Monday, February 27, 2012

Antara Kesakitan dan kasih sayang

Korang ingat senang ke nak jadi mama??banyak bende yang kene lalui,banyak dugaan n rintangan yg kene kite harungi..banyak juga kesakitan yang perlu ditempuhi...

Bagi aku Kesakitan yang pertama masa saat2 melahirkan bb...tapi aku lalui juga demi kasih sayang untuk anak tercinta

Kesakitan kedua masa saat2 bb tengah menyusu terus dari tetek...sakitnya masyaallah,tak terkata...macam kulit disiat2...amik masa seminggu jugak la untuk pulih sepenuhnya...

Masa ni rasa macam nak menitik air mata bile bb menyusu...tp bile tgk dia lapar,mesti jadi hilang rasa sakit...nak buat mcm ne,da mmg kene sakit dulu baru dia bolew kenyang...so tahankan aje...

So buat mummy to be,nanti masa nipple tu start luka,jangan terus stop dari menyusu...teruskan penyusuan dengan lebih kerap...kalau kite layan rasa sakit tuh,sampai bile2 pon dia x hilang...so tips dia,selagi kite rasa sakit,so masa tu la kite susukan bb...jangan plak g letak nipple cream yg beli kat farmasi tuh...tu sebenarnya bukan bagus pon,banyak bahan kimia...pas tuh nanti anak ko jugak kan yg kene makan cream tuh masa dia menyusu...so gantikan cream tuh ngan air susu ibu or madu...

Aku pon sebenarnya hampir2 mengalah pada mulanya...bile da sakit sangat,aku mula la nak bagi susu formula...sbb bb da menangis2 mintak susu,kite plak sakit puting...nak bagi ke xnak...

So aku suh gak ibu standby beli susu formula 1 pack...nak pam susu dari tetek pon xbolew,maybe sbb aku gune pam pureen yg murah tu jea,so susu mcm nak tak nak kuar..kdg2 aku xrasa pon pam tu mcm berfungsi...da mmg xbolew nak bagi bb susu...

Akhirnya bile sampai masa nipple aku berdarah,so nak xnak kene stop menyusu...so aku ada la bagi sekali 2 susu formula sementara nak tunggu nipple aku ok balik...jgn plak bile nipple da bedarah pon korang still nak bg susu kat bb,nanti jadi lain plak...

Tapi alhamdulillah,lepas aku letak madu kat nipple,nipple semakin sembuh n tak sakit lagi...maybe puting tuh da merekah sepenuhnye kot...so dia da xsakit dah...

Tapi walaupon sakit masa menyusu tu,korang akan rasa hilang sakit bile tgk aksi comel anak kite bile dia kenyang...

~aksi gedik alysa selepas menyusu~

Ermmm,kesakitan yang no 3??sakit masa nak tunggu luka jahitan kite sembuh...adoi,aku ni plak ada infection pada luka jahitan...so kadang2 nak duduk pon kene cari posisi yang betul n selesa...da seminggu luka still belom baik sebabnya aku xcuci luka ngan ubat yang sepatutnya...maybe hospital terlupa nak bagi ubat cuci luka,n aku pon mmg xtau aku kene cuci luka ngan ubat tuh...so aku sekadar cuci ngan air biasa je n keringkan...

Sampai satu tahap aku sakit amat sangat,g klinik panel,doc kata maybe sebab aku xcuci ngan ubat luka yang sepatutnya,so menyebabkan luka aku da mula bernanah...

Doc pon bagi ubat luka n aku pon mula start jaga jahitan aku tu sebaik mungkin...hmmm,harap2 cepat sembuh la luka tuh..da xtahan da nak tanggung kesakitan...nak duduk xbolew,jalan byk pon xbolew...semua kene buat slow2...

