Tuesday, November 30, 2010

selesai 2 perkara

alhamdulillah

selesai sudah lagi satu perkara..ingat lagi tak entry nih??

ok, jom kite update sikit


20 nov - sesi berkenalan 
24, 26, 30 nov - final exam

so tinggal lagi beberapa perkara je kat bawah..pastuh aman sekejap..

11 dec - 'talian busy'

hah, misi ke korea di tunda ke jan plak, sebab kedutaan MALAYSIA di KOREA tak nak kitaorang di menyemak kat sana masa nak dekat krismas n new year...

12 - 20 dec - korea

tapi misi ke singapore akan tetap diteruskan kalau tiada halangan..insyaallah

24-25 dec - singapore

ok, pastuh ada penambahan plak

18 - 19 dec - kursus kawen

ok..so skang nih kene bersiap sedia untuk event yang seterusnya..hope everything will be ok..

~AMIN~

Monday, November 29, 2010

fitting baju

assalamualaikum...

taraa...ini cerita basi gak..hahaha...
ira g ukur baju nih on 14 nov ari tuh

jauh kot anta tempah baju nikah
kat kuantan sana..

hah, kalau ada sesapa yang area kuantan tuh
 yang nak tempah baju, tak kire lar baju kawen ke, tunang ke, baju kurung biasa ke, 
ira suggest lar sangat2 g kat kedai aunty nih..
kedai dia kat atas terminal bas tuh..

mesti korang pelik kan??
kenapa lar jauh sangat ira g tempah baju,
padahal kat KL berlambak2 kedai tempah baju

hisshhh, ini kerana, ira amat suka ngan jahitan aunty nih
sangat kemas n sangat selesa

baju tunang ira pun dia yang jahitkan, 
ira juz bagi kain je, pastuh cakap ngan dia, nak buat pakai masa bertunang..
tak cakap pun nak fesyen ape, 
cume cakap nak yang simple n cantik
dan penyudahnye
wahh, sangat lar lawa..ira sangat berkenan sangat sangat sangat

baju kurung moden biasa je,
tapi nice..

nanti bile dah selesai majlis tunang, ira review sikit baju baju ok???



dah, dah..sambung balik citer
ira g kuantan memang semata2 nak hantar baju..
tapi malangnya, kedai nih tutup ari ahad..

hampir2 menangis, tapi
aunty yang baik hati nih, sanggup datang kedai sekejap untuk ukur baju ira..
nasib baik ira ada no tepon dia..
kalau tak, sia2 je pegi kuantan..huhu


ermm, ira buat baju kurung fesyen ape tah..
ira pun tak tau sangat, 
so harap2nya, aunty tuh dapat buat baju ira tuh cantik2..
hah, mengenai harga plak,
ermmm...ira dah survey area kl,
kebanyakkan kedai yang ira g, semuanya nak harga rm350 ke atas sebabnya dorang kate baju ira banyak sangat manik2, so agak leceh nak buat..
tapi, kat aunty nih, ira dapat rm250 je...bile mintak tawar2..plus ngan buat2 muka kesian sebab datang jauh2 dari KL, dia pun bagi lar harga rm200..TQ aunty ;)


hah, tgk tuh, ibu pun sibuk gak nak anta baju..
hah, ira bukan hantar 1 baju je tau..
tapi ada 10 pasang baju...hahaha..banyak kan??
tapi bukan baju ira sorang je, baju ibu n baju adik sekali..
semuanya memang kumpulkan kain sebab rasa berbaloi sikit bila hanta sekali banyak..tak de lar rasa sia2 sangat g kuantan kan??

ok lar..
bagi yang tak tau nak tempah baju kawen kat ne tuh,
hah, ape lagi..g lar serang aunty nih..;)

Sunday, November 28, 2010

birthday abah

happy birthday to u
happy birthday to u
happy birthday to ABAH
happy birthday to u

ffuuuhhhh (tiup lilin)
**tepuk2 tangan cepat**


ini lar abah n ibu tercinta


so malam tuh,
kitaorang keluar lar celebrate birtday abah
makan kat RESTORAN SRI NIARA, sg tua ( kalau tak silap lar, sebab ira ingat2 lupe nama kedai tuh)
memang best, terbaek..

