa expo tuh FM jual rm28 jea...so ape lg borong lew...pastuh beli 4 helai nursing bra yg harga rm11/pc...utk pki waktu mlm2...ok la tuh..

Da pusing2 tak de nursing shirt yg ctk2 so belikan lar alysa toys yg ada bunyi2 tuh tuk dia main2...nasib baik dia suke...pastuh papa belikan pelampung untuk dia swim..papa kata nak bawak alysa mandi pool bulan depan...kih kih kih,lambat lagi..nk tunggu kepala dia keras sikit..pelampung tuh ira beli rm40/pc

**time ni alysa dah penat, nak tido, so masukkan je dalam karung tuh, terus tido..**


Last skali,ira beli baby carrier untuk Alysa...alysa kan little kanggaroo Mama...klu bolew nak duduk
Dalam karung mama jea...so ira beli la baby sling ni..errmmm...mhal la gak...huhu,rm169 satu tapi ada diskaun 10% so dapatla rm152,tp berguna la time2 nk keluar kejap2 bwk alysa...tak de la nk kene mengangkut stroller yg besar gabak tuh..

Ok..tu jea la yg kitaorang borong...korang borong banyak ke?

Monday, May 21, 2012

90 days

Alysa genap 90 hari semalam...da beso dah anak mama nih...

Ape perkembangan terbaru??

1- semakin lasak...ari khamis lepas jatuh dari boucer sebab dok syok sendiri ayun boucer tuh pakai kaki dia...tau2 je mama tgk2 dia dah duk atas karpet...elok je tak de nangis pon,siap cakap sorang2 lagi...tah macam mana dia turun dari bouncer tuh pon tak tau...sejak hari tuh,tak de maknenye dok atas boucer sorang2...bahaya tau...bikin mama panik sekejap

**cantik tak headband saya??mama yang buatkan nih..hihihi**


2- makin banyak cakap macam mak nenek...memang ikut perangai papa,sangat peramah..kadang2 org xcakap ngan dia pon,tapi dia yang sibuk dok menegur2 orang..

**tersengih-sengih**

3- dah start ngiring2 dan nak berpusing dah...kalau mama tidokan dia mengiring,nanti tau2 je dia da meniarap...

4- kaki semakin kuat menendang...sakit mama ditendang2...patutla masa dalam perut tuh aktif sangat dia menendang2...pastuh suke sangat2 menendang2 segala benda yang ada kat kaki dia...haih

** tido nak macam orang besar...haih**


5- sangat suke dengan kamera...pantang orang nak amik gamba,otomatik dia akan pandang kamera n senyum

6- sangat suke masa mandi...lagi sejuk lagi dia suke...ok, papa dah beli pelampung untuk alysa,so next month nanti mama da abis final exam,kite g swim...

7- She loves barney too much...kalau tgk cite barney,concentrate abis,kadang2 mulut pon bising...menyanyi2 sekali ngan barney kot...huhuhu

Lagi???ape yerk??itu je la kot yang mama ingat..nanti next month kite update lagi yea ;)



p/s : anak korang plak dah pandai ape??meh la kite kongsi2 sikit ;)

Friday, May 18, 2012

baby headband


cute headband in the house ;)
Custom made headband for ur cute baby...choose ur own colour n i will make it for you ;)

Interested??
Call/sms/viber/whats app/ line : 019-520 5540
Email : aienadhira@gmail.com
Fb pages : alysapunye
Website : http://alysapunye.blogspot.com/


Tuesday, May 15, 2012

nursing dress or nursing cover?

korang lagi suke pakai nursing cover ke nursing dress??masa awal2 dulu ira pakai nursing cover, tapi alysa tak baper suke...maybe sebab dia rimas kot...lagi satu maybe sebab panas...sebab alysa memang tak suke panas...bak kata hubby, alysa nih anak omputih...panas sikit nak mengamuk...haih..maybe jugak sebab masa ira preggy, ira SUKE SANGAT minum ais....sebab tuh dia dah terbiasa sejuk kot...huhuhu


so bile alysa tak selesa, ira pon terpikir2 untuk mencari nursing shirt...maka ira po start la google...so ira ada 2 jea yang menarik perhatian :


mamma house
baju sangat lawa2 n comel2...memang menepati citarasa ira...TAPI, saiz baju tak sama ngan badan ira yang kecik cinonet nih...huhuhuhu...sedey sangat....ira penah beli 2 helai, tapi tak dapat pakai...sudahnye ira jual baju tuh kat BFF ira, PJA

faboulous mom
ira paling banyak shopping nursing wear kat faboulous mom...suke sangat baju2 dia...sebabnye ada saiz untuk ira...hihihi...so ira ada beberapa helai baju yang sama patern tapi kaler jea lain...hahaha...gile tamak kan??
lagi satu, harga dia menarik perhatian kalau time sale...murah sangat ;)


tapi kebiasaannye, nursing wear nih selalunye baju besar2 gabak...saiz S pon still besar lagi...maka, ira agak susah nak dapat nursing wear yang comel2 yg bersesuaian dengan saiz ira...dorang nih ingat semua mak-mak nih badan beso ke??ada jugak mak mak yang badan dia macam budak2 tau....

