Thursday, June 30, 2011

life changing

life changing

1. terasa penat yang amat sangat
2. perut macam sentiasa ada angin
3. selalu sangat lapar
4. loya2 ringan, so far setakat nih muntah dua tiga kali je
5. pening kepala
6. rasa malas sangat nak bercakap ngan orang
7. rasa malas nak buat keje
8. macam nak duduk je satu tempat dan termenung
9. bile malam je, badan rasa panas
10. sukar bernafas aka semput


dear baby,
kalau baby kuat, mummy pon kuat..bile mummy kuat, so mummy bolew lawan seme perubahan kat atas...please be gud to mummy...daddy pon dah start merungut bile mummy malas nak buat kerje rumah...so, please behave urself..love u darling

Wednesday, June 29, 2011

Lada hitam bagus or tak??

Ada sesape lew tolong tak??

Sekarang ni ira suke makan lada hitam...ada effect kt baby tak??sebab lada hitam panas kan??
Ira try search google, tp tak jumpe...

Tq

when DR say .......

22 jun 2011
Tarikh yang ditunggu2...hihi, selalunye 22 hb mesti cik P datang melawat..so be prepared...


Imbas kembali : 18 jun - 22 jun 2011
Minggu ni memang minggu sengsara...ada de bende yang nak emotional terlebey lebey...kejenye asyik nak nangis je...sampai satu tahapbtak blew blah, bile panggil hubby tak nak menyahut pon nak nangis...
Mcm pelik gak lar, selalunye memang bile time cik P nak datang, emo n sensitif terlebey tuh selalu ada, tapi tak de la mcm seteruk nih...emotional yang melampau..so layankan aje

Dah banyak lar bende2 yang tak sepatutnye berlaku, minggu nih seme bende berlaku...pastuh, kali nih, tetibe macam ada satu perasaan nak bb sangat2... Tak macam bulan2 sebelom nih...sampaikan jadi macam fobia nak g toilet..takut bile g toilet pastuh tetibe cik P datang...terukkan??



23 jun 2011
Ehhh, cik P tak datang??masa nih nak hepi pon takut...kot2 kete cik P rosak ke, so dia sampai lambat sikit...tapi my hubby dah tak sabo2... Dah suh g cek...sebab sejak akhir2 nih ira selalu sangat cepat letih...rasa mcm semput pon ada 


Pagi tuh, siap2 g klinik...masa masuk jumpe doktor tuh, hubby nk masuk, tp ira tak bagi...takut...so dia pon duk je luar...
Masuk je jumpe doktor, terus tak lew kata ape...sampai doktor pon pelik...tapi doktor tuh memang best, dia tenangkan ira...mula tanya sikit2, pastuh baru la ira bolew bercakap... Ira macam terlalu stress kot...entahlar, masa tuh rasa mcm pelik sangat2...last2 doktor tuh pon mula faham, so dia suh ira g test air kencing


Huhu, pastuh ape lagi...g lar test..kali kedua nih pon hubby nak masuk gak, ti ira kata, biar ira je yg g tgk dulu..nanti ira bagitau result dia ape...tapi ira masuk je, doktor suh ira panggil hubby masuk sekali...so nak tak nak terpakse la panggil...

Pastuh doktor suruh hubby yang tengok, tetibe hubby pandang ira : tahniah...tahniah...
Huhu, masa tuh tak tau ape nak kata...Ini lar resultnye




Doktor terus kata : haa, kan saya dah kata, awak jangan stress sangat...nanti lew sakit jiwa...huhu, sampai tahap mcm tuh doktor kata...
" tahniah, awak bakal jadi ibu, so pasni kene makan makanan yang berkhasiat, tak lew buat kerja berat, dan bla bla bla..."

Masa tuh dah tak pk ape dah...macam bingung pon ada..betul ke tak nih... 


Oopppsss , jangan tiru mcm ira ok, baru sehari cik P tak datang dah g test...nampak sangat tak sabo, gelojoh tol...huhu, selalunye kalau sehari je lewat, memang tak bape nampak dah ada baby ke lom, tapi disebabkan ira punye hcg kuat..so dia dah lew terus nampak 

Pesanan untuk si kecil :
i know u r the great baby, so please dont be noti when u r inside mummy tummy...love u darling...cant wait the moment u want to meet ur mummy n daddy 



Ok,sampai sini jea...oppsss, kalau ada sesapa yang ada smart phone tuh (cth : ipon, samsung tab), n nak jadi mummy to be or planning to be mummy, bolew la donlod application ni, Baby center n pregnancy bump..sangat bagus...rugi ira baru tau masa dah sah kite preggy, patutnye b4 preggy pon kite dah lew donlod application tuh..sangat membantu... 

