Wednesday, August 31, 2011

Raya

Puasa thn ni mmg menguji keimanan..rasanya mcm kembali ke zaman kanak2 18 tahun yg lepas..masa baru mula2 belaja puasa...nak menghabiskan satu hari puasa penuh pon rasa macam bertahun tak makan...memang tak larat sangat2...badan lemah yang amat2...kejenye nak tido je..kalau bolew, nak tido sampai waktu berbuka...tak mo buat sebarang aktiviti...penat yang teramat sangat rasanya...


Tapi alhamdulillah walaupon sikit tp ada lar jugak puasa penuh...kalau orang biasa dapat 29 hari puasa, dan aku plak hanya 17 hari je...huhu, nak mengganti tu plak la satu hal...tapi demi anak,terpaksa la ape saja...

Ok, selamat hari merdeka dan selamat hari raya aidilfitri...sesapa yang balik kampung tuh, berhati2 dijalan raya...pandu cermat, jiwa selamat...ingatlar orang tersayang...bye ;)

Wednesday, August 24, 2011

Kritikal!!!

Saya tak bolew tengok gamba baby yang tembam2...serta merta akan loya...
Ape nak jadi ni??? Need help!!!

Tuesday, August 16, 2011

Deria

Sejak preggy ni,ira rasa deria ira sangat sensitif pada sekeliling

Deria bau - uiisshh,pantang bau yang tak hape2 sampai kat lubang idung ni,otomatik je macam nak terkeluar segala isi perut ni... Pastuh orang lain tak bau lagi, tapi ira dah bau dah...lepas 5 minit baru orang lain bau...dorang ni idung tersumbat ke ape??

Deria sentuh - ni pon sama lar...ira tak lew orang nak sentuh ira lebey2...rasa macam nak pelangkung je...terasa mcm ada aliran elektrik dalam badan kalau orang sentuh...
Huhu, hubby sendiri nak sentuh pon kene mintak izin dulu...sorry darling

Deria rasa - uii,yang ni lagi la plak...da tak tau nak kata ape...orang lain kata sedap...ira kata tak sedap...
Pastuh kebanyakkan makanan kegemaran ira seme ira dah tak suke...haih,sedih tol rasa...
Kadang2 rasa mcm nak sangat makan bende tuh, tapi bile da ada kat depan mata...tgk pon tak lalu,apetah lagi nak masuk mulot...haih

Deria mata - hah,ni jangan tak tau...ira ni rabun..tapi tak de la rabun yang kronik...tapi sejak preggy ni,rabun tuh makin kurang...ira da jarang pakai cermin mata sampaikan da lupe da letak cermin mata kat ne...huhuhu

Deria telinga - kih kih...yang ni pon best gak...orang tak dengar,ira bolew dengar...selalunye ira lew tau hubby ira balik sebab dari jauh lagi dah dengar enjin kete...padahal bukan pakai enjin turbo pon...pastu bunyi burung atas bumbung pon bolew dengar...haih,paling tak best bile tgk tv...ira rasa da bingit da telinga ni...tapi orang lain dok syok je dengar...
Lagi satu...ira tak suke dengar orang cakap banyak sangat...tetibe jadi nak muntah...tak pon ira sendiri pon tak lew nak cakap banyak sangat, nak muntah gak...so memang jadi pendiam je la sepanjang tempoh preggy ni...



Huhuhu...korang seme ada alami bende yang sama tak???

Sunday, August 7, 2011

11 minggu

11 minggu

Pejam celik...terbaring duduk bangun...Da hampir 3 bulan bb duk dalam perut mama...rasa mcm cepat je masa berlalu..huhu,da tsk sabar nak ilang mabuk yg melanda awal2 pregnent dulu...

Huhu,alhamdulillah,skang da kurang sikit mabuk tuh..hopefully raya ni da hilang terus...nti org sibuk beraya,ira duk terbaring je tak larat nk buat pe...

Setakat ni br 3 hari je dapat puasa...tuh pon bile da kul 5 je ira da tak lew nk buat pe...terbaring je...lapa sangat2...haih, nampaknye kene mengganti banyak lew tahun ni... :(

Oklar, da kul 11 lebey ni..jom tido..esok nk keje..
Errmmm, aunty yat..klu ko baca entry ni, aku nk ckp yg aku rindu sangat nk jumpe ko...