so, bagi mengelakkan ira mengalami masalah pencarian baju menyusu nih, ira pon beli la tummy tube macam dalam gamba kat atas nih...so ira boleh pakai je baju ira macam biasa, n ira boleh selak je baju ira tanpa menampakkan perutku yang tak berapa cantik tuh...daaaa....selesai masalah...hihihi


korang plak macam ne??selalu shopping kat mana??cube bagi cadangan sikit, kot2 la korang tau ada kedai yang jual baju nursing untuk orang yg saiz badan2nye comel2 macam ira nih...;)

lagi satu nursing bra...korang suke pakai dari brand ape??bolew kongsi sikit tak??setakat nih ira memang suke sangat ngan FABOULOUS MOM...ari tuh kat expo ada sale dapat rm28 jea...terus borong banyak2...hihihi...

Monday, May 14, 2012

hari mama??

yeaaahaaaa...tahun nih dah jadi mama...
so tahun nih bolew sambut hari mama...

tapi, bile dah jadi mama, tetibe orang kata HARAM sambut hari mama...sob sob sob...
tapi tak kisah lar, asalkan niat kite tuh penting...selebihnye wallahualam

sebenarnye nak cakap kat sini, hasil dari rungutan yang dah berhari2 kat husben aku, hasilnye sangat mengembirakan...

sambil2 pam, sambil2 mengadu penat, lenguh tangan...sambil2 mengadu, sambil2 mulut membebel2 cakap susu makin kurang sebab skang dah selalu sangat skip pam susu kat opis...

tiba2...hari jumaat lepas...hubby suh g amik barang dalam kete...
dengan malas2 nye g lar amik..

pastu...
caaannnggggg.....

ada MEDELA FS kat seat belakang
sukeeeee




hihihihi
hadiah hari mama...sukenye...untuk mama n untuk alysa...
pam untuk mama, susu untuk alysa
TQ papa ;)






ok, sempena hari ibu nih,
aku pon nak wish gak untuk ibu aku

khas buat ibu, NOOR ADIAH MOHAMED NOOR
selamat hari ibu

kasih sayang ibu tiada tandingan....kasih hingga kesyurga...terima kasih atas didikan dan kasih sayang yang dicurahkan

untuk ibu, along doakan semoga ibu bahagia, murah rezeki n panjang umur....;)

SAYANG IBU

Sunday, May 13, 2012

rasa sentosa resort, singapore

5.5.2012

lepas abis bershopping kat pesta konvo, kitaorang pon gerak masuk singapore...mahu berjalan2 amik angin kat negara orang...hihihi






alysa muka bosan...mama tak abis2 nak bergambar



pemandangan indah dari level 11...cantik sangat kan?
nampak tak pool tuh??huh, terasa macam pool memanggil2...dah lama tak swim...ingat nak campak alysa dalam pool sekali...hihihi


this is our honeymoon time...honeymoon bersama alysa...huhuhu...
bile aku pakai spek mata tuh, dah macam mak mak plak aku tengok...eehhh ehh, memang dah jadi mak pon kan?? ;P

Saturday, May 12, 2012

pesta konvo UTM

5.5.2012
Pesta Konvo UTM


Actually pagi tuh ira g jumpe lecturer jap sebab nak bincang pasal PSM...hohoho...nak kene present hujung bulan nih, tapi still tak siap2 lagi...harap2 ALLAH permudahkan segalanya...takutnye...gggrrrrr


lepas selesai jumpe lect, kitaorang pon g redah pesta konvo plak...niat asal nak g cari riben alysa...sebabnye mama tak sempat nak buatkan riben biru untuk alysa...terlalu bz lar...sorry cayang...so mama g cari je lar yea..






tapi lepas tuh mengarut2 plak beli bende lain...hihihi...siap beli baju kurung yang ready made lagi...alar, murah jea, rm50 sepasang...kain cotton kot..nih kalau nak beli kain jea dah berape, tambah plak nak upah jahit...



mummy with alysa...cube tengok wording yang ada kat baju alysa tuh...
I LOVE MY AUNTIE...

ceh, mummy dia la tuh beli...sebab tuh bangga dia dia suh pakai..

ok, bye

Friday, May 11, 2012

nursing in public??

