Saturday, March 31, 2012

anak?

kalau nak cerita pasal anak, memang tak abis...rasanya sejak hari pertama anak lahir, semuanya berkisarkan tentang anak...skang gosip2 pon pasal anak...maklumlar, dah jadi mama kan??

korang ingat senang ke nak jaga baby??buatnya ada jenis sesetengah budak yang nak meragam jea 24 jam...tak tau dia nangis sebab pe...seme dah buat, bagi susu dah, tukar pampers dah tapi still nangis...kite pon bukan paham bahasa baby...so hadap je lar...perkara2 macam ni yang akan membuatkan ibu2 dalam pantang akan stress...lebih2 lagi kalau dia pantang sorang2...lagi stress...

pastu nak kene berjaga malam...first 3 day aku macam tak bape kisah sangat bangun tengah2 malam, sampai tersengguk2 menahan mengantuk...tapi lepas seminggu tuh aku start jadi pening kepala sebab alysa tak mo tido malam...asal kul 2 pagi jea dia celik mata, tak mo tido sampai kul 7 pagi...ko ingat larat ke ari2 macam tuh...haih,penat2...tapi bile ko tengok muka anak ko, otomatik hilang penat...sejuk jea rasa...

pastuh time mandi, aku rasa sejak aku jadi mama nih, macam mandi kerbau je, hohoho...mana tak nye, mandi nak cepat aje, takut alysa tersedar dari tido...kene mandi time dia tido jea, kalau dia tak tido susah gak, nanti sape nak jaga...yelarkan, aku dok umah sengsorang...huh, so mandi basah seme pakai sabun, bilas...dah siap...tak ke mandi kerbau namanye tuh...kekadang tgh2 syok buh sabun dah dengar alysa menjerit...adoiii...tapi bile tengok je muka alysa, terus ilang rasa nak marah...hahaha...

nasib baik lar, alysa sekarang dah tak de perangai sangat, maybe masa 3 minggu pertama je kot dia macam tuh...skang nih dia nangis time nak susu, bagi susu main2 jap letak atas katil tido...tapi kalau time dia tak mo tido, tak payahla pakse dia tido, kompem dia bukak mata sebulat2nye...ko dodoi lar lagu ape pon, dia buat derk jea...masa nih dia nak ira sentiasa ada ngan dia...nak berkepit jea...kalau ira ada dekat ngan dia tak de masalah, dia main jea sengsorang...tapi kalau alysa tak nampak ira, kompem2 menangis...maybe takut kot dok sorang2...so masa ni agak susah la nak g mana2...


tak pe lar alysa, asalkan awak tak banyak ragam sudah...bagus anak mama nih...gud girl :)

anak korang plak macam ne??banyak perangai tak??

Friday, March 30, 2012

Kasih ibu bawa ke syurga

Sejak jadi mama ni,aku jadi lebih sensitif kalau ada perkara yang melibatkan tentang ibu dan anak...maybe naluri keibuan itu dah ada dalam diri aku...

Memang betol la orang kata : kasih ibu bawa ke syurga...aku mmg sangat2 lebih menghargai ibu aku...mana tak nye,dulu masa aku awal2 mengandung...aku sakit2 muntah sebab alahan yang teruk...sape yang jaga???ibu jugak...

Pastuh masa aku sakit nak beranak...sape yg risau tak tentu arah...menunggu aku seharian kat luar labour room...bagi semangat kat aku masa aku tgh menanggung sakit nak bersalin...ibu jugak...

Masa aku dalam pantang, sape yang siapkan makan aku,sape yang uruskan baby waktu aku tak larat nak buat ape2....ibu jugak...

Mcm mana penat,mcm mana susah pon,walaupon anak tu da besar panjang,ibu tetap akan jaga n sayang macam kite masih kecik...sebab tu orang kata kasih ibu sampai ke syurga...

Aku memang beruntung sebab dapat ibu yang sangat ambil berat pasal aku...sampaikan ibu sanggup bersengkang mata jaga alysa tgh2 malam walaupon dia keje keesokkan harinya...kadang2 kesian tgk ibu...macam mana penat pon,anak2 tetap diutamakan...

Pada mereka yang masih ada ibu,sayangi lar mereka dan hargailar selagi mereka masih bernyawa...