Tapi demi kasih sayang untuk anak tercinta,semua kesakitan tu akan hilang...sayangilar ibu kite selagi dia ada...ya allah,terima kasih kerana kurniakan aku sakit begini kerana dengan adanya sakit ini,aku lebih menghargai ibuku...

Buat ibu tercinta :
Noor adiah mohamed noor

Along sayang ibu...terima kasih atas segalanya...

Friday, February 24, 2012

My little princess

Ingat x kisah ira diberi suntikan petidin??huhu,ira search kat internet pasal petidin,baru la ira tau kenapa ira lemah sangat masa nak meneran tuh...kalau korang nak tau kenapa,korang bolew baca kat sini...

Ok,kite sambung kisah detik kelahiran si comel...

Bile si comel tu da selamat keluar,aku dengar dia merengek2 sikit jea...tak de macam baby yang nangis kuat2 tuh...

Pastuh doc tunjuk kat aku,then suh aku cakap bb girl or boy...aku hanya angguk jea sbb da xlarat...rasa nak tido jea...tapi doc suh jugak aku sedar n cakap bb ape..aku pon jawab girl...baru lar nurse amik bb bawak g mana tah...maybe bersihkan bb kot...

Dalam keadaan penat tuh,nurse hanta balik kat aku bb dalam keadaan bogel..suh aku peluk,masa tu dalam pada xlarat,aku ikutkan aje...

Aku pandang muka bb,bb bukak mata...moment paling indah rasanya...bb langsung tak nangis,senyap je duk atas dada sambil dia pejam celik pejam celik pandang ira...mcm xcaya je da ada anak sendiri masa tuh...huhu

Pastu doc nak jahit kat bahagian bawah..doc kata banyak jugak jahitan sebab bb aku besar,so dia terpaksa potong sikit bagi laluan besar...masa ni aku da malas nak pk,so aku tdo...sedar2 je doc kejutkan kata da siap...

Nurse datang bwk bb dah siap bepakaian...dia tanya nak pegang x,aku jawab xnak sebab da terlalu penat..aku risau bb telepas dari aku sbb aku dlm keadaan mamai...

Hubby datang,aku terus tunjuk bb...terus dia iqamatkan bb...masa tu rasa syahdu sangat...

Nurse biarkan aku tido kat labour room sampai kul 9.30...pastuh baru naik wad...

Masa ni bermula la kehidupan sebagai seorang mama...nasib baik lar bb langsung xmeragam malam tuh...sangat baik,ira juz susukan dia time dia merengek2...

Nak dibandingkan dengan bb sebelah asek nangis jea sebab ibunya tak cukup susu...kesian rasa,nurse kat situ buat xtau jea...bukannye nak tolong...hmm,ira tebayangkan kalaula bb ira pon meragam malam tuh,mesti penat...

Ye lar,kite da penat betarung nyawa,pastu anak kene jaga sendiri time tu jugak...bagi aku,ape lar salahnye nurse tolong2 tengokkan bb tu kejap sementara bb ibu2 yg baru lepas besalin ni berehat...ni tak,bolew buat tak reti jea kalau bb menjerit2...sedey sangat rasanya...

Alhamdulillah,21.2.12 aku da dibenarkan pulang ke rumah..hasil pemeriksaab doc,ira n bb xde masalah n dibenarkan pulang...

Wednesday, February 22, 2012

Detik kelahiran si comel

20.02.2012
3.30 pagi

Terjaga sebab da start rasa contraction...tapi ingat sikit2 jea sakit dia..tapi rupe2 nye makin lama makin sakit...

So start monitor kekerapan contraction..senang nak bagitau doc nanti...

4.30 pagi
Da makin xtahan sakit...kejutkan hubby...suh dia tolong urut belakang...masa ni setiap 5 min sekali sakitnya,masyaallah,hanya tuhan saje yang tau...tak tergambar rasanya...