Nursing in public??sape penah buat??

...IRA...

hihihi...dengan bangganya aku mengaku...MALU???errmmm, tak pon...sebab bukannye mendedahkan aurat...semua masih tertutupkan...so nak buat pe malu2...



yang penting kene pakai nursing shirt n nursing bra...selebihnye, tak de ape yang perlu dipikirkan...


kalau dah baby da menangis kat tengah2 jalan tuh, takkan ko nak tunggu anak ko melalak dulu, pastuh nak kene g cari tempat yang agak2 tertutup sikit nak bagi susu kan??

so jalan penyelesaian dia, sumbat je lar nipple korang tuh kat mulut anak...kan senang




tengok nih, tengah menyusu pon mama bolew tergedik2 amik gamba...huhuhu


kih kih kih...nih tengah adjuz nak bagi susu lew nih



ok, bagi ibu2 yang baru tuh, tak payah segan2 la nak bagi susu kat public...bagi aku korang WAJIB bangga sebab korang dapat susukan anak korang, nak banding ngan orang lain yang bagi susu lembu tuh...

harapnya ALLAH memakbulkan doa ira nak susukan alysa sampai umur 2 tahun...aminn




p/s : anak yang kecik comel cenggini pon aku dah sakit2 tangan lenguh dukung, macam ne lew kalau korang yang anak montel2 tuh ehh??

Thursday, May 10, 2012

alysa : 79 hari


hisshhh...anak dara nih, terkangkang plak..malu lar...

Wednesday, May 9, 2012

Tuesday, May 8, 2012

Teaser : USS

Tak sempat nak bercerita,juz nak bagitau yang 'buku merah' alysa dah selamat di cop ;)


Sunday, May 6, 2012

Posing maut

Im a sexy girl ;)


Friday, May 4, 2012

Ikea time

Saje jalan2 g ikea...nak g cari drawer nk letak baju alysa...baju alysa da terlampau byk sampaikan da xmuat bakul baju yg mama beli..

Sebelom bershopping mari kite makan dulu...


alysa pon sibuk nak makan jugak...mama letak dalam stroller tak mau...nak duduk tengok orang


si budak comel...jantung hati mama

Thursday, May 3, 2012

the mines

28.4.2012
bowling at the mines





mamalysa

ok, papa dah stress sebab dah nak kalah....cian papa

tok mom n tok dad berposing

uiikkk...nape alysa buat muka cenggitu??tak suke amik gamba ngan nende ke?


yang nih nape plak??tuh muka senyum ke muka nak nangis??


alysa n to mom...mama suke sangat gamba nih...nampak alysa sweet sangat

owwhhh..nih tok syam...tok syam saya nih single n available lagi...dulu masa mama kecik2, tok syam yang jaga mama...skang nih tok syam jaga alysa plak ;)

Anak bapak

Anak bapak...same je perangai...klu tido suh tul kalau nak kejut suh bangun

Wednesday, May 2, 2012

2nd month check up

2nd month check up
Weight : 4.6kg
Height : 58cm

Haih,semenjak ira start keje,memang alysa nampak kurus sangat...sedey mama nengoknye...mana taknye,alysa xmo minum susu dlm botol...bile lapa baru dia minum...pastu sanggup tunggu sampai mama balik baru nak menetek...klu bolew macam xmo lepas2...lapar agaknye seharian xminum susu...

Berat alysa dok kat border line kuning tu jea...sedey mama ni tau...da xtau macam ne nak buat...macam2 jenis botol n macam2 jenis puting da ira try,tapi still macam tu gak..

Tak pe la sayang...asalkan kamu sihat cukup lar...;)

Ni cerita di klinik plak
Kebetulan terjumpe ngan kawan hubby...so dorang pon borak2 la...mcm2 topik dibincangkan tapi mostly pasal anak..

Perkara yg paling menarik pasal susu...my hubby mmg sangat berbangga yang anak dia minum susu mama...hihi,siap citer byk stok kat umah,bagus khasiat susu mama ni n bla bla bla...tetibe rasa terharu plak sbb hubby mmg support BF baby

Tp tular,mama buat stok susu byk2,tp alysa plak xmo minum..;(

alysa kuat mengadu


alysa skang makin suke bercakap...lebih2 lagi ngan tok dad...ntah ape yang dia mengadu kat tok dad pon aku tak tau...tapi yang pastinye, memang setiap kali alysa tgk muka tok dad, alysa akan start membebel2...;)


masa nih alysa genap 60 hari...tuh sesi mengadu sebelom mandi