Monday, October 31, 2011

congratulation dear sis

29 oktober 2011




congratulation!!!!!!!!!!!!





at last, aku dapat gak bergamba dengan jubah konvo...waaaa, bila pk2 kembali, macam nak nangis sebabnye tak berkesempatan nak pakai jubah konvo masa diploma dulu...semuanya gara2 ira tengah final exam untuk degree masa tuh..


tu lar, orang lain seme lepak2 dulu sebelom sambung degree...aku abis je diploma baru 3 minggu, dah dapat offer sambung degree...last2 tak dapat g konvo...sob..sob...


tak pe lar, berangan2 pakai jubah konvo adik pon jadi lar...hahaha




tahniah ika!!!


ini lar dia my baby sis...hah, tengok tuh, dapat banyak bunga...kih kih kih, betapa kedekutnya kakak dia nih, bagi bunga plastik je yang paling kecik skali tuh...


alar, kalau bagi bunga hidup, nanti bunga tuh mati...so ira cakap kat dia, bunga ira bagi tuh akan hidup sampai bila2, macam kasih sayang ira kat dia akan mekar hingga akhir hayat ;)


lagipon ira pk, dari keluar duit mahal2 bila bunga tuh, baik lar ira belanje dia makan je nanti...kenyang jugak perut tuh...huhuh,nasib kau la dik, dapat kakak kedekut!!!





my sis n my aunt

huih, nasib baik lar ada alang, kalau tak, aku tak sampai kot kat uitm nih...kihkihkih, demimu adik, ira n alang sampai sesat bape kali sebelom sampia ke uitm shah alam tuh...huhuhu...maklumlar, dua2 pon tak tau jalan ke uitm shah alam tuh...






my parent...nampak sweet je gamba nih...huhu..




nampak macam aku plak yang konvo, sebabnya aku yg lebey2 nak pakai jubah tuh...bile telek2 gamba dalam fon, tak de lew plak gamba dia pakai jubah, seme dalam kamera abah...gamba tuh pon tak transfer lagi ke lappy, so kite gune gamba fon je lar...


lagipon ape salahnye berangan pakai jubah tuh...hahaha ;)


tak sabar nak menunggu time aku plak convo...insyaallah, tahun depan dapat lew aku pakai jubah sendiri...n masa tuh, baby pon dah kuar, agaknye dah lew jalan lari2 dah...sonoknye...

ok, stop berangan, n jom sambung kerja...k bye ;)

Saturday, October 29, 2011

Preggy mama : 22 week



week 22



berat : 43.7 kg
ukur lilit perut : 79 cm

Wednesday, October 26, 2011

Info Preggy - Week 22

Baby Size
27.9 cm
spaghetti squash
Baby Weight
0.454 kg
Baby
Your baby's senses are really developing this week. Taste buds are forming and nerve endings are developed enough for your baby to experience the sensation of touch.
Body
Now that your baby bump is showing, you may find that you're the center of attention and people around you, even strangers, will take liberties to touch your belly. If you're uncomfortable with all this touch, it's okay to tell them.

Around your belly, buttocks, and hips you may notice tiny red lines or streaks, the beginning of stretch marks. As a preventative, some women swear by moisturizers, although medical practitioners will tell you that genetics plays a bigger role.
Health Tip
While saunas and hot tubs may feel soothing to your aching body, be careful not to overheat your body. That means avoiding saunas or hot tubs that are maintained at a temperature greater than your own body temperature. Overheating your body for prolonged periods of time can affect the development of your baby. Check with your medical practitioner for recommendations.

Tuesday, October 25, 2011

surabaya - last day

15 oktober 2011

disebabkan aku dah cancelkan perkhidmatan supir yang tak bagus tuh pada hari terakhir disini...maka kitaorang tak de planning sangat untuk berjalan-jalan pada hari ini...lagipon masa nih kaki aku dah lenguh semacam...bila berjalan je rasa sakit sangat...maklumlar, dah 2 hari berjalan tak berenti-renti kan...gaya macam orang sihat, tak sedar diri tuh tengah mengandung...huhu, tapi jalan bukan main syok jea...hari last day nih, baru la terasa lenguh2 n sakit2 satu badan...

tapi pagi tuh, hubby kata dari duk melepak kat hotel, baik g jalan2, last2 kitaorang decide nak g U.F.O (factory outlet)...nak menghabiskan duit kitaorang yang banyak tuh...hahaha, belagak sungguh, padahal bukan banyak mana pon...