6 pagi
Sakit yang semakin menjadi2...masa ni da menangis2 sebab tak tahan sakit...mungkin ini lar orang kata bahagian masing-masing...mungkin allah nak uji ira dengan kurniaan sakit yang sangat dasyat...masa tu baru teringat susah payah ibu melahirkan aku n adik2 kedunia

9 pagi
Hubby bawak g hospital..doc cek baru bukak 2 cm...doc suruh balik dulu,nanti kalau dah sakit sangat baru datang balik...padahal aku masa tu da sakit macam nak mati..nak bejalan pon da xbolew,tapi doc bolew suh balik dulu...

11 pagi
Da sakit yang amat sangat...pinggang rasa macam nak tercabut..air mata tak berenti2 mengalir...masa ni aku mula terpikir,maybe banyak sangat dosa aku sebab tu aku rasa sakit yang amat sangat...ye lar kan,allah da janjikan,wanita yang bersalin akan dihapuskan dosa2nya...dan sakit adalah salah satu penghapus dosa...tapi aku bersyukur padamu ya allah sebab kurniakan sakit begitu,barulah aku dapat merasai betapa agungnya kuasamu ya allah...

2.30 ptg
Da tak tahan sangat,g klinik panel tempat aku selalu check up...last2 doc cakap aku da bukak 4cm...si dia suh aku g hospital terus...sebelom g hospital doc suh aku makan 2 bijik telur n air nescafe sebagai penguat tenaga...

3..30 ptg
Pegi balik hospital selayang..kali ni doc check da bukak 5cm...so doc kata tunggu kat wad menunggu sebelom masuk labour room...masa ni hubby xbolew masuk...so aku menahan sakit sorang2 kat bilik tu...ya allah,tak tertanggung rasanya azab sakit tu..tak bolew nak gambarkan mcm ne rasanya

Masa ni,air ketuban pecah..pastu nurse da start monitor jantung bb takut lemas sebab air ketuban da xde..

4.30 ptg

Nurse bawak aku g labour room...masa ni baru bukak 6 cm..n masa ni hubby n ibu da bolew masuk...tanpa adanya hubby n ibu,mesti aku da tak kuat...diaorang la sumber inspirasi...pemberi semangat untuk aku terus kuat menahan sakit..

Sampaikan aku da mula cakap yang bukan2 kat hubby...tak mo besalin la,takut bb tak bolew keluar..da penat,tak larat...macam2 lagi la..masa tu da xbolew pk ape..n paling best,aku siap mintak bak operate jea sbb da xtahan sangat...

Hubby plak bolew layankan aje..ok2, nanti kite operate....haha,sbnarnya masa tu dia bak tenangkan hati ira jea,sbb da start merapu2 tak tentu arah..

5.30 petang
Rasa mcm lambat sangat berlalu..aku senakin sakit sampai menjerit2...hubby sentiasa ada disebelah,mengaji,berzikir untuk kuatkan semangat...

Terima kasih ya allah kerana kurniakan suami yang prihatin dan memahami aku disaat aku sedang melalui saat2 genting...

Disebabkan aku dah terlampau sakit yang amat sangat,so doc tanya nak pain killer x..aku terus angguk jea..so dia bagi petidin untuk kurangkan rasa sakit...

Lepas tu aku da start mamai2...mmg kurang sikit la penderitaan...tp rasa sakit masih menebal..

7.10 petang
Doc datang cek dah bukak 9cm..masa ni doc kata da bolew teran kalau aku rasa nak teran..dia da sedia nak kuarkan baby...so bermula lar aktiviti mengeluarkan baby..

Tapikan aku baru je amik petidin,so dalam keadaan mamai n amat lemah,aku xdapat kumpulkan seluruh tenaga untuk meneran..

Sampaikan baby da nampak kepala tapi disebabkan aku tak larat nak meneran,baby masuk balik...so doc berenti nak suruh aku kumpul tenaga balik n tunggu sampai bukaan 10 cm..