act, nih baru first time kitaorang datang..
memula planning nak g tempat lain, tapi hujan plak, pastuh perut dah nyanyi mintak makan..
so nampak restoran nih tepi jalan,
terus singgah

tapi nasib kitaorang memang baik lar, sebab terjumpe kedai nih,
makanan dia memang best..so pasnih lew lar g lagi..hihihi 


taraaa....tengok..dah abis..licin semuanya
harga pun not bad..tak mahal n tak murah
kire standart lar
yang penting..
SEDAP


ok, 

buat ABAH tercinta,
along doakan abah sentiasa sihat
panjang umur, murah rezeki
muuuaaahhhh

sayang ABAH


p/s : dah tua rupenye abah ira nih..sedar tak sedar, dah 52 dah pun..huhu..oopppsss, lupe nak bgtau, nih citer basi gak..sebab birthday abah ira 26 nov ari tuh ;)

Friday, November 26, 2010

alhamdulillah, selesai sudah 3 paper..so 1 more to go..pas tuh, dah bolew bersuka ria sambil menyiapkan segala kelengkapan bertunang..lalala

disebabkan ira duk sibuk nak final nih, so segala persiapan di serahkan sepenuhnye kepada aunty2 n family..huhu, act, tak suruh pun diaorang nih buat, tapi semuanya macam excited kan..kejap2 makcik yang nih tepon cakap nak buat macam nih..kejap2 plak, makcik lagi satu call cakap nak macam tuh plak..banyak sangat idea..maklum lar, saya nih anak sulung, anak sedara sulung, cucu sulung..sebab tuh lar dorang nih seme excited terlebih...

owh, kalau orang baru kenal ira, kebanyakkannya orang akan kata, ira anak bongsu..nak tau sebab ape??sebab ira nih tak de gaya langsung macam anak sulung...ye lar, dari kecik di beri layanan super dupper hebat..macam puteri, ape nak seme dapat..so dah jadi manje terlebih..sampaikan dah ada adik2 pun, diri ini masih diutamakan..sampailar ke besar nih haaa..nih nak kawen pun dorang still ada disisi ira untuk memberikan yang terbaik untuk ira...best kan??best kan jadi insan yang bernama nurul nadhira zainal??

nih belum kawen pun lagi, tapi dah ramai dah aunty2 n uncle2 cakap nak sponsor untuk hantaran..huh, best kan??lalala, tapi macam segan lar plak nak cakap kat dorang, ape yang ira nak..huhu..tapi kalau dah ada yang nak sponsor kan, kite ape lagi, kene amik lar..bak kata pepatah, orang memberi, kite merasa...tul tak??

haih, nih dah banyak merepek nih..ye lar kan, dah lama tak menekan kat keyboard nih, rasa sonok plak jari nih menari2 atas papan kekunci nih..dah lar..stop lar dulu....nak g sambung study untuk last paper..lepas je abis paper last, baru lar kite bolew kembali aktif mengupdate semua entry basi tuh..

ok buibye..daaaa

Thursday, November 25, 2010

honeymoon....succes

yeaaa....suke
tiket untuk honeymoon telah selamat di beli

tapi macam entry yang lepas,
ira terpakse honeymoon lambat sikit
disebabkan masalah2 tertentu

tapi tak kisah lar, asalkan dapat honeymoon bersama en suami nanti

14 julai 2011 - 18 julai 2011 - will fly to bukit tinggi, padang
13 oct 2011 - 15 oct 2011 - fly with family to surabaya

n tengah planning untuk cari satu pulau indah di pantai timur untuk honeymoon on april 2011..masih survey macam2 travel agensi yang sediakan pakej honeymoon yang menarik..sesapa ada cadangan mana2 travel agency yang bagus or mana2 pulau yang best untuk ira g nanti??



** kite hanya merancang, tapi TUHAN yang menentukan segala...jika tiada halangan, insyallah kami akan ke sana ;)

please!!

salam deary blogger yang cantik manis..
maaf sangat2 sebab dah lama tak menjengah blog korang2 semua, tapi, need ur help rite now..
hehehe..nih pun curik2 masa kejap untuk tulis entry nih, sebab kejap lagi dah nak gerak g library..

bolew tak sesapa bagitau ira,

1. borang ape yang kite kene isi untuk nikah nanti??n kat mana ira perlu dapatkan borang tuh
2. ape list senarai hantaran tunang korang2 semua??sebabnya ibu ira kata ira punye list hantaran banyak sangat makanan

plzzz, ira sangat2 memerlukan bantuan kamu2 semua..ira tak tau nak rujuk pada siapa..TQ pada yang sudi membantu..maaf lar kalau ira dah lama tak berjalan2 ke blog korang, sebab ira memang tengah bz ngan final exam skang..tuh yang tak de masa langsung nak update blog..