Monday, June 27, 2011

~no word~

Alhamdulillah, setelah lama menunggu akhirnya saat itu tiba..
Terlalu teruja bila mengenangkan ada insan kecil yang sedang membesar dalam perut ira sekarang ni...

errmmm, yessss...
i'm pregnent now...alhamdulillah...syukur ya allah


Akan kujaga zuriat yang Kau amanahkan kepadaku ini sebaik baiknya...
insyaallah



p/s : Nanti ira ceritakan detik2 indah bile dr kata : tahniah, awak bakal menjadi seorang ibu...ok bye

Saturday, June 25, 2011

manusia memang suke bertanya
tak pernah berhenti dari bertanya


bile umur meningkat dah masih bujang,
"bile kau nak kawen??"

bile dah kawen,
"bile kau nak beranak??"

bile dah beranak satu,
"bile kau nak tambah lagi sorang??"



sabarlah melayan kerenah manuasia2 seperti ini
insyaallah, ada hikmah disebaliknye

jangan cepat melenting atau melatah
ALLAH dah tentukan perancangan hidup kite di dunia ini

jika belum berkahwin, mungkin beli tiba jodohnya
jika belum beranak, mungkin belum tibe rezekinya

yang paling penting
SABAR
DOA
USAHA
dan
TAWAKAL

Friday, June 24, 2011

syukur

bila Allah kurniakan air mata
terimalah air mata itu seadanya
jangan lah sekali-kali merungut


kerana
bila sampai waktunya
Allah akan berikan senyuman


itulah janji Allah
memberikan yang terbaik untuk hambanya
terima kasih Allah atas nikmat rezekiMU ini


Thursday, June 23, 2011

alhamdulillah

alhamdulillah...


terima kasih ALLAH kerana menerima permintaanku ini

gadis door gift


ini lar dia gadis-gadis doorgift saya ;)
~athirah~
~aqilah~
~najihah~
~nasyuha~
~adlina~
~alia~

ok, jom kite tengok proses menyiapkan doorgift saya


semua bertungkus lumus nak siapkan doorgift tuh





hah, dah siap....tgk tuh..tinggal nak angkat pergi ke dewan je..senang n simple..tak payah nak ada paper bag bagai..


terima kasih semua ;)
tanpa kalian, mesti patah pinggang ira nak siapkan sorang2

hah, dah siap....tgk tuh..tinggal nak angkat pergi ke dewan je..senang n simple..tak payah nak ada paper bag bagai..


hah, ni kenapa plak???hihi..orang seme sibuk packing doorgift..tapi NGAH gigih memasak didapur...ye lar kan, nanti kalau tak de tukang masak, seme kelaparan lagi tak jalan kerja..

TQ ngah..nasi ayam ngah memang sedapppp sangattttt


Wednesday, June 22, 2011

rejab bulan keampunan

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim
Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad wa 'ala alihi.



Firman Allah Ta'ala:

قل يا عبادي الذين أسرفوا على أنفسهم لا تقنطوا من رحمة الله إن الله يغفر الذنوب جميعا

Katakanlah : Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Surah Az-Zumar:53

Sabda Rasulullah sollahu 'alaihi wasallam:

والله إني لاستغفر الله وأتوب إليه في اليوم أكثر من سبعين مرة

Demi Allah aku beristighfar kepada Allah dan bertaubat kepadaNya lebih dari 70 kali dalam sehari.

Riwayat Imam Bukhari.



Kata para ulama: "Rejab bulan Istighfar ,Sya'aban bulan Selawat,Ramadhan bulan Al-Quran."

Hikmah dari Kekata itu:
Dimulakan dengan Istighfar adalah kerana sebelum kita menerima limpahan cahaya dan nafahats dan rahsia2 Al-Quran di bulan ramadhan,maka hendaklah kita mempersiapkan hati kita dengan membersihkannya terdahulu iaitu dengan istighfar .Kerana cahaya itu tidak masuk ke hati yang tertutup dengan kegelapan.Bulan Syaaban pula dikhaskan untuk banyak berselawat adalah kerana untuk memperbaiki hubungan kita dengan Rasulullah.Sesungguhnya tanpa melalui lisan Rasulullah As-Syarif,kita tidak akan dapat menikmati nikmat


Al-Quran itu.Firman Allah Ta'ala:
فإنما يسرناه بلسانك
Maka sesungguhnya Kami memudahkan Al-Quran ini dengan lidah/bahasamu.

Surah Maryam:97




رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وارْحَمْنِيْ وَ تُبْ عَلَيَّ

Ya Allah,ampunilah dosaku,rahmatiku,terimalah taubatku.