kebetulan kitaorang turun je kat lobby hotel tuh, ada satu teksi, so terus menggunakan perkhidmatan teksi...tak payah pakai supir pon tak pe, sebab teksi pakai meter, so memang takkan kene tipu lar...n the best thing, pemandu teksi kami tuh sangat2 mesra alam dan sangat2 baik hati kalau nak dibandingkan ngan supir kitaorang semalam...

bile dah sampai je kat UFO, kitaorang tanya lar pemandu teksi tuh, nanti kalau kami dah abis shopping nak amik teksi kat mana, dia kata kawasan tuh ssh dpt teksi, so dia ngan rela hati janji ngan kitaorang nak datang amik kami dalam masa sejam...memula kami tawakal je lar, kalau dia datang tuh kira ALHAMDULILLAH, kalau tak, maka kami terpaksa berjalan jauh sikit g kat jalan utama untuk amik teksi lain..

dah sejam kitaorang shoping kat dalam UFO tuh, bila kuar je, alhamdulillah, pakcik tuh dah tercegat tunggu kitaorang...huh, lega sangat2...TQ pakcik...

so terus balik ke hotel...pastuh, kitaorang cakap lar, nanti masa nak g airport pon nak gunakan khidmat teksi dia...pastuh nak dijadikan cerita, masa nak bayar tuh, bolew plak kitaorang tak de duit kecik, pakcik tuh memang bagus lar, siap kata tak pe lah, nanti bayar masa tengah hari nanti, masa nak ke airport...kira ala2 hutang lar naik teksi tuh...haih, kalaulah kitaorang nih orang jahat, kesian dia kene tipu...

jam 2 petang, pakcik teksi dah sedia menunggu kat lobi hotel..memang komited tul pakcik nih...suke lar..hihi, so terus ke airport...disebabkan pakcik nih terlalu baik hati, so kami pon bermurah hati bagi dia extra money lar masa nak bayar tambang tuh..alar2 tips sebab perkhidmatan yang diberikan memang terbaek!!!

ok, kul 530 petang berlepas ke KL, alhamdulillah jam 9 malam selamat tiba di LCCT...
so habislah cerita perjalanan di Surabaya...gamba akan diupload kemudian lar, sebab kamera da selamat masuk dalam kotak...maklumlar, nak pindah umah kan...so bila gamba da transfer ke komputer, baru ira upload yea...bye!!!

Monday, October 24, 2011

kemas rumah

sakit pinggang, sakit punggung, sakit badan!!!

semua sakit2...


pastuh tambah plak ngan selseme sebab habuk yang menggunung...

kesimpulannya memang BEST ;(





haih, weekend ari tuh kemas kemas barang masuk semua dalam kotak sebab ari rabu nih nak pindah rumah baru...hahaha, tak de baru mana pon, tapi bagi kami, rumah baru lar, sebab baru nak pindah kan???




huh, nasib baik import adik lelaki ira, arief.....mentang2 dia baru abis PMR, so kerah tenaga dia lar ari tuh...TQ adik




pastuh siap upah lagi sorang pembantu untuk kemas barang2 nih semua...memula ingat sikit je barang, tapi bila dah start packing...hah, ambik kau...punye la banyak barang kecik2 n remeh temeh tuh...


nasib baik ada kak wati, kalau nak harap aku buat seme tuh, memang tak lew gamaknye...tak de maknenye aku nak buat seme tuh...




baru buat dua tiga kerja, dah lenguh2 segala badan...kejap bangun kejap duduk...sudahnye aku jadi mandur je...arah itu, arah ini...da tak larat beb...2 hari kot sakit bontot ni haaa...asal nak jalan je sakit...ari nih baru ok sikit...


nih hari rabu nih, proses pemindahan barang dari rumah lama ke rumah baru...ada sesapa yang sudi menolong???huhu...

Saturday, October 22, 2011

anemia???




Sejak preggy nih ira sentiasa penat...pastuh cepat mengah...lebih2 lagi bila tukar tempat keje baru...letihnya rasa...;( so ira pon search internet kenapa nih berlaku...normal ke untuk ibu mengandung...

owh, setelah diselidik dan dikaji, baru ira tau, ira sebenarnya pengidap anemia ringan...memang hb ira rendah...10 jea...n pelekat kat buku pink pon dah berwarna HIJAU...jangan dia bertukar MERAH da lar...

so jom kite sharing sikit info pasal anemia...