7.30 petang
Masa ni da tak larat sangat..doc bape kali kejutkan aku supaya sedar untuk memudahkan proses meneran...tapi masa tu aku mmg da xlarat nak bukak mata...

Hubby la menjadi tulang belakang...dia yang angkat kepala saya,tolong bagi arahan bile masa saya kene push...

Hubby jerit, Kepala baby da nampak...doc tarik tangan aku suh rasa sendiri kepala baby supaya aku tak telepas lagi...masa ni aku mula kuat semangat walaupon tak larat...hubby zikir n ajar mengucap sebelom meneran,nurse tolong tolak perut supaya bb tak telepas lagi sekali,dan aku dengan sedaya upayanya meneran sekuat hati...

7.47 petang
Alhamdulillah,akhirnya lahirlah kedunia seorang bayi perempuan yang sangat comel dan debab...patutla susah benor mama nak keluarkan kamu...

Ok..setakat ni je la dulu..nanti kite update plak ape yg terjadi selepas itu

Tuesday, February 21, 2012

Teaser : cinta hati

Inilah dua orang cinta hati saya

Alhamdulillah,ira dah selamat melahirkan seorang bayi perempuan seberat 3.32kg di hospital selayang pada 20.02.2012 jam 19.49

Sunday, February 19, 2012

39 week

39 week
19 feb 2012
Selayang

4.30 pagi
Tersedar dari lena sebab rasa macam nak terkencing...so g toilet...tengok macam ada kaler cokelat2 kat panties...pastuh pk, darah ke nih errkk??huhu, kompius kejap...tapi pastuh bolew sambung tido balik...

9.30 pagi
Nak mandi, tgk panties macam ok jea, tak de pape perubahan pon..so aku assume tu bukan darah...huhu, lagipon tak de plak rasa sakit2 perut ke...so abaikan je la...tapi lepas mandi, aku saje je pakai pantiliner, nak tgk betul ke tuh darah or juz lendir yg bewarna kuning kecokelatan...

Pastuh siap2 nak balik gombak, sebab ada kenduri kawen kat melawati...masa nih aku malas lagi nak bagitau ibu yang macam ada darah kat panties...takut ibu tak bagi aku keluar rumah...huhu, so aku juz bagitau hubby n adik pompuan aku...tp aku cakap yg aku pon was2 tak sure tu darah ke x...so abaikan je la...

11.00 pagi
Sampai gombak...kemas2 umah sikit...pastuh g toilet nak kencing...taraaa, memang ada tompokan darah...tapi aku cool jea sebab tak de rasa sakit lagi...tapi untuk mengelakkan ape2 yg kurang elok berlaku, aku pon call ibu bagitau yang maybe aku da nak besalin...tapi belom masa lagi, juz tanda2 awal...ceh, tetibe ibu da kelam kabut, risau tak tentu pasal...dah memang kompemlar aku tak dibenarkan g kenduri kawen kat melawati tuh...ibu suh duk umah jea diam...act ibu suh g hospital terus...tapi aku macam malas jea, sebabnye aku tak rasa sakit lagi, n darah pon juz setitik dua jea...lagipon aku sebenarnye takut nak kene selok2... Sebab orang kata sakit...

So aku siap2 kemas umah, sebab pk nanti nak pantang kat selayang kan...so umah gombak ni akan ditinggalkan..so bekemas lar sikit2, alar kadar supaya tak beselerak sangat...pastuh cek balik beg baby yang nak bawak g spital samada dah cukup ke tak...make sure kad merah n ic ada bersama ;)

3 petang
Balik semula umah ibu kat selayang...huhu, ibu sibuk la suh g spital...aku mmg agak malas la nak g...tapi setelah didesak2 n aku pon pk pk balik, ada baiknya aku g cek...mana tau kot2 ada ape2 yg tak kene ke, so bolew la tau awal...tapi sempat lepak2 dulu...makan2 dulu, takut nanti da pantang da tak lew nak makan lebey2..

