Sunday, November 29, 2009

hari raya korban

assalamualaikum


first of all..selamat hari raya aidiladha..;)


sambutan raya haji tahun nih amat bermakna bagi aku, sebab aku dah selamat 1 bahagian daripada 7 bahagian..insyaallah, pasnih tiap2 aku akan buat untuk habiskan lagi 6 bahagian ;)


pengalaman korban yang amat seronok sebab selalunye aku hanya tengok lembu kene sembelih dari jauh je, tapi kali nih, aku kene dekat ngan lembu tuh, sebabnye masa darah mengalir tuh, kite kene niat korban..so nak tak nak, aku terpaksa lar duk area2 lembu tuh kene sembelih..


~ini lar lembu tuh..kurus je kan, macam aku..hahaha~


hehehe..pastuh, aku tak tau lar plak kite kene pegang tali lembu tuh sebelum lembu tuh kene sembelih..aku tak sure samada ini adat atau memang wajib, tapi yang pastinya, aku n orang2 yang korban tuh disuruh untuk pegang tali lembu tuh..;)


nak dijadikan cerita, masa aku nak pegang tali lembu tuh, lembu tuh asyik nak datang kat aku je..haih, bape kali aku lari, tak jadi nak pegang..takut woo..mane lar tau kot2 dia nak mengamuk ke kat situ kan..tak pasal2 nanti..tak mo lar jadi mangsa ;(


ok, pas seme orang dah akad jual beli lembu, pastuh aku pun dah dapat pegang tali lembu, ada sorang pakcik nih ajar niat korban..katanya, niat sewaktu darah lembu mengalir..so dengan lafaz bismillah, lembu tuh pun selamat lar disembelih..tapi nyawa dia susah kot 'bercerai' dari badan..bape kali dia cube bangun..takutnye..walaupun dah disembelih..tetibe aku terbayang kalaular manusia...haih..tak mo lar..takut !!!!!!



ok lar, abis citer pasal korban, meh kite layan video


video

p/s : happy bezday to my BEST FREN : siti hajar mohd yusof and nurul hayati nordin...oppsss...tak lupe juga, buat sepupuku : intan nasyuha mohd azmi..may ALLAH alwayz bless u all...

Thursday, November 26, 2009

hospital lagi!!!




bermula sekali lagi rutin aku ke hospital selayang untuk medical check up
haih..sambung rutin tahun lepas


asal hujung tahun je
hospital selayang jadi rumah kedua aku


TAK SUKE!!!!





ni lar dia
suasana kat hospital ;(






nasib baik ada noyu, so dapatlar dia teman aku g hospital..;(

TQ

Tuesday, November 24, 2009

ayunee




ayunee

mata besar

rambut nipis



asyik senyum je

hisshhh

menyampah





~ayunee n makcu...hahaha..mak cu ke? lalalala~




Monday, November 23, 2009

me n novel ;)

hah, lepas main bowling tuh, aku sempat ke MINERVA jln TAR

macam biasa lar, kalau dah ke minerva, aku takkan keluar kedai dengan tangan kosong

paling2 tidak pun, ada sebuah novel kat tangan aku

dan hasilnye ~~~~



TIDAK semua cinta itu berbalas. Inilah yang terjadi kepada Eddie.Akibat cintanya ditolak oleh Nazirah, sepupunya, dia nekad membawa diri ke London. Hatinya perlu dirawat. Kelukaan Eddie mendapat simpati daripada Nadhiya, adik Nazirah.Melalui kiriman e-mel dan YM, Nadhiya sentiasa meyakinkan Eddie bahawa cinta akan datang lagi. Namun, hati Eddie belum terbuka untuk mencari pengganti.


Seiring waktu berlalu... cinta Eddie semakin memekar. Dengan semangat baru, Eddie pulang bersama cinta untuk Nadhiya. Malangnya, kalimat keramat itu tidak terucap dari bibirnya, apatah lagi Nadhiya melayannya seperti seorang abang. Eddie jadi panasaran. Akibatnya, mereka sering bertelingkah tanpa sebab. Nadhiya memendam rasa...


lelaki itu seperti memusuhinya. Semuanya harus dirungkaikan. Eddie perlu berterus terang tentang perasaan sebenarnya. Dan Nadhiya pula mesti menyedari bahawa cinta baru Eddie adalah untuk dirinya!

