Jenis-jenis Anemia dan cara pemakanan.·

Anemia ringan (Hb 9-11gm%)
- Boleh makan macam biasa dan makan pil ZAT BESI/ASID FOLIC dan VITAMIN B12 untuk menambah kepekatan haemoglobin·

Anemia teruk (<8gm%)
Ibu hamil mungkin akan diberi:
- Suntikan Zat Besi (Imferon)
- Pemindahan darah selain makan makan macam biasa dan makan pil ZAT BESI/ASID FOLIC dan VITAMIN B12 untuk menambah kepekatan haemoglobin

Kesan kepada ibu :
- Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan·
- Mengalami keguguran·
- Mengalami kegagalan jantung·
- Pendarahan semasa mengandung dan bersalin·
- Risiko alami penyakit berjangkit

Kesan kepada bayi dalam kandungan·
- Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut·
- Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan·
- Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg·
- Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia·
- Mati ketika dilahirkan atau stillbirth

Gejala yang paling biasa berlaku adalah :
- Merasa letih, lemah anggota dan sering pengsan.
- Kelihatan pucat
- Kesukaran bernafas/sesak nafas.

Gejala berikut juga boleh berlaku :
- Loya
- Mengalami debaran (palpitasi) - dengupan jantung yang cepat
- Sakit kepala dan pening
- Kerengsaan dan juga keradangan pada lidah
- Mudah lupa
- Berikut merupakan gejala yang jarang berlaku :
- Mengalami Jaundis ataupun kekuningan, terutama pada mata dan kulit
- Sakit di bahagian perut atau abdomen








source : mr google




p/s : disebabkan penat yang terlampau, aku drop satu subjek untuk semester nih...nak cari ruang untuk berehat pada hari weekend...harap keputusan yang aku buat nih tak salah...n im doing this because of u, my lit baby...

Friday, October 21, 2011

surabaya - day 2

14 Oktober 2011

hari nih kitaorang decide untuk ambik supir...kononnye nak g jalan2 area surabaya...tapi disebabkan tempat tempat menarik area surabaya sangat jauh antara satu tempat ke satu tempat, so kitaorang decide untuk pergi shopping n jalan2 area factory outlet jea...

kalau korang seme nak g surabaya, make sure korang g untuk jangka masa seminggu...baru lar enjoy...lew g jalan2 ke Gunung Bromo...atau pon g jalan2 area Malang...2 tempat tuh memang best...tapi sayangnya, kami langsung tak sempat nak g melawat kawasan tersebut...hukhuk...;(

hah, lagi satu...supir kat surabaya tak setanding n semesra supir di bandung...bila cakap jea nak g satu tempat, semenye jauh...

' tempatnya jauh buk, satu jam mahu kesana'

eh, kita dah bayar tuh, bawak je lar...aku kisah ape satu jam ke dua jam ke...aku pakse gak cakap nak g..baru lar dia bawak...pastuh bawak slow gile kot...30km/j..saje je nak lengah2 kan masa...
bila dah sampai tempat yang aku nak g tuh, tak de nye sampai 1 jam...paling lama pon setengah jam...menipu jea...stress tul aku...pastuh nak parking kat tempat mahal, tempat murah tak nak...memang demand tul, macam2 alasan, susah nak masuk paking lar, jauh lar, itu lar, ini lar...geram jea rasa, tapi aku keras hati, suh gak dia g paking tempat murah...kalau ikut makcik n hubby, dorang tuh ikut jea ape cakap supir tuh, sebab dorang tak paham ape yg supir tuh cakap...nasib baik aku paham, kalau tak asyik kene tipu jea...

pastuh masa makan, kita makan makanan yang biasa2 jea...harga pon sedang2, kononnye nak save bajet...tapi supir tuh lew plak order makanan yang paling mahal kat situ...amboi2, seronoknye engkau...memang beza tul ngan supir bandung...supir bandung memang sangat baik n berhemah...memang aku tak nak suggest langsung kat korang supir tuh...so aku tak nak bgtau ape nama agen supir tuh...sudahnya, aku guna khidmat dia satu hari jea...terus cancelkan untuk hari berikutnya...padan muka

dah lar, jom kita cerita tempat yang ira g...ok, so bagi sesapa yang minat bershopping tuh, lew lar pergi ke factory outlet yang berdekatan..