5.30 petang
G hospital selayang...nasib baik doktor perempuan...so aku tak delar malu sangat...so bermula la sesi interview...

Berapa kerap constraction?ada sakit2 ke?ada keluar air ketuban?anak gerak bape kali?macam2 lagi lar...pastuh doc cek jantung baby...pastuh barular aksi seluk menyelok bermula...doc yang first tuh buat tak sakit sangat...cuma rasa ngilu sikit...TAPI, lepas tuh, aku rasa pedih giler...macam nak terbakar aku punye tuttt....adoi lar, nak nangis jea rasa...lepas 15 min, doc kedua plak datang...tanya bende yang sama...pastuh selok lagi...pon sama jea aku rasa ngilu sikit...cume lepas beberapa minit dia keluarkan jari dia tuh, aku start rasa pedih...dan rasa pedih tuh aku rasa sampai sekarang...sakit lagi...rasa macam nak cucur air jea sentiasa kat tuttt supaya dia rasa sejuk sikit...

Hahaha, cume masa doc kedua tuh interview aku, aku banyak tak clear ape yang dia tanya...samada telinga aku yg problem or dia punye sebutan yang kurang jelas...sampai skang kalau aku ingat balik mesti aku nak tergelak..

Situasi 1
Doc 2 : ada turun 'naik'??
Aku : hah??turun naik ape??
Doc 2 : turun naik...(sambil tekan2 perut aku)
Aku : blur
Doc 1 : turun air...tak de kan??
Aku : owwhhh...turun air..saya dengar turun naik...aah,tak de, cume lendir darah jea..

Situasi 2
Doc 2 : ada minum air SUSU??
Aku : ada,tp tak selalu..
Doc 2 : ehh, jangan minum lgi yea..nanti klu nk minum, minum dlm dewan besalin...sbb nti awak akan rasa lagi sakit, tp bukan lg waktu nk besalin...
Aku : (bepk dlm hati,owh..mayb klu minum susu skang ni sakit perut kot...so nti dlm dewan besalin kene minum susu suh bg kuat agaknye)

Aku mmg sampai sudah ingat doc 2 tu cakap pasal SUSU....rupe2nye dia cakap pasal air SELUSUH...cehhh, itu pon aku perasan sbb masa dia cakap2 ngan doc 1,aku baru dengar word SELUSUH...owwhh, memang nak tegelak lew masa tuh, sbb aku mati2 ingat SUSU...nk cakap kat doc, sebenarnya aku xminum lg air selusuh, tp mcm da telambat jea...so aku abaikan je lar...

Pastuh doc bagi balik dulu sbb rumah aku 5 minit jea dari spital, n husband sentiasa ada bersama...doc siap suh aku g jln2 selayang mall ke, tesco ke utk memudahkan bersalin...klu rumah aku jauh n aku ssh nk ke hospital, da kompem2 kene admit ward terus...nasib baik la umah dekat...

Ok, kesimpulannya...jalan da bukak 2 cm..tp selagi aku tak rasa sakit yg amat sangat, doc kata tak yah dtg lagi...datang semula ke hospital KALAU :
1. Contraction kerap berlaju
2. Bb kurang gerak
3. Sakit yg teramat sangat
4. Pecah air ketuban
5. Darah kuar terlalu byk...klu stakat sikit2 jea, tak yah dtg lg..

Oowwhh, yea...sebenarnye aku baru tau yang masa perut keras2 tu la contraction...so kene kire dia keras bape kali dlm masa sejam n berapa lama dia mengeras...hihi, sebelom ni aku ingatkan yg perut mengeras tuh sbb bb lapo ke,ape ke...contraction tuh plak masa sakit2 tuh...so aku silap la ni...hihi...