Buat ibu,terima kasih atas segalanya,segala pengorbanan ibu tak akan along lupakan...sayang ibu ;)

Tuesday, March 27, 2012

susu ibu??

alhamdulillah...syukur padamu YA ALLAH kerana KAU kurniakan aku susu yang melimpah ruah...

kadang2 macam tak percaya pon ada, orang pon macam tak pecaya, badan kurus kering...cik B plak kecik cenonet jea, tapi susu banyak...alhamdulillah, rezeki untuk alysa...ramai macam terkejut bile aku cakap aku fully breastfeed...masih tak campur ngan mana2 susu formula...bukan nak riak, tapi aku memang bersyukur padaMU, harap2 susu ini kekal melimpah ruah sampai alysa umur 2 tahun...amin..doakan saya ye kawan2 :)



ni antara khasiat yang anak kite dapat kalau kite susukan dia...so ape lagi??mari bersama2 kuatkan semangat untuk susu anak kite :)
skang nih tengah gigih mengumpul EBM untuk princess ALYSA...sebagai bekalan masa kat rumah pengasuh...ira start kumpul susu mulai 1/3/2012 lebih kurang a week after deliver alysa...first time perah susu rasa teruja gile...haha...tu pon nasib baik my best fren, pja bagi pinjam dia punye pam susu...nak harapkan pam susu pureen yang sedia ada kat rumah ni langsung tak membantu...so keesokkan harinya, terus suruh hubby g beli peralatan untuk menyimpan susu...:)



so skang nih ira gune madela harmony...ingat after naik keje nak amik madela FS kalau kewangan mengizinkan (mintak2la bonus dapat bulan 4 nih)...seronok mengepam kalau makin lama makin banyak susu...ira skang nih b4 tido mesti cari info pasal susu ibu...daripada yang tak tau ape2 pasal susu ibu n cara nak handle EBM, skang da pandai sikit2...tapi still masih belaja...

bagi mengelakkan pengasuh alysa konfius or tak tau macam mana nak handle EBM, ira dah siapkan step by step ape yang perlu dibuat untuk panaskan susu...ye lah, b4 nih dia handle susu formula jea...takut tersalah plak kan masa nak panaskan susu untuk alysa...opppsss, actually bukan ira yang buat step by step nih, ira dapat dari kenalan di FB...so ira edit mana2 yang patut jea...so kepada sesiapa yang rasa2 nak jugak bolewla mintak kat ira...juz tinggalkan email kat ruangan komen...insyaallah ira akan email ibu-ibu yang memerlukannya...sharing is caring kan :)

so until here, daaaa....



Wednesday, March 21, 2012

K.A.M.I

our first family potrait :)


ok, mama n papa jea yang sibuk bergambar, alysa sibuk nak tido jea

Tuesday, March 20, 2012

1st month check up

assalamualaikum semua...pejam celik pejam celik, pastu celik tak bolew nak pejam sebab alysa TAK SUKE tido malam...sekejap je masa berlalu...dah sebulan dah anak mama nih...

so ari nih kene g cucuk...yeayyy...malam tadi, macam biasa alysa tak mau tido...dia bulatkan mata dia yang sepet tuh sampai kul 7 pagi tadi...pastuh pandai plak tuh, bile mama baru jea nak pejam mata, dia pon start enjin nak menangis...kalau kite dok ngadap jea dia tak de plak nak nangis...adoiii, pening la kepala mama alysa oiii, dah tak larat nak kene berjaga malam jea nih...bile anak mama ni nak pandai bezakan siang n malam???

tgk mata dia tuh...bulat jea...


pagi tadi, dalam pada mengantuk tuh, siap2 lar jugak g klinik...tgk budak kecik nih...kul 8 pagi baru nak tido...pastuh kejutkan dia tak mo bangun2...last2 bukak kan jea baju dia, bawak g mandi...baru la celik mata...dah siap2 comel2 tido balik...sampai lar kat klinik pon lelap jea...


tgk tuh, mata tak mo bukak2...bising macam mana pon tetap lelap gak...masa nak cucuk jea nangis kejap pastuh tido balik sampai lar skang, bangun sebab nak mintak susu jea...adoyaii...nampak gayanya malam nih tak tido lagi lar mama...

oklar, hasil check up hari ni
umur : 29 hari
berat : 3.9kg
tinggi : 55cm

ok, nanti kite jumpe lagi...opppsss, ira nak wish congratz buat teman2 blogger yang dah bersalin...hihihi...suke tgk kawan2 lain pon dah jadi ibu...pas nih bolew la kongsi tips2 pasal anak2 plak ;)



p/s : nak mintak cadangan, agak2 nak bagi ape yea kat husband sempena first anniversary kami tak lama lagi??any suggestion??TQ in advance :)


Friday, March 9, 2012

Single parent??