1.U.F.O (United Fashion Outlet)
ok, tempat nih sangat heaven bagi orang2 yang suka branded item tapi nak beli ngan harga yang murah...my hubby 'menderma' kat sini jea berjuta juta rupiah...yeaaa, tak tipu punye...punye lar banyak giler dia shopping...maklumlar, dah lama giler kami tak shopping kot..last shopping masa g bandung tahun lepas...pastuh dah bz ngan urusan kawen, pas kawen plak duit agak2 sesak...hahaha, so masa ni lar lepaskan gian untuk bershopping...lagipon, katanya, nih jea last shopping untuk diri sendiri...pas nih kalau shopping kene ingat anak...so ira pon bagi can lar...shopping lar sampai penat...ira juz duduk kat satu sudut layan game lagi best...sebabnya ira tak minat sangat shopping2 nih...huhu

2. Glamour
tempat ala2 cadek...panas gila kot...gaya macam nak tutup jea...tapi ok lar, banyak item 50%..tah2 outlet nih tunggu masa nak tutup kot...silap2 ari bulan masa korang datang dah tak de...

3. Branded
a'ah...branded lar sangat...barang dia biasa2 jea, harga pon lebih kurang KL...so tak suggest utk korang pegi

ada lagi 2 3 factory outlet yang aku g...tapi tak ingat la plak ape nama...korang pon tak yah tau sangat lar, sebab macam tak best jea...factory outlet kat sini tak macam factory outlet kat bandung...memang heaven giler g bandung...owwhhh, rindu nak balik 'kampung halaman'...sedey tul sebab tahun nih tak dapat 'pulang' ke bandung...tak pe2, tahun depan kami sampai...kene kumpul duit benyak nih, nanti tahun depan lew shopping dengan senang hati...huhu

tu jea lar yang ada kat sana...yang lain2 tuh banyak shopping mall jea...tak baper best sangat...tu lar ira kata, kalau nak g surabaya, kene g lama2...baru dapat jalan2 area MALANG n BROMO...tapi tak pe lar...maybe next time kalau ada duit terlebey, bolew lar kami repeat sekali lagi ;)

till here..buibye

Thursday, October 20, 2011

3d/4d scan baby

tengah pk nak wat ke tak nak 3d and 4d scan dengan detail scan...kalau ikutkan hati nih, meronta2 mau buat datail scan...so nanti kita lew tahu fizikal baby...jumlah jari dia cukup ke tak, mulut dia ok ke, muka dia comel ke, dia ada masalah kesihatan ke, seme2 yang detail lar...

tapi kalau ikutkan kekuatan mental, macam tak bersedia je..takut doc cakap dia ada masalah...Ya Allah, kau sempurnakan lah anak ku, sempurnakan lar fizikal, sempurnakan lah fizikalnya, sempurnakan lah imannya, sempurnakanlah segala-galanya...minta dijauhkan segala yang negative darinya...

now dah 21 week...kalau ikut dari bacaan kat internet, sesuai buat detail scan masa umur 23 week - 30 week...sebab masa nih baby tak besar sangat n air ketuban pon tak bape banyak...so masih ada masa untuk berpikir...ape pendapat korang semua???nak buat ke tak ehh??

nih ada beberapa senarai klinik yang ada buat perkhidmatan 3d/4d and detail scan...





WILAYAH PERSEKUTUAN


Pusat Perubatan Naluri Sdn Bhd.
No. 94, Jalan 1/27F
Pusat Bandar Wangsa Maju,
Kuala Lumpur
53300 Wilayah Persekutuan.
Tel 03-4143 3633



POLIKLINIK SUBASRI DAN GAN
NO. 10, JALAN RAMPAI NIAGA SATU
RAMPAI BUSINESS PARK
53300KUALA LUMPUR
TEl: 03-4143 4995



Kampung Baru Medical Centre (KBMC)
No. 85, Jalan Raja Abdullah,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.
Tel : 03-26931007






SELANGOR



Klinik Ajwa Seksyen 7,
Shah Alam
no tel: 03-5510 6258



Klinik UMRA
No.18, Jalan Bola Tampar 13/14,
Seksyen 13, Shah Alam.
Tel: 5519 4319 / 55184319



KLINIK PAKAR WANITA AN-NUR
Dr Fatimah & Dr Khamsiah
No 10 Medan Pusat Bandar 1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor
03.89250020



Hospital Bersalin Razif
No. 33,35,37 & 39,
Jalan Sri Sarawak
20A/KS2,
Taman Sri Andalas,
41200 Klang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 603 - 3323 7394