Oklar...da nak tido...so skang ni tunggu masa jea anak mama nak kuar ;)


P/s: dikesempatan ini, saya ingin memohon kemaafan dari semua klu ada kata2 saya yang menyakitkan hati or terguris perasan korang2 ke...doakan ira n bb selamat yea...will update later klu da besalin...bye ;)

Friday, February 17, 2012

My first step

Semalam g the curve...saje jea nk g soping voucher buku...hihi,nk beli buku sekolah,tak de yg sesuai sbb sem depan tgl 1 paper jea...subjek tu pon xmemerlukan buku rujukan...so buat keputusan nk beli buku utk si kecil...


Hihi...mmg hajat di hati nak mencari buku ala2 diary si kecil or album untuk dia...so g cari kat mph..memula tuh cari tak jumpe,pastu masa nk kuar kedai tuh,nasib baik ternampak 1 corner ni ada buku baby,pastu gamba bb tu sangat menarik perhatian...so la belek2...hah,ini lar buku yang dicari...


Ada byk jenis n byk harga...dari harga rm19.90 sampai lar ke harga rm69.90...pilih je la mana yg bekenan...

So setelah membelek satu persatu,akhirnya yang ni menjadi pujaan hatiku...hihi,byk maklumat uang menarik dapat direkod dalam buku ni..pastu lew letak gamba si kecik tu dari bb hingga besar mengikut perkembangan semasa...

Tapi disebabkan bb masih xkuar n masih was2 bb ape yg akan keluar,so ira decide beli dua buku sekaligus...satu boy n satu girl...huhu,nti klu kuar boy,ira jual la kat org lain yg bb girl punye,ataupon sebaliknya...


Buku ni ira da siap2 masuk dlm beg yg nk bwk g spital,sbb nti dia ada ruangan utk speech doc n nurse yg ada masa kite besalin tuh...n nti lew la jdkan ala2 guest book utk sape yg dtg melawat pada hari pertama tuh

Ada macam2 isi kandungan yang menarik...mmg tak kan rugi la klu beli...nti dia da besar,dia bolew tau seme first moment dia bile...


Ok,pada kawan2 yg rasa2 nk besalin dah tuh,cepat2 la cari buku ni...ira beli kat mph,tp xsure la plak klu ada kat tempat lain ;)

So happy shopping


Thursday, February 16, 2012

baby wishlist

assalamualaikum semua :)

hihihi...semalam kan, baby ada bisik kat mama...

baby : mama, bolew tak nak buat wishlist untuk hadiah baby nanti??

hahaha...ok, aku tipu...sebenarnye mama yang buat senarai wishlist untuk baby...mana lar tau ada orang yang sudi memberi...hihihi...macam senarai wishlist untuk hadiah kawen ari tuh...aku dapat SEMUA...semua tau yang aku tulis...huhuhu, tak sangka, ada gak orang baca wishlist tuh n bagi masa kawen ari tuh...TQ lar...

so, skang nih kite buat wishlist untuk baby item plak...alar, tak banyak pon...n bukan mahal pon barang2nye...kalau korang kumpol2 duit mesti mampu beli punye...hahaha...gile demand...

ok ok..ini sesaje je lar...tapi kalau dapat pon satu bonus kan...so jom kite berangan ~~~



1. car seat...tak kisah pon yang macam mana...asalkan bende tuh bolew jamin keselamatan anak aku masa kat dalam kete...harga murah2 pon tak pe, aku sudi menerimanya...hiihi

2. bakul baby yang comel...nak alar2 bakul macam nih...agak2 sape nak bagi ehh??pppssstttt, bakul nih ada jual kat MYDEAR tau..kot2 la korang nak tolong belikan ke...sini aku bagi link...hahaha...


3. tempat bola2...ehh, ape nama dia arr??tak kisah la macam ne rupe dia..asalkan dia ada banyak bola2 macam nih...huhuhuhu...mesti best....

