Friday, December 31, 2010

review : pre wedding

yeaa haaa...
sukenye dia masa amik gambar nih

ok, jom kite tengok beberapa keping gambar..hasil dari pre wedding hari tuh..


lokasi : taman layang2, kepong
masa : 3 petang
tarikh : 11.12.10



mari memilih layang2..cepat2


yea..dah dapat..beli yang murah je ok..rm5 je satu..nak pakai untuk amik gambar je kan??so jangan membazir..membazir amalan syaitan




terbanglar wahai layang2..terbang lar tinggi2


buai laju2..
sampai hujung sana
ape dalam baju
sekuntum bunga cina





suke sangat2 gambar nih


ok, ni budak2 yang tukang menyibuk..tapi ada gune gak bawak dorang nih..tolong angkat beg, tolong tiupkan belon buble tuh..

a big TQ to noyu lar sebab dia yang paling banyak kene buli, angkat beg n sebagainye..yang lain2 tuh semuanya sibuk dok syok main layang-layang


sangat PENAT ok..dah lar panas..owh, macam rasanya bile orang amik gamba pre wedding...




p/s : gambar diatas belum di edit ape2 yea..ini adalah gamba sebenar tanpa editing

Thursday, December 30, 2010

TIP MELANCONG MUSIM SALJI

TIP MELANCONG MASA MUSIM SALJI

jom kite buat senarai semak sebelum ke korea...

macam ada yang tak cukup je lagi..haih..tinggal lagi 2 hari je kot nak fly..



1. Kenakan tiga lapisan baju.

- Lapisan pertama: Pakaian kain kapas atau 100 peratus bulu biri-biri (wool) - done
- Lapisan kedua: Sweater - done
- Lapisan ketiga: Trench/winter Coat - done


Sarung tangan kapas/kulit - belum beli lagi..
Topi rajutan/bulu - done
Stoking kapas/Wool - belum beli lagi..


Bagi rawatan kulit
- Pelembap tubuh dan muka - done
- Salap/balsam bibir - done
- Kit perubatan - done


Ubat - done
Selsema (wajib bawak)
Demam
Batuk
Sakit perut


ps: doktor pesan, suruh minum banyak air..so kene bawak botol air besar..

Monday, December 27, 2010

singapore??



alhamdulillah, misi ke singapore dah selesai...
haih, memang seronok kalau bershopping di singapore..nanti ira review pasal singapore ehh..ok??



sekarang memang tengah sibuk menguruskan hal2 kawen..minggu nih lebih2 lagi sebab nak mengahabiskan sisa-sisa cuti semester yang akan habis tak lama lagi..nanti dah start naik semester baru, lagi bz..tak terkejar rasanya masa nanti..tolonggg...



bile tengok wedding tickers, alamak, tinggal lagi 90 hari..owwhh, tidaaakkkk!!!banyak benda yang perlu di setelkan secepat mungkin..



owh, tetibe terpikir, nak letak ke tak nak eh STD??ke tunggu nanti dah dekat2 baru nak letak??ke nak letak sekarang???alala..kompius dah..

kad dah selamat anta print, so maybe bulan 1 dah bolew siap..bagi sesapa yang sudi datang ke majlis saya, jangan segan silu tinggalkan alamat anda semua kat address book di atas ye..

Friday, December 24, 2010

help me


dah tak blew nak upload gambar????
aaaaaa....tidak..nape dia jadi macam nih???
macam ne nak buat nih??
korang punye ada tak jadi macam nih gak???

tolong!!!!!

Thursday, December 23, 2010

narnia time

having a great weekend dengan 2 orang buah hati


ini lar buah hati saya..

habis je kursus kawen on sunday lepas, terpikir nak bawak si kecik tuh kuar tengok wayang..dah lama tak bawak dia jalan2..

rindu nak dengar dia membebel2 bahasa alien dia tuh..owh, tapi sekarang ira semakin memahami erti kata bahasa alien dia tuh..dah ada improvement..


owwhhh, bukan cerita nih..bukan..
kami semua g tgk narnia..huhu..akhirnye terlaksanakan gak impian nak g tgk narnia..setelah beberapa kali cancel sebab SOLD OUT


tengok tuh, bekalan susu wajib di bawa ke mana sahaja..bolew plak masa sedap2 tengok tuh, tetibe ada suara

"a'ar, nak susu"



b4 balik tuh, sempat dulu bergamba kat tepi pokok krismas

Wednesday, December 22, 2010

dah lulus..yea..dah bolew kawen

alhamdulillah, selesai lagi satu perkara..
saya dan dia dah lulus kursus kawen..