VISION COLLEGE
Lot 709-A,
6th Floor,
Block E
Kelana Parkview Tower
Jalan SS6/2, Kelana Jaya
47300 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia
(6)03-7803 8300



Diagnostic Center, Clinic & Holistic Health
Care Services
No:2A-1, Jalan PJS 8/2,
Sunway Mentari, 46510,
(sebarang jalan dari Sunway Pyramid)
Contact Person: Jezzlyn Siu Cia Yee (0176202933)

Wednesday, October 19, 2011

Wordless wednesday - teaming with passion



Im attending this course today!!!!

Surabaya - first day

13 oktober 2011






Memulakan perjalanan seawal jam 6pg...tiba di airport lebih kurang jam 7.30pg...siap check in barang,kitaorang. Sempat brekfast di mc d lcct...







opppsss, sebelum nek kapal terbang, bg ibu2 mengandung jgn lupe isi borang ni dulu yea...in case ada emengency ke, pihak air asia akan selamatkan kita dulu...hihi


Perjalanan ke surabaya mengambil masa lebih kurang 2 jam setengah...boringnya yang amat,sudahnya aku tido jea,hubby plak dok bz layan game di ipad...




11pg,alhamdulillah...selamay tiba di airport juanda,surabaya...so mulalah perjalanan kami di surabaya...







Keluar je dari airport,mencari2 teksi atau ape2 kenderaan yang bolew bawa kami ke town surabaya...masa ni kene hati2 ok...kalau korang seme tak de supir yg korang da siap2 booking,so korang jgn ikut je mana2 ulat yg sibuk mengoffer nak anta korang ke town...cara lebih baik,ambil teksi yg disediakan...murah dan terjamin selamat...anggaran bayaran dari airport ke town adalah lebih kurang rp110k klu ikut highway...Perjalanan ke town ambil masa lebih kurang setengah jam...









Terus menuju ke hotel ibis rajawali surabaya...last minit buat booking reservation memandangkan last minit decision untuk ke surabaya...so mmg pakai redah je la kali ni...dengan tak tau ape2 langsung pasal surabaya...ada buat research di internet,tp xbanyak info yang bolew membantu...




Tapi nasib baik orang kata...hotel ibis yang aku booking tuh betul2 terletak di hadapan plaza jembatan merah...tempat shopping yang wajib pergi..huhu,so mmg bagus jugak la aku xbooking mana2 supir...shoping jalan kaki jea ;)




Lagipon mengikut kata orang, kalau nak ke surabaya kene ambil masa kurang2nya seminggu,baru la terasa puas berjalan...sebabnya,tempat2 menarik dia jauh2...so mmg tak bebaloi la kalau setakat nak g surabya 3 hari jea...huhu...yang aku plak,g surabaya 3 hari 2 malam jea...so memang xsempat langsung untuk ke mana2 tempat menarik di sana ;(




Tak pelah,aku tujukan entry nih khas utk org2 yg nak g surabaya,tp xtau apa2 mengenai surabaya...tp aku lew bgtau tempat shoping yg best je la...hihi





Perjalanan pertama kami ke jembatan merah plaza...bagi sesapa yang suka shopping kain lace,inilah tempat...memang rambang mata tengok kain lace dia...nasib baik da kawen,kalau tak....haih,tak terkata macam ne...harga kain lace kat surabaya jauh lebih murah berbading di bandung..teekejut???betul...tak tipu...





Ermmm,kain pasang kat sini pon not bad...murah gak dari surabaya...pastuh dia banyak jenis baju2 muslimah...cantik2...so aku sempat lar grab beberapa pasang utk aku pki time perut da besar nanti...huhu





Lagi???untuk hari ni aku shopping di jembatan merah jea...so nanti kita sambung cerita untuk hari kedua plak ehh..da panjang sangat entry ni...nanti boring plak orang baca...



Bye

Tuesday, October 18, 2011

Its ur birthday



Celebrating hubby birthday...

"happy birthday papa...love u more n more...hope happiness alwaiz be with us.."