4. ape lagi ehh??cukup lar setakat nih...tengok..kan aku kata tak banyak pon...hahaha, yang paling penting adalah DOA kalian untuk ira n baby....please, please and please...doakan yang terbaik untuk ira n baby...doakan semuanya selamat...


p/s : semakin hari semakin nebes...tinggal lagi 10 hari jea lagi...dup dap..dup..dap

Wednesday, February 15, 2012

macam mana nak pakai maternity pad??

kawan2, aku ada satu kemusykilan...macam mana nak pakai maternity pad tuh??ira ada beli yang kotex loop maternity tuh...pastuh semalam tergerak hati nak bukak tgk macam mana bentuk dia...


pastu dok belek2...macam tak reti nak pakai la plak...ada orang kata kene ikat ngan tali pakai macam tali pinggang...tapi tali tuh mana nak dapat??

pastuh dia bukannye ada pelekat macam pad biasa...so nanti macam mana dia nak melekat kat panties kite??nanti kang asek bergerak2 jea macam ne??aku nih da lar jenis lasak, kang terbocor kat tepi2 tuh kene tilam plak...dah jadi satu hal nak kene bersihkan darah kat tilam plak...

ada sesape yang tau macam mana nak pakai???please help me...TQ

Tuesday, February 14, 2012

38 week

hah, semalam g scan baby...sebab da masuk 38week kan..so nak tau macam ne condition baby...kedudukan baby...air ketuban dia cukup ke tak...n yang paling penting nak tau sangat kenapa anak mama nih tak mo kuar2 lagi...

masuk jea bilik doc...bende pertama doc tanya : eh, tak bersalin lagi??
hahaha, ari tuh masa last check up, doc kata maybe ira bersalin awal sebab baby dah turun...tetibe sampai skang anak mama nih still ada kat dalam tuh...

so terus g scan budak kecik nih...pastuh doc tekan2 perut...doc cakap : owh, macam lambat lagi jea nie, maybe lagi 2 minggu kot..sebab dia dah naik atas balik...perut awak nih keras jea kat bahagian atas...

so hasil scan :

age : 38 week
berat : 2.5 kg
kedudukan : normal (kepala kat bawah, uri kat atas)
air ketuban : ok, cukup

ok, doc cakap maybe dia nak membesar lagi, sebab tuh dia naik semula...hmmm, ape2 je lar anak mama...kamu takut nak keluar ke??takut kene buli dengan seme orang??hahahaha, cian anak mama nih, dari dalam perot lagi seme orang dah tak sabar2 nak buli kamu...tak pe2, kamu bertapa lar dulu kat dalam tuh...biar dah dapat tali pinggang hitam baru kuar tau...nanti kalau kene buli, kamu buli balik ;)

ok lar, bye2..jumpe lagi esok luse

Monday, February 13, 2012

Azie wedding

38 week

sempat lagi berjalan2 ke wedding kawan2..
hihihi...


selamat pengantin baru azie n zul
kami doakan semoga bahagia hingga akhir hayat


hah, balik dari kenduri kawen nih, aku sempat singgah kat gm klang...maklumlar, da lama sangat teringin nak g, tapi asek tak de kesempatan...so ronda punye ronda punye ronda...tetibe rasa sakit perut...warrgghhh, masa tuh doa2 lar bebanyak jangan la terberanak kat sini plak...so cari kerusi, duduk berehat jap...pastuh baru ok...

hahaha, hubby ira cuak kejap la...tapi mama tau, anak mama nih belom masa lagi nak kuar kan...saje je bagi papa panic tau...;)

disebabkan dah sakit perut masa kat gm klang tuh, so tak de maknenye aku nak bergamba masa kat situ...so balik je lar...nanti dah lepas besalin la baru nak datang balik...macam banyak jea lagi tempat yang belom abis pusing...huhuhu




p/s : aku suke sangat amik gamba time preggy nih, sebabnye aku nampak gemok...tak de la kurus kering macam sebelom nih...waahhh, tetibe rasa macam cantik jea...harap2 pas bersalin badan tak kurus lagi macam dulu...saya nak gemok macam skang...TAPI, tak nak lar gemok terlebey2 tuh...;)