waaa...dah bolew kawen...lalalala..sukenye..



b4 masuk, kene isi perut kenyang2 dulu..nanti tak de lar perut asyik nak nyanyi2 je kan??



masa untuk pendaftaran...oppsss, jangan lupe bawak salinan IC ye..penting tuh!!

hah, ada sesapa yang tak g lagi??ira suggest, korang try kat MAHLIGAI FIRDAUS..ok lar..santai je..hari pertama tuh tak ngantuk sangat, cume hari kedua je agak bosan sebab penceramah dia memang bosan gilew...

ok, saya perlu bersiap sedia sebab jap lagi nak bergerak ke singapore untuk selesaikan lagi satu perkara yang belum selesai...;)

ok bye..muaahhh

Tuesday, December 21, 2010

octopus sushi bar n thai, ampang point

ada sesape yang suka makan sushi???hahaha..ira tak suke ok, tapi ari tuh, alang n ngah ajak g makan kat sushi bar nih lar plak..huhu..tapi nasib baik ada makanan thai gak..so bolew lar makan..

masa order tuh, punye lar payah, maklumlar, orang tak penah datang sini kan..so mengambil masa yang lama gak lar nak g makan tuh..

akhirnye..ini lar menu kami





ngah makan mee bulat ape tah nama dia..tapi memang super duper sedap..tak nyesal order..tapi, ngah tak lew makan sebab dia kata bukan selera dia..huhu..so, ape lagi, ira lar yang perabiskan mee dia tuh..









yang pakcik nih plak, nak try makan sushi..hahaha..tak kene gak ngan taste, lalu jadi lar muka macam tuh..












alang je yang steady ngan makanan dia..hahaha..










ada sesapa nak makan kat sini??jom lar cube..bagi ira, makanan dia sedap lar..tapi kalau orang tak biasa makan tuh, maybe tak suke sangat lar kot..



review : doorgift

ok, ari nih kite review pasal door gift plak..

ini lar adik2 yang sakit2 pinggang packing door gift sebelum hari kejadian..TQ ye adik2


ni plak makcik2 yang sakit2 pinggang gak packing door gift..TQ aunty


yang nih plak 2 orang budak kecik yang menyibuk masa upacara packing doorgift..tengok tuh, belum pape kat tangan dah ada sorang satu door gift


hah, ini lar rupe door gift yang dah siap packing


hah, nak tau ape ada dalam nih??jom tengok..

taraaa...ada 1 box cokelat yang dibuat sendiri oleh ira ok..buat sendiri tau..
kalau ada sesapa yang berminat, bolew lar order ngan ira..
or, bolew jenguk2 kat blog cokelat ira nih..

jom ramai2 kite click sini


pastuh, ada gak sebijik telur dalam bekas songket nih..bekas nih ira beli kat bandung..ingat lagi tak entry pasal bandung??meh click sini kalau nak tau citer sebenar..




hah, ini lar adik2 yang tolong edarkan doorgift pada hari kejadian..TQ ;)


Saturday, December 18, 2010

sape ada baju winter??

i'm going to korea next 2 weeks..
yeay!!!akhirnye termakbul impian nak main salji..sukenye..


tapi ada sedikit masalah sekarang

di jangka masa ira ke sana, suhu nye -10 darjah celcius..
warrgghhh, sejuknye..macam ne lar nanti errkk??

so segala persiapan harus dimulakan dari sekarang..
barang2 wajib adalah
BAJU WINTER

tapi, ira tak de lagi baju winter..ada sesapa yang bolew pinjamkan kat ira???

Friday, December 17, 2010

review : MUA , photographer n videographer

salam dear ;)

ok, ari nih kite review pasal MUA, photografer n videografer plak ehh..
mana lar tau korang2 semua nak gunekan khidmat nasihat dari mereka semua ke kan??


dimulakan dengan mekap 
hah, lawa tak ira ari tuh??
wahhh...lawa sangat..hahaha..rasa macam tak mo padam mekap dari muka..
macam lawa sangat2

kah..kah..gile perasan kan??
ok, kalau korang suke mekap ira tuh, korang2 semua bolew lew jumpe awyn

memang dia ada magic lar..magic bolew jadikan orang cantik ;) 

cop2..kalau nak book dia kene cepat, sebab dia nih cepat sangat fully booked..nih nasib baik masa ira kawen dia free, so ira dah terus book..yeay!!