Love from,
Mama n lit baby ;)

kronologi mabuk kepayang - part 1



ceh, dah basi cite nih baru nak update...act da lama nak update, tapi asek duk dalam draft je...macam malas je nak buat entry nih sebenarnya...tapi bila dipikir2 balik, baiklar aku menghabiskan entry nih so nanti kalau anak aku nakal2 biar dia baca sikit entry nih, betapa seksanya ira masa mengandungkan dia...

sob sob sob...tetibe teringat ibu...patutlar ibu selalu marah2 kalau nakal2....cume dulu2 ibu tak de blog kot nak tulis entry yang bolew buat aku insaf...hahaha, bila da pregy baru lar nak insaf...terima kasih ibu...kau lar ratu hatiku...cehhh, bodek lar konon tuh~~~

23 jun 2011
dapat tau pregy...alhamdulillah syukur ya allah..tak tergambar betapa gembiranya hari tuh...tak terkata dengan nikmat rezeki yang ALLAH kurniakan ;)
masa nih, doktor kata dah 4 week...so bila orang tanya, ko ok ke ira??tak de mabuk2??waahhh, dengan bangganya aku jawab "ok jea, tak de mabuk2 nih"

1 julai 2011 (jumaat)
hah, amik ko, tu lar, cakap besar sangat...ALLAH bagi seminggu je masa untuk berlagak...start 1 julai, aku mula muntah-muntah...yesss, tapi masa nih ingat tuh normal lar kan, dah tengah hari tuh makan banyak, so muntah lar...tapi setelah 2 3 hari, masih maintain dengan keadaan itu...asal makan je muntah asal makan je muntah...kebetulan plak masa nih balik umah mentua, so memang duk melepek dalam bilik je lar...ulang alik bilik air untuk muntah~~~

4 julai (isnin)
bangun pagi, tapi sangat2 tak larat nak g keje...so call boss bagitau MC...kononnye nak sambung tido, tapi tak lew sebab perut dah start buat hal...berpusing2 macam mesin basuh...pastuh apa lagi, muntah lagi dan lagi sampai tak de ape dah nak dikeluarkan dari perut...tengahhari tuh g klinik...

doktor kata aku kurang air, so terpaksa masuk air 2 botol...sakit ooo masa nak cucuk jarum tuh...nak nangis je rasa...dah la ira kurus kering, pastuh plak badan dah kurang air, so secara automatik urat akan tenggelam...so sangat susah sangat nak nampak, last2 doktor terpaksa guna jarum untuk baby sebab asyik tak dapat je urat aku...so duk lar kat klinik tuh 4jam... ;(

6 julai (rabu)
still tiada kemajuan...semakin teruk...masa nih memang tak mo ape2...bau rumah pon tak bolew, asek nak muntah je...lebih2 lagi bahagian dapur..padahal bukannye ada sampah ke, ada bende busuk ke...tapi asal jejak je dapur muntah...so amik keputusan balik umah ibu kat selayang...

sebelom sampai umah, g singgah klinik dulu...haih, doktor cek2 tengok aku kurang air lagi, so kene masuk lagi 2 botol air...kene cucuk lagi..sakit wooo...so duk lagi 4 jam kat klinik...dapat MC sampai ari jumaat...so aku dah tak g keje seminggu ;(







7 - 9 julai
duk kat umah ibu...hubby terpaksa ulang alik gombak n selayang sebab aku duk umah ibu kat selayang...nasib baik masa nih ika (adik) tengah cuti...so dia lar yang jaga aku...uruskan makan minum...waaa, terharu rasanya...nasib baik ada dia...so aku tak payah la masuk dapur sangat, dia je yang siapkan makanan, bawak kat depan TV...makan kat depan TV lar...

nasib baik jugak pindah duk sini, so makan minum memang terjaga...hari2 ibu masak..so tak de lar aku n hubby kebuluran...huhu...malam ahad tuh, balik umah gombak, kononnye nak g keje esok harinya~~~

10 julai 2011 (isnin)
yeay!!!pagi2 lagi da start muntah2...sampai ke tengahhari...selang sejam je muntah...memang lembik langsung tak lew buat ape...sekali lagi hubby hantar g klinik untuk masuk air lagi 2 botol...sangat sedih masa nih...terasa seksanya mengandung...;(

11julai - 17julai 2011
sepanjang minggu kat umah ibu...sebab bila aku duk umah gombak je badan lembik sangat2...mungkin keadaan masa tuh aku langsung tak suka ngan umah aku sendiri...masa nih, aku rasa macam tak de kehidupan...asek terbaring je...keje memang dah tak pegi...langsung tak lew bangun...nak tido pon tak lew, nak jalan pon tak lew...kepala asek pening je...asal masuk makanan je muntah...kalau tak makan pon muntah...
tapi demi anak, nak tak nak kene makan jugak...kalau tak baby lagi teruk...tak dapat nak gambarkan macam mana seksannya masa nih...family n kawan2 seme suggest suh refer hospital sebab aku da terlalu teruk...tapi masa tuh degil, just ulang alik klinik panel masuk air ;(