Thursday, February 9, 2012

macam mana nak teran baby??

memula ingat nak copy paste artikel nih kat blog DR TOTIN yang comel...tapi malas lar plak nak kene edit bagai...so korang baca je lar terus dari blog dia...huhuhu...tips yang sangat berguna dari seorang doctor...so jom kite click sini


errkkk, tetibe aku rasa takut lar plak nak bersalin...hmm, macam mana lar agaknye nanti ehh??

Tuesday, February 7, 2012

Mabuk lagi??

Sejak masuk 36 week ni,penyakit lama kembali lagi...owwhh,da tak tahan sebenarnya...

Sekarang ni ira da kurang selera makan...asal makan jea muntah balik...kepala pening...badan rasa lemah sangat...macam masa mula2 awal preggy...

Orang kata mabuk2 ni awal2 preggy jea,ira plak awal n akhir...tak pe2, bertahan...only 3 week left...

Pesanan utk anak mama :
Cepat2 la keluar,awak tu da besar,perut mama ni kecik..awak da tak muat da nak duk dalam tuh..sakit tulang rusuk mama kamu tendang...jangan nakal sangat kat dalam tu yea,pls behave sikit...

Sunday, February 5, 2012

Wedding marathon

37 Week

2 3 minggu kebelakangan ni banyak tol kenduri kawen...hihi,tgk kawan2 kawen jadi jeles plak...rasa macam nak kawen lagi skali...nak pakai cantik2,naik pelamin...bestnye...korang ada terasa macam nak besanding lagi sekali x??hihi


Minggu ni 2 orang kawan hubby kawen kat KKB...dengan perut boyot tuh,aku redah jugak g...ini je la masa yg ada utk g kenduri kawan2...time2 cuti semester ni la,klu x sibuk ngan kelas jea...byk wedding member2 yang telepas...sob sob...


Pastuh tanpa disangka,tetibe terjumpe plak kawan lama masa sekolah menengah dulu...kebetulan plak dia g wedding kawan hubby dia,n aku pon g wedding kawan hubby aku...n the best thing dua2 perut kami da buncit ke depan...

Hihi,da hampir 10 thn xjmpe,alih2 jumpe dua2 da boyot n will be mommy soon...;)


Ok lar,cukup untuk hari ni...oppsss,masih belom terlambat utk aku ucapkan salam
Maulidurrasul buat semua umat islam, selamat hari cap goh meh buat semua kaum cina n happy thaipussam untuk warga hindu ;)


P/s: teringin nak g gm klang...sape penah g situ erkk??bebaloi tak aku g sana dengan perut boyot tgh menunggu hari ni???

Wednesday, February 1, 2012

HB semakin turun

ok, skang dah kene check up kat KK seminggu sekali...adoi...yang sebulan sekali pon malas nak g...pastuh 2 minggu sekali...skang kene g seminggu sekali...lagi la terasa malasnye...

bukan ape, penat nak menunggu...buang masa berejam2 kat klinik...sakit pinggang...dengan keadaan hospital yang bz n ramai orang...owwwhhhh, sangat tidak selesa...tapi apekan daya...demi kamu anak, apepon papa n mama sanggup...

ok, semalam g check up...and the 'best thing' HB semakin menurun...itu bukan 'the best' ok...itu the worst....adoi, makin nak dekat due, HB makin turun...selalunye maintain 10.9. 10.8...semalam turun sampai 10 jea...adoi...

mintak2 la dia akan naik balik...kalau tak doc kata nanti agak susah masa nak bersalin...takut aku mudah letih n tiada tenaga untuk push baby...n paling takut, takut oksigen kurang...owhhh, sangat merisaukan n menakutkan...

kawan2...please pray for me