yang no 2 plak, videografer..
"huiiyyooo...bertunang pun ada videografer" kata orang2 sekeliling

ok, videografer ini di sponsor ok..SPONSOR..
kalau tak, tak de maknenye siap nak hire videografer...

nanti ira kawen pun dia nih lar yang akan jadi videografer kami gak..
tapi masa kawen mesti lar kene bayar kan??
naik lemak lar plak kalau semua nak free

nak tau dia siapa??
dia nih kawan en tunang, namanya zizi
kalau nak dapatkan perkhidmatan dia, bolew email ira..sebab ira pun tak sure dia nih ada blog ke tak..
baru berkenalan ngan dia masa hari kejadian


last sekali, my lovely duply simply photografer
hahaha..ini pun di TAJA ok..dengan erti kata lain, di SPONSOR..

TQ adik fiq..adik ok, adik kesayangan kat opis ira..hahaha..
kalau ada sesapa nak gunakan khidmat pelanggan dia nih, bolew lar bgtau ira gak..sebab dia tak de blog bagai..dia nih freelance..kire part time photografer..

ok, ira akhiri entry nih ngan serangkap pantun
terima kasih daun keladi
kalau bolew nak lagi

TQ semua ;)

Thursday, December 16, 2010

review : pakaian n aksesori

ok, hari nih jom kite review sikit pasal ape yang ada di badan ira semasa hari bertunang hari tuh..


baju kurung moden
tudung
veil
rantai
crown spider
bunga tangan


ok, memula kite citer pasal rantai n crown spider atas kepala ira tuh..aksesori tuh seme ira pinjam..ira pinjam tau, bukan sewa dari BFF - pja..
hehehe, memula ingat nak sewa kat mak andam, tapi tak jadi sebab rasa tak berbaloi je..agak mahal lar gak..ira rasa harga sewa sama ngan harga beli, baik ira beli je, kurang2 barang tuh jadi ira punye terus..
TAPI, nak dijadikan citer, ira dapat tau, pja ada barang2 yang dikehendaki..apelagi, dengan muka tak malunye, kata nak pinjam..
TQ pja..;)


pastuh bunga tanga..bunga tangan nih, ira DIY je sendiri..ramai yang kata cantik, hahaha, ira mula nak perasan, tapi betullar, ramai tanya mana ira tempah bunga tangan tuh..alar, ira beli je bunga tuh kat romantika..satu tangkai tuh ada 11 kuntum = rm15

pastuh, ira balut ngan kain merah, ikat reben sikit..senang gilew..tak payah pikir2 dah..huhu..rasanya bunga nih gak kot jadi bunga tangan ira masa nikah nanti..tak de lew membazir sangat..cantek pe..


godek2 gambar, tak de lar plak gambar baju yang betul2 nampak dari atas ke bawah..so amik je lar gamba nih..ira n ibu n FMIL

baju plak, macam ira citer ari tuh, ira tempah kat kuantan...ada gak yang menanya, ira tempah kat mana..ada yang memuji cantek..yea, ira sangat puas hati ngan baju ira tuh..

kedai tuh kat tingkat 1, terminal makmur, kuantan...nama kedai dia, GERAI FASHION WANITA SRI TANJUNG
masa nih, dia amik upah RM90..bagi ira, ok lar..tak mahal n tak murah..


veil n tudung plak..close up sikit gamba veil n tudung tuh..
tudung tuh cu murni yang jahit sulam..lawanya..jahitan sangat kemas..memang puas hati lar, ermmm, cume kaler bunga tuh tak bape timbul, tapi sebab dia letak batu lip lap lip lap, terus jadi cantik

veil plak ira beli je kat BRIGHT SAIL..rm50 je..so kalau ada sesape nak sewa, cakap je lar..kaler krim..harga bolew nego ;)


hah, baju lelaki plak, kitaorang hantar tempah kat greenwood je..beli kain jenis shantung, pastuh tempah jahit baju..sepasang rm60 ;)
songkok yang dia pakai tuh, amik songkok hantaran..beli kat wisma yakeen..rm60 gak..sama harga ngan tempah baju..huhu

Wednesday, December 15, 2010

DIY : pelamin

ok, jom kite review sikit pasal pelamin kontroversi
hahaha, kenapa kontroversi??

uuuu..sebabnya, ira nak macam nih, tapi ibu nak macam tuh
so dah berlainan idea n pendapat

tolong!!!!