18 julai - 19 julai 2011
balik umah gombak...sebabnya dah lama tak balik sini...tapi memang aku tak bolew langsung nak duk dalam umah nih...baru je melangkah masuk, dah tekejar2 ke sink nak muntah...lembik sangat2 masa nih...sampai tahap aku lew terbaring kat tepi sink sebab da tak larat sangat...muntah pon dalam mangkuk ;(

19 julai - 21 julai 2011
akhirnya aku mengalah, kembali semula ke selayang...tapi keadaan masih sama, still tiada kemajuan... ;(

22 julai 2011 (jumaat)
benda yang paling aku tak nak terjadi jugak...terlalu dehydration sampai akhirnya doc klinik panel bagi surat refer ke hospital...dan yang paling seronok, pagi g check up, petang terus admit hospital...yeay...sape suka masuk hospital angkat tangan!!!ok, aku tau, seme orang tak suka termasuk aku...waaaa, masa nih rasa macam nak nangis...betapa takutnya diri ini nak kene tido kat spital tuh...sedey sangat ;(

kul 8 malam, tetiba plak ada tompokan darah kat panties...ok, cuak sangat masa nih...terus panggil doc...doc check n doc cakap kita tunggu sampai pagi esok macam ne...

23 julai 2011 (sabtu)
kul 4 pagi masa nak g toilet, tengok darah kat panties semakin banyak....masa nih doa2 banyak2 supaya tak de pape terjadi...terus panggil nurse yang bertugas, nurse kata kene tunggu doc datang cek kol 6pg...so sepanjang menunggu doc tuh, rasanya dok pk macam2...doa2 tak berenti renti

kul 6 pg, doc cek tengok darah makin banyak...doc ajak scan nak tengok keadaan baby...alhamdulillah...lega bila doc kata jantung baby masih bergerak seperti biasa... ;)




24 julai (ahad)
merengek2 kat doc mintak balik, sebab dah boring amat sangat...tambah-tambah lagi aku ada FINAL EXAM pada 27 julai (rabu)...memang tak sempat nak study ape, dengan kepala bepusing2...akhirnya lepas doc check petang tuh, aku dibenarkan pulang...dengan syarat aku tak dibenarkan untuk buat kerja berat...

27 julai (rabu)
gagahkan diri g amik FINAL EXAM....rasa macam nak pitam pon ada tengok soklan susah nak mampos...memula nak amik exam khas, tapi bila pk2 balik, sama jea, nanti paper exam khas lagi susah...so baik aku redah jea g amik exam...baru setengah jam pertama, aku dah keluar untuk muntah...pastuh masuk balik bilik periksa...teruskan menjawab, hihi, masa nih, soklan tanya lain, aku jawab lain...ahhh, tak kire, asalkan ada tulisan aku kat kertas jawapan...pastuh terasa nak muntah lagi, tp takutlar plak nak g toilet, nanti penjaga peperiksaan tuh syak bukan2 plak, asek nak g toilet je kejenye...sudahnya aku anta je kertas jawapan yang lopong2 tanpa jawapan...tawakal je lar...harap2 lulus ;)

errmmm, berakhirlah cerita untuk bulan julai...so nanti kite sambung plak untuk bulan ogos ;)
bye

Monday, October 17, 2011

preggy mama - week 21




week 21
berat : 42.7kg
ukur lilit perut : 74cm


tetiba terasa perut semakin membesar dengan cepatnya...tapi orang still kata perut kecik...padahal ira rasa macam nak pecah da perut nih...hihi...n my hubby pon dah start calling me "mama buncit"

sekarang, baby semakin aktif dancing dancing kat dalam perut...asal mama baru jea nak lepak2 berehat, masa tu lar, dia ajak dancing2...hahaha, tapi bila papa nak rasa je dia, dia nyorok2, senyap je...hahaha, padan muka papa, baby pon tau papa suke buli mama...sebab tuh baby tak mo gerak2 bila papa pegang...noty tau...

errmm, bila lar nak buat date nak jumpe baby darling nih..minggu depan lar kot..nanti kite set appoinment ye dear..jangan noty2 tau, duk diam2 dalam tuh...k bye

Wednesday, October 12, 2011

review : wedding mastura & zairi

ok, saje je nak review sikit pasal majlis my opismate pada 8.10.2011 ari tuh...tapi tak sempat nak bergamba ngan pengantin sebab rushing nak g kelas...so amik gamba dari jauh je lar ;(



tetibe rasa malas plak nak menaip panjang-panjang...korang tengok gamba je lar ehh..