Rindu sangat suasana itu.Siapa yang pernah kesana,pasti akan melanda rindu bak Tsunami.Cara untuk mengubati kerinduan tersebut adalah dengan menghidupkan suasana itu dalam keluarga/ahli rumah kita.Apabila kita menghidupkan suasana tempat itu di rumah kita,terasa seolah-olah kita sudah terbang ke musolla sana,membaca bersama mereka.Allah...Syurga Dunia!


DOA BULAN REJAB:


Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.

Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hambaMu dan aku dalam genggamanMu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepadaMu sekadar kemampuan yang ada padaku.

Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah.



Istighfar paling baik dalam bulan Rejab:


Maksudnya: Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.




sumber petikan : google
rindu kehadiran dirimu
datanglah padaku dah berilah sinar kebahagian dalam diri ini



Tuesday, June 21, 2011

Saat ini, kala ini

Ya Allah, jika benar ini adalah ujian Mu untukku, aku redha menerimanya dengan hati yang terbuka, tapi aku minta dariMu, Ya Allah...Kau kuatkan lah hati ini untuk menerima dugaanMu...kau tenangkan hati ini untuk aku terus berada dijalanMu yang lurus


Eira zainal,
11.47 pm
21/06/2011

mud : tak hepi


...moody...

Friday, June 17, 2011

calculus??

esok klas calculus...
ada assignment nak kene hantar, tapi still tak buat lagi


ahad test calculus
topik yang masuk, topik masa aku tak datang kelas 2 minggu lepas

now, dah rasa resah
tak reti nak buat asignment, tak tau nak jawab test nanti

tetibe rasa nak drop paper..tapi nanti bile plak nak amik??
stress!!!



pesanan dari penaja : JANGAN ponteng kelas!!!!

Thursday, June 16, 2011

Wednesday, June 15, 2011

review : doorgift



sebenarnye dah lama ira nak review pasal doorgift nih..tapi nak dijadikan cerita, ira langsung tak de gambar doorgift nih...sedey sangat

dari memula buat cokelat, sampaila ke packing cokelat...satu pun tak de amik gamba...sebabnye masa tuh terlalu bz sampaikan tak teringat langsung nak amik gamba

pastuh hari kenduri pun langsung dah tak teringat..tau2 je malam kenduri tuh, baru teringat gamba doorgift tak amik...waaaa, masa tuh g cari tapi doorgift dah abis..

so dapat amik kotak kosong je lar ;(


p/s : tu lar box cokelat yang ira gune untuk bagi pada tetamu yang datang masa kenduri ira hari tuh...simple je kan?

Thursday, June 9, 2011

renovation

blog tengah renovation

segala kesulitan amat dikesali



p/s : sedey tgk blog dah tak cantik..macam ne nak buat nih??dah try setting pun still bende2 yang patutnya kat side bar dia turun duk kat bawah... ;(

Sunday, June 5, 2011

Jammy si comey


Geramnye ngan sikecik nie...rasa nk cubit2 je...haih

Friday, June 3, 2011

Kenduri kendara

Tak tau nak update ape tah..so jom lar kite tgk gamba gedik kami ketika dikampung

ika n ira

ika n ibu

ira n jelan

family

dah tengah malam tuh, tetibe rasa nak makan mc d...so ape lagi..jom lew g serbu mc d plak..

tau2 je sampai umah dah kul 1 pagi..huhu

TQ darling

hah, ni lar dkny perfume yang berjaya di 'pow' dari hubby darling

huhu...padahal perfume yang hantaran ari tuh pun tak terabis lagi..nih dah mengada2 nak beli yang baru plak..haih


hah, perasan tak GPS kat tepi tuh,

sebenarnye masa tuh nak g kenduri kawen my best frenz masa kat UMP, Hajar & Hazlan..tapi ira godek2 GPS tuh, tak de lar plak kuar alamat hajar tuh...memula tuh macam nak redah jugak..kononnye nak g cari lar jugak kan umah dia..


pastuh masa kami sampai melaka pun dah lebih kurang kul 3 petang..pk2, kalau redah jugak, tah mana2..plus sesat2 lagi, mesti tah kul bape sampai..tah2 masa tuh mesti kenduri pun dah abis..

so ira decide untuk cancel kan aje lar g kenduri hajar,


To hajar,

sorry sangat2, memang kitaorang nak g kenduri ko, tapi tak sampai lar plak..insyaallah, kalau ko datang KL, bagitau aku ehh, aku belanje ko makan ;)


yang ni plak couple jeans kami

untuk dia satu, untuk saya satu...;)