so jom kite tgk ape yang dah berlaku


ok, memula, amik mana2 kipas yang dah tak berguna...
alar, kalau kite g kenduri kawen kan, kadang2 door gift dia gune kipas kan???
so, amik je yang tuh, jangan membazir nak beli yang baru..kita semula kan bagus ;)


tampalkan 2 kipas tuh, satu bahagian atas, satu lagi bahagian bawah..pastuh, gam kan bunga2 tuh mengikut kreativiti sendiri..
alar, masa utih ira buat nih, dia pakai gam je, tak de pun nak susun dulu


ok, dah siap tuh, ikatkan dawai kat bahagian belakang kipas..tujuan ikat dawai sebab nanti nak menyenangkan masa menggantung bunga tuh nanti


tadaaa...mari kite memanjat..oppsss, tapi bukan ira yang panjat, semestinya utih lar..pastuh adjust2 sikit bunga2 tuh, lilit je kat batang langsir tuh..


pas dah siap lilit2 bunga..dah siap pasang langsir merah putih,
kite gantung plak pomander ball yang ira DIY dulu..
hah, tak ingat yang mana??jom click sini

ok, dah siap...setelah digodek2, ira tak jumpe gambar full pelamin..nih je gambar yang ada..so sila abaikan gambar bakal pengantin tuh yea..


nampak tak pomander ball yang tergantung2 tuh??


ok, nilai pelamin saya adalah :

bunga lilit2 - rm 30 ( beli kat romantika)
pomander ball - rm 15/pc so kalau ada 4 = rm60
langsir jurai2 merah = rm30 (beli kat nilai)
bunga hiasan kiri kanan = rm200 untuk 2 pasu kiri kanan (nilai gak)
sarung bantal merah kecik2 = rm40 untuk 4 bijik bantal
langsir belakang = rm170 siap ngan tempah

total : rm 530

Tuesday, December 14, 2010

review : hantaran

ok, hari nih kite review balik bab hantaran

hah, ingat lagi tak entry DIY hantaran yang lepas??
tak ingat??jom click sini


bertungkus lumus nak siapkan hantaran, sampaikan ira demam muntah2 sebab gastrik tak makan..terlampau kusyuk buat hantaran..amik ko, terus dapat penyakit

act, hantaran tuh ira tak sempat nak siapkan sepenuhnya, so ada beberapa bakul ira mintak tolong ngah ira setelkan..nasib baik dia ada..so dia tiru je lar design yang ira dah buat tuh..


sireh junjung...
yang nih memang ira surrender...tak reti buat..so ibu hantar je kat kedai..dia amik upah RM50..ira hantar je bakul yang dah siap, pastuh dia gubahkan..

masa hantar bakul tuh, bolew plak owner kedai tuh tanya sape yang buat hiasan hantaran nih..memula ingat dia nak komen lar, takut gak tak cantek kan..

pastuh cakap lar buat sendiri, tetibe dia tanya ira dah keje lom..ira kata lar dah, pastuh dia tanya, ira nak tak keje part time ngan dia..

ehh, macam pelik plak, apehal plak nak suh keje part time ngan dia kan??

owwhhh, rupe2nye dia suke hiasan hantaran ira tuh..katanya cantek..waahhh..bangga kejap..
siap dia offer lagi keje ngan dia..sebab dia kata dia banyak tempahan, so tak menang tangan nak siapkan..

tapi ira kata tak mo lar..ira pun tak de masa, lagikan nak buat hantaran..setakat buat sendiri punye lew lar..


kasut nih kite letak je dalam bakul


cokelat nih ira buat sendiri tau..hah, kalau ada sesapa nak tempah, bolew lar tgk blog cokelat ira kat sini


bahulu ikan nih kawan ibu yang sponsor


songkok n sejadah, last minit beli..


kain nikah..utih abah yang gubahkan kain tuh..dalam kain tuh letak bunga ros n bunga melur, bagi wangi..tapi dalam gambar nih tak letak lagi..


buah nih ngah sponsor..tapi utih ibu yang gubah


cupcakes yang sangat sedap...cantik plak tuh..kalau ada sesapa nak tempah bolew bagitau ira..sebab yang buat nih tak de blog..kawan makcik ira..
alang ibu yang sponsor cupcakes nih


nih semua hantaran yang ada..ehh..ehh..nape ada 6 dulang je??hmmm, tertinggal dulang kain nikah..apesal tah tak de dalam gambar..

owhh, kain alas dulang tuh ada 7 set untuk 7 dulang..kalau ada sesape nak sewa bagitau ehh..harga bolew nego..harga ira beli untuk 7 set tuh = rm 65