TQ

Tuesday, November 23, 2010

cerita basi

bile tengok2 balik kat edit post, tetibe ada 2 3 entry yang masih draft..
terlalu bz sampai tak sempat nak publishkan cerita..

sepatutnye entry nih di publis 2 minggu lepas kot,
sampai dah tak ingat bila tah hari kejadian,
tapi yang pastinya, masa nih kitaorang g melawat anak kak ct yang masuk hospital,

so enjoy the pic ;)


insyirah macam takut je..


ameer yang tembam


love this pic ;)


alala..cian ameer, kene sedut gas, tapi disebabkan dia terlalu mengantuk, so tak sedar ape



n petang tuh, after balik keje, aku sempat lagi g main bubble kat padang metropolitan with my cousin




ok, abis sudah cerita basi.
tata

Friday, November 19, 2010

sempat ke??

esok dah 20hb ke??
alar, tolong..ada sesape lew tolong??

tetibe dapat panggilan fon pagi nih,

dia : yang, mak suh cari gak cincin risik, esok nak terus merisik
ira : hah??mana sempat..i nye jari mana ada saiz, ari tuh cincin tunang pun amik masa 2 bulan nak siap tempah
dia : mak kata bantai je cincin ape2..asalkan ada
ira : ???

pening..memula kata nak datang berkenalan je, tetibe nak merisik plak...owh, sempat ke nak g cari cincin nih??
hahaha..sesilap ari bulan, pakai je cincin silver yang beli kat pasar malam tuh..baru rm10 je..

Thursday, November 18, 2010

fast update

assalamualaikum..



banyak tul event yang perlukan persediaan rapi sepanjang nov - dec nih..moga2 semuanya berjalan lancar..insyallah..sila doakan yang terbaik untuk saya..

20 nov - sesi berkenalan 
24, 26, 30 nov - final exam
11 dec - 'talian busy'
12 - 20 dec - korea
24-25 dec - singapore


semuanya dah dekat..owh, sangat kelam kabut..banyak lagi persiapan yang belum sempat dilakukan..kene buat satu jadual waktu untuk menyediakan segala keperluan



p/s : sape ada jaket tebal, saya nak pinjam lew??macam tak de masa je nak g shopping barang2 untuk ke korea...owh, mula mencari, dimanakan sarung tangan pink saya??saya tak mahu kesejukkan dalam timbunan salji nanti... (seperti terasa mahu tarik diri ke korea seperti saya membatalkan percutian ke bali baru2 ini)

Friday, November 12, 2010

penatnye!!!

penatnye hari nih, balik je keje terus singgah taman metropolitan kepong..saje nak exercise petang2..hehehe..yang bestnya ira berjaya menghabiskan satu pusingan tasik yang jaraknya 3.65km...wow, rasa bangga sebabnya dah lama kot tak memakse kaki melangkah sejauh itu..;)


kononnye nak g tgk budak2 main kat taman je, pastuh melepaskan tension sambil-sambil bermain layang-layang..tapi tetibe laju je kaki tuh melangkah setapak demi setapak..last2 abis gak satu pusingan..dah lar g sorang2 je..huhuh..tetibe terasa terror lar plak..hahaha



pastuh tadi sibuk mencantikkan blogshop saya yang dah lama terbiar tuh..dah penuh habuk2 dah..
dan kini, dia sudah berwajah baru..lalala..



so ape lagi, jom kite g tengok jap blogshop saya yang dah comel tuh :)
click sini ye


hah, comel tak??so bagi b2b yang nak kawen on jan n feb 2011, ada yang istimewa menanti di blogshop ira tuh, kalau nak tau ape dia..jom click sini plak..


ok lar, dah penat lar..kaki rasa kebas2 lak, ye lar kan, tetibe kene jalan jauh..cian kaki..
gud nite
sweet dream


oppsss..sebelum tido baca ape??
bismillahirrahmannirrahim

Wednesday, November 10, 2010

kawan baik selamanya

sape ada kawan baik??
sila angkat tangan!!!



yeayy...ira angkat paling tinggi..
ira ada kawan baik selamanya..
namanya pja pooh


lamanya kitaorang ...
tak melepak
tak merendek
tak menggilakan diri
tak menshopping
dan
tak meng movie kan diri
bersama-sama

warrgghhh..
sangat rindu saat-saat itu


dah lar tuh, tak lama lagi kami akan menghabiskan zaman anak dara bersama-sama
sukenye2

saya bertunang
dia bertunang

saya kawen
dia kawen

mesti nanti, saya dapat anak perempuan
dia pun dapat anak lelaki

kemudian..

jeng..jeng..jeng

ok, stop mengarut!!!



dah lar, nih sebenarnya nak cite
ape yang terjadi masa deepavali ari tuh..


kami telah ke


The Main Entrance to Wangsa Walk Mall

untuk melihat movie ini



cerita yang sangat best..rugi sape tak tengok..
malas nak citer sipnosis dia, sape nak tau, g tgk sendiri..

hehehe..gile kejam kan??




dan, kami sempat makan di sini..
taraaa...


hah???makan kek je??
lalala..kami diet ok..