~walkway~





~arch~





~keseluruhan dewan~




~pengantin with sibling~



~pelamin pengantin~




~wedding wishes tree~

Tuesday, October 11, 2011

preggy mama - week 20

ok, tetibe rasa nak update setiap minggu gamba2 terkini diri sendiri...nak tengok ada perubahan ke tak...



so skang dah masuk week 20...tapi ramai lagi yang tak tau ira pregnent...hahaha, bila orang tanya, "bape bulan dah??"



ira jawab "5 bulan...sambil tersenyum"



dan orang itu akan buat muka terkejut dan berkata "keciknye perut"






ok, perut saya memang sangat comel...da mama dia pon comel, mesti lar baby kat dalam pon comel...huhu...



masa nih g wedding my opismate kat dewan mbpj...hmm, tapi entry kali nih, bukan pasal nak review wedding dia...tapi nak review badan sendiri ;)






me n hubby yang semakin membesar jugak...hahaha, ape taknye, setiap kali ira makan, dia pon makan...tapi sudahnye badan dia yang macam kene pam tak berenti2...






yess...i'm 20 week preggy mama to be ;)



***update status

berat : 40kg

ukur lilit perut : 68cm

Monday, October 10, 2011

3rd check up

penatnya menunggu...sangat2 boring...kalau tak kerana memang wajib pergi seme check up yang ada, dah lama aku skip...

haih, seme skali setel kul 12...pening kepala pon ada menunggu, ngan ramai budak2 kecik menangis...adoi...lagi huru hara rasanya

3rd check up, dia juz check bunyi jantung baby je...so dengar jantung dia ok lar, bunyi mcm keteapi...hahaha...cute je...pastuh kene injek plak untuk kancing gigi...nurse tuh kata, kalau anak sulung kene injek 2 kali...anak yang seterusnya injek sekali jea...

ok lar, nak sambung keje plak, nanti bos ngamuk plak, dah la datang lambat, pastuh sempat lagi nak berblogging...ok bye

Thursday, October 6, 2011

review : bilik pengantin


mari kite tengok bilik pengantin yang tak macam bilik pengantin yang lain...huhu..bilik pengantin yang ala2 hodoh gitu...tapi ok lar, dari tak de buat pape kan...kalau korang tak suka, jangan tengok...yang pastinya aku suka walaupon tidak secantik bilik pengantin orang lain...

malas la nak citer panjang2...bukannye korang2 nak baca pon...jom tengok gamba je lar











ok, bende yang paling ira suka dalam bilik ini adalah gamba tunang kami di dinding itu...sangat sangat sangat suka ok...nanti lar, bila2 free ira citer kat mana ira tempah that pic...harga sangat berbaloi untuk korang2 yang save bajet...;)


ok, buibye


Tuesday, October 4, 2011

i'm new hear....

ok, aku rasa macam nak nangis sebab kesunyian...n my baby pon sangat tidak aktif...senyap je dia kat dalam tuh, tak de tendang2, tak de pusing macam selalu...maybe dia pon boring di tempat keje baru mama ;(


maybe orang kata sebab budak baru masuk...so memang lar feel lonely...owhh, i hope so...harap2 lar masa cepat berlalu dan saya akan kembali ceria dan berkawan seperti di opis lama...waaaa...nak nangis...kalau xde orang nak kawan ngan saya pon, paling2 tidak saya dapat pindah g menara TM pon jadi lar...nih saya kene kerja kat sebelah bangunang menara TM, iaitu menara annexe 1....ada sapa2 yang bekerja disitu??jom lunch dengan saya esok nak???


hari ni da masuk hari kedua kat sini, tapi.....masih tak de orang nak berkawan...even ajak g lunch pon tak de...normally kalau kat opis lama, bila ada je budak baru masuk, mesti kitaorang semangat ajak dia join kami g lunch...tapi kat sini??waaaa, nangis lagi...

da lar, tak de mud nak citer...k bye