Sedey...seminggu kene jaga alysa sorang2 waktu malam...selalunye papa ada tukang basuh poo poo alysa waktu malam...ni papa xde seminggu kene outstation g china... ;(

Nasib baik minggu ni start cuti sekolah,so ibu n adik ada kat umah...so xde la aku keseorangan menjaga alysa...cume time malam je la kot kene tabah berjaga malam sorang2...selalunye begilir2 ngan papa...

Baru sehari papa g,tp mama da rindu...cepat2 la masa berlalu...

Monday, March 5, 2012

Alysa binti azlan

Nama baby??sape yang tentukan nama anak korang???kalau aku,memang terang2 aku lar yang pilih..n husband ikut jea...

Aku tak tau nape,tapi bile dapat tau jea pregnent,aku dapat rasakan yg anak aku girl...pastu secara otomatik ada satu nama terlintas di fikiran

ALYSA...

Aku mmg suka sangat nama tuh...aku bayangkan orang yang bernama alysa seorang yang sangat lembut,sopan santun...huhu...so bile usia kandungan cecah 4 bulan,masa scan tuh doc bagitau bb girl..

Aku mmg da mula panggil bb dengan nama alysa..memula was2 jugak takut bb boy yang keluar,tapi naluri aku kuat menyatakan anak aku perempuan...so lekatla nama alysa sejak dia berusia 4 bulan dalam kandungan...

Bila da lahir,seme orang tanya,nama anak ape?

Aku jawab : alysa
Org mesti tanya : alysa je??nama penuh??
Aku : alysa azlan
Orang : tak de lain2 dah??
Aku : xde..

Aku mmg xsuke nama panjang2,sbbnya bagi aku bile nama panjang2,tapi panggil pendek gak..so nama yg lain2 tuh rasa mcm membazir jea...itu pendapat aku la..korang jangan marah aku plak...klu korang nak letak nama panjang2 silakan lar...

Ok,dengan ini secara rasminye aku bagitau,puteri kesayangan ni bernama Alysa binti azlan

Semoga alysa menjadi anak yang solehah,mendengar kata,dan pemimpin buat adik2 akan datang ;)

P/s : maksud alysa : baik,mulia...

Sunday, March 4, 2012

Berkhatan

Tup tap tup tap

Dah 2 minggu rupa rupanya jadi mama...alhamdulillah setakat ni alysa tak de banyak ragam..cume waktu malam jea dia suke berjaga ajak main...itu normal la kot, aku rasa seme bb pon suke main tgh2 malam...huhuhu...



Alysa pon dah bersunat jumaat lepas (2/3/12)...semenye berjalan lancar...so selesai satu tugas utama sebagai mama n papa untuk khatankan anak dara yang sorang ni...;)
Alysa pon tak banyak ragam, nangis pon sikit jea...cume lepas tuh bila dia nak kencing, dia meragam sikit la...maybe pedih masa kencing kot...cian anak mama ni...tapi yang tak senonohnye, masa mak bidan nak sunatkan dia, bolew plak dia berak dulu...adoi, da kene stop dulu...pastuh bile mak bidan nak sunat lagi skali dia berak lagi...amboi2 anak mama ni...memang tak senonoh tol...2 kali dia berak kat atas kain putih alas untuk sunat tuh...tapi alhamdulillah kali ketiga tuh dia dah xberak...so aktiviti bersunat berjalan lancar...

Hmm, ok lar..nanti kite sambung cite lain plak...bye


Saturday, March 3, 2012

Balik kampung

Yeayy...alysa nak balik kampung jumpe nenek...cehh, gaya balik kampung tuh macam jauh jea..padahal kat kkb jea pon...tak sampai sejam dah sampai..

Nak balik berurut n nak sunatkan alysa sekali...ok, nanti kite jumpe lagi..

Huhu, mesti alysa rindu kat tok mom n mummy ika...:(