(padahal tuh baru starter, bile makanan dah sampai dah tak de makne nak amik gambar, makan lagi penting)


kemudian, sempat membeli ini untuk hubby darlink


comel takk??
siap balut lagi,

beli kad,
pastuh kengkonon anta kat umah dia buat surprise


romantik kan saya??


tapi


hubby darlink saya tak romantik sebegitu..
tak suke tul...
owh..kenapa saya perlu dapat pakwe macam dia??
ok..ok..abaikan cerita ini
p/s : saya sayangkan pakwe saya ok walaupun dia tak seromantik mana

dah lar, abislar satu hari saya bersama kawan baik selamanya


to PJA
:engkau lar satu-satu kawan lawan adik badik sampai bila-bila ehh...;)

Tuesday, November 9, 2010

DIY : roses

assalamualaikum semua..


ingat lagi tak entry pomander ball dulu??tak ingat??meh click kat sini...

hah, disebabkan bunga kecik2 tuh agak mahal, dan memerlukan kuantiti yang banyak untuk memenuhkan satu foam ball, so tetibe ira terpikir satu idea...

ok, jom tgk bawah nih..



memula kite g beli satu gulung paper ribbon..murah je pun..satu gulung nih harganya rm4 je..beli kat romantika selayang...



pastuh, bukak kan paper ribbon tuh, dan potong2 kepada 4 bahagian..so nanti ukuran dia akan jadi macam gambar kat atas..


memula, kita gulung2 paper ribbon tuh, untuk buat batang bunga ros


kemudian kite lipat-lipat sambil pusingkan hingga ke hujungnya


dah sampai kat hujung, nanti gunakan glue gun untuk lekatkan kelopak bunga tuh


taraaa...dah jadi...


buat banyak2, pastuh gam kat foam ball...

dah jadi pomander ball yang baru...

so nilai satu pomander ball yang nih lebih kurang rm 4 je kot...beza kan dengan nilai pomander sebelum nih??

cume yang penting kene ada kesabaran...dan mesti pandai mencuri2 masa untuk buat segala bunga tuh semua..;)

selamat mencuba..;)



p/s : idea nih datang sebab tetibe teringat dulu masa zaman sekolah kan popular buat bunga straw..kaedah dia sama je, cume bezanya, dulu gune straw, sekarang gune paper ribbon ;)

Sunday, November 7, 2010

mengongkong, terkongkong atau di kongkong??

lama nye tak bercerita...korang seme ape kabar??sihat tak??

ira sebenarnya tengah sibuk ngan final exam..so ira pandang buku, buku pandang ira..ira pandang bantal..bantal pandang ira..kesimpulannya, tido je..haih..kenapa lar bile bukak buku je jadi mengantuk??


saje je nak berceloteh hari nih..ada satu kisah yang mencuit hati..

nak dijadikan cerita, pagi nih, rasa boring sangat, so macam malas lar sangat nak study..ingat nak lepak ngan kawan2 lama..so ira pun amik tepon, cari no tepon kawan2 lama yang ada area2 umah..

ok, kawan2 sudah dikenalpasti..lalu, mari ber message..yea..

ira : mowning...jom jalan2 nak ari nih??

lalu msg yang sama di hantar kepada 4 orang kawan lama termasuk 1 hubby darling...
1) hubby darlink
2) aizat
3) li
4) faiz
5) ika

owhh..kenapa seme nama lelaki??sebabnya yang ada berdekatan umah semenye lelaki..lagipun kawan2 lama yang dah setahun 2 tak jumpe..kiranya hantar kepada 5 orang serentak dengan msg yang sama, dengan harapan nanti dapat lew lepak reramai..baru best gak..ala2 mini gathering lew nih..

so nih jawapan yang diterima

1)hubby darlink
~ alamak, ari nih tak lew, ada hal..jumpe petang sikit lar..