Wednesday, August 3, 2011

puasa ketiga

assalamualaikum semua,

3 hari dah kite berpuasa..tapi ira baru dapat sehari je...kenapa??
ermmm, ari pertama puasa, baby sangat behave...baik sangat-sangat...cume dah dekat kul 3 ptg tuh jea dia macam noty sikit, lapar lar tuh..tapi kalau nak makan masa tuh, rasa sayang la plak, so tahan je la...walaupun tak tahan sebenarnya...

masa bukak je pose, terus makan dengan berselera...tapi lepas je basuh pinggan, terus berlari ke toilet...muntah macam air pancut...abis seme kuar balik..tak de pe yang tinggal...lepas tuh ape lagi, perut start meragam la macam biasa...

lepas je hubby balik solat terawih, dia buatkan roti, untuk alas perut..sebab pikirkan tak de makanan untuk baby..so pakse gak diri untuk makan...lepas tuh terus tido..

puasa kedua
bangun sahur, makan nasi...siap pesan ngan baby, jangan noty2...kene behave macam semalam...tapi, kul 12 je dia dah start meragam..muntah2 dengan teruk...asal masuk je makanan keluar balik..tapi pakse gak diri untuk makan demi baby...biarlar mama sakit, tapi anak mama ok kat dalam tuh...

hari ni, puasa ketiga
sama macam semalam..asal masuk makanan je muntah..tak tahulah nak buat macam ne lagi...anak mama ni nak makan ape??seme yang mama makan seme baby tak nak..mama dah tak tau nak makan ape sayang... ;(

tak pe lar, asal baby sihat..mama sakit tak pe..duduk diam2 ye..

Monday, August 1, 2011

all day sickness

dah sebulan lebih menderita disebabkan morning sickness yang tak macam morning sickness tapi lebih kepada all day sickness... ;(

terbaring je menahan sakit..nak makan tak de selera..asal makan je muntah..tapi nak tak nak, kene makan gak demi baby...nanti kalau tak makan baby tak dapat nutrisi yang cukup

lebih teruk bile terpaksa berulang alik ke klinik untuk masuk air...waaa, tangan nih dah macam tak rasa ape kene cucuk...pastuh yang lagi best sampai kene admit HOSPITAL SELAYANG...sebab terlalu dehydrated...

pengalaman awal mengandung memang seksa...huhuhu, skang baru tau naper mak selalu marah kite kalau kite degil2

oklar, doakan ira selamat menjalani ibadah puasa tahun nih..n doakan ira cepat pulih dari morning sickness ni..


SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK buat semua

to all mummy to be

Setiap kali kalau kita mengandung, kita kena patuhi pantang larang macam-macam. Mestilah kita mahu anak kandungan kita menjadi yang terbaik dan sempurna seperti orang lain.Ingat, bukan sahaja cara pemakanan yang perlu kita jaga, tetapi sesetengah produk kosmetik juga bahaya kepada janin kita!


Apakah Ftalat?

Hodohnya nama payah nak sebut. Ftalat adalah kumpulan bahan kimia yang digunakan untuk buat plastik PVC pembungkus makanan itu. Tahu tak, Ftalat juga digunakan untuk sesetengah bahan kosmetik kita. Ftalat ini lah yang akan menjadi punca meracunkan kandungan kita dengan menjejaskan kemampuan pembiakan janin, termasuklah kecacatan sewaktu lahir pada organ pembiakan lelaki. Contohnya, elok-elok anak kita lelaki, aleh-aleh keluar anak tak ada testis. -_- Anak tak nangis, kita yang nangis. Tsk.

Takpun kenapa bila anak dah besar jadi mandul? Salahkan emak. Salahkan emak yang suka pakai kosmetik bukan bukan sewaktu mengandungkan kita. Paling sedih, anak kita akan berisiko tinggi terkena kanser testis pabila dewasa, jika kita menggunakan kosmetik yang mengandungi Ftalat.

Antara produk yang mengandungi racun Ftalat:-

  1. Pewangi Poison dari Christian Dior
  2. Pantene Pro V “Healthy Hold”
  3. Deodoran Arrid
  4. Penyembur rambut Aqua Net
  5. Tresor Eau De Parfum
  6. Deodoran intensif 24jam Rexona
  7. Perfume dari Eternity, Chanel no 5, dan Tommy Girl
  8. Produk penyembur rambut Vidal Sassoon, Essentials dan Tommy Girl
  9. Deodoran dari The Body Shop dan Nivea
  10. Mousse rambut dari Wella dan Studio Line

Bukan tak boleh pakai, tapi jangan pakai waktu pregnant. To all, please share this ok?




copy paste : DR COMEL