2) aizat
~nak balik pahang

3)li
~ msg pending..maybe dah tukar no kot

4) faiz
~ msg dibalas..tapi...nanti kite cerita kemudian

5) ika
~pending jugak..so maybe dah tukar nombor jugak kot


so kesimpulannya, yang dpt respon hanya dari faiz...tapi respon yang sebegini, dihantar serentak dalam satu masa

faiz : awat??pakwe hang tak da ka?

masa nih ira berfikir...ehh, bile pakwe tak de je ke lew kuar ngan kengkawan??dulu ok je, skang nih nape lain macam??tgh berfikir, tetibe msg nih plak masuk..

faiz : awat?pakwe hang tak da ka??nak ajak pakwe org g jejalan?

aik..nih macam dah salah nombor je nih..betul ke nombor faiz..kang tak pasal2 salah orang..maklumlar, dah setahun lebih tak contact..tetibe msg nih plak

faiz : awat hang senyap??sonok kaco pakwe orang??

owh, memang sah ira rasa ira salah nombor..so bagi mengelakkan kekeliruan, ira pun terus call no tersebut..

owh, memang betul, bukan suara lelaki, tapi perempuan..so ira pun cakap lar baik2..takut dia salah paham plak kan??

ira : assalamualaikum, bolew saya tau tu sapa??
dia : hang nih sapa??tetibe msg pakwe orang ajak kuar
ira : (mula blur, sebab tetibe dah kene sembur) bolew saya tau pakwe awak tuh sape nama, manalar tau kot2 saya tersalah orang ke..maaf lar
dia : faiz
ira : owhh..betul lar tuh, bolew saya cakap ngan dia?
dia : ko nih kenapa??tetibe je nak cakap ngan pakwe orang? (suara dah mula memekik-mekik marah)
ira : (masih bolew bersabar dengan bercakap lembut) saya kawan lama dia..dah setahun lebih tak jumpe..
dia : ko tak lew pk ke??kalau dah setahun lebih tak jumpe, mana lar tau kot2 kawan ko tuh dah kawen ke, bertunang ke, ada makwe lain ke??
ira : (mula terdiam, dalam hati mula bertanya, kenapa dia tetibe nak marah) maaf lar kalau mengganggu, tapi rasanya tak salah kan kalau kawan lama nak berjumpe
dia : ke ko nih tak de pakwe??nak kacau pakwe orang??ko nih perempuan ape??
ira : (owhh..masa nih dah mula naik angin, kite berlembut, tapi dia start nak berkasar, memang dah melampau) maaf lar, kalau begitu..assalamualaikum..

ira terus letak telefon..masa nih ira berfikir..ada lagi ke perempuan sebegitu??mengongkong pakwe sendiri sampai macam tuh sekali??lain lar kalau ira ngan pakwe dia tuh memang hari2 jumpe or hari2 msg..nih tak..

kalau ira dalam situasi ini, ira takkan sekali2 marah perempuan tuh, tapi first thing ira akan tanya hubby ira dulu...pastuh kalau cakap kawan lama ok lar..bagi ira..berkawan biar seribu, tapi berkasih biarlah setia pada yang satu...

dalam hati ira terfikir : malangnya faiz dapat perempuan macam tuh..sebab setahu ira, faiz yang ira kenal sangat baik orang nya..setia..sepatutnya dalam satu hubungan, yang paling penting saling mempercayai...

betul tak kawan2??huh, maaf lar kalau korang rasa dalam situasi nih memang ira yang salah, sebab tetibe je ajak pakwe orang kuar..tapi niat ira sekadar nak jumpe teman lama...itu jea..

so kalau korang seme macam ne plak??memang nak terus melenting macam nih je ke or do something else yang lebih bersopan???

p/s : maaf lar, jika ada diantara anda yang membaca nih adalah perempuan tersebut..tapi percaya lar, niat ira nak jumpe pakwe awak tuh, sekadar nak jumpe kawan lama je..tak lebih pun dari tuh...

Thursday, November 4, 2010

dalam proses merawat hati
owh, rupe-rupenye sangat susah jika hati sudah terluka

Tuesday, November 2, 2010

demam final

demam final kembali lagi


ok, sila stop berblogging, stop ber muka buku, stop ber ym, stop semua preparation untuk enggagement n wedding..stop every thing dalam masa sebulan..

sila start untuk membuka buku pelajaran dan study...


8 nov - keusahawanan
24 nov - design steel
26 nov - highway
30 nov - strukture


wish me luck n pray for me ;)

Monday, November 1, 2010

weekend??

hari minggu yang best...


bermesra canda di rumah utih...
bagi meraikan hari lahir paklang ;)



sambil mencubit pipi si kecil ini