Novel keenam NOOR SURAYA membawa anda menemani Nuha menaiki Ekspres Langkawi ke utara. Perjalanan kereta api pada malam dingin penghujung tahun 2005 telah menemukan Nuha Tajul Ariffin dengan Alang Rebus Tak Empuk. Nuha memang tidak menyukai lelaki berambut Afro itu sejak mula! Titik! Alang juga tidak menyenangi Nuha yang garang mengalahkan anak gergasi itu sejak awal. Titik! Padahal hidup ini rupa-rupanya tidak pernah ada ‘titik’ sebelum tiba waktunya. Hidup adalah suatu perjalanan waktu!













PENGALAMAN mengajar erti kedewasaan. Begitulah ibarat hidup Qasdina, tonggak harapan keluarganya. Dalam meniti usia remaja, dia bagaimanapun tidak dapat menolak hakikat yang dia juga punya cita-cita untuk digapai. Namun, demi adik-adik yang masih bersekolah dan ayah yang dibebani hutang, impian itu terpaksa dilupakan buat sementara waktu. Dia sebaliknya kini punya misi yang tersendiri! Memburu lelaki kaya!


ZARIEL - Lelaki pertama yang berjaya mencuri perhatian. Kacak, mewah dan romantis! Itu ciri-ciri kesempurnaan yang perlu ada pada lelaki idamannya. Tetapi Zariel tidak seperti yang disangkakan. Lelaki itu terlalu ego sehingga menjengkelkan hati nuraninya.


IQRAM - Kehadiran lelaki ini kerap kali mengganggu emosi. Qasdina jadi rimas sendiri! Tiada langsung kriteria lelaki pujaannya, namun peribadi Iqram yang penuh rahsia dan kesederhanaan sifatnya berjaya meruntun hati si gadis.


Ternyata, cinta itu terlalu indah. Namun, dia juga sedar hanya kejayaan menggapai cita-cita bakal melengkapkan kehidupannya. Jadi, mampukah dia mengorbankan impiannya demi cinta? Ikutkan hati, dia ingin memiliki kedua-duanya sekali! Dan dia tahu yang dia berhak kerana kebahagiaan itu adalah milik setiap insan. Cuma yang pasti, ketentuan ILAHI tetap membatasi segala.

happy sunday

assalamualaikum



hujung minggu nih memang agak sibuk..
sabtu (21 nov) sibuk 'mengerjakan' cokelat
seharian mencari barang2 untuk cokelat..



pagi2 lagi dah ke puchong, untuk beli kotak cokelat yang comel2
pastuh petang plak ke semua house, jln TAR untuk beli ribbon yang cantik2
pastuh g area gombak, cari bunga2 kecik untuk hiasan kotak cokelat
malam plak, g wangsa maju anta tempahan cokelat
penatnye !!!!!!



hah, ahad plak ( 22 nov)
pagi2 dah bangun, hias kotak cokelat
hah, untuk tgk hasil hiasan aku tuh, lew la tgk kat sini ;)


pastuh, tengah hari plak,
dah penat 'bekerja'


adik2 mengajak g main bowling
ape lagi..


BOWLING time
semuanya di taja oleh abah tersayang..
hehehe...


main 2 game sorang..
huh..adik ika n ayu bersungguh2 main
sebab abah kata, sape dapat kalahkan along
dapat rm 10


hahaha..
nasib lew, sorang pun tak dapat
sebab nye
ALONG MENANG!!!!


ok, picture time ;)



along n ayu





abah n adik




iqa n along




'along macam nak terbang'




peace!!!

Thursday, November 19, 2009

structure


hah




result structure plak




killer paper




ramai gak student yang dapat B and C and D



maklumlar..subjek killer kan
but me




taraaaa



aku memang extra super dupper suka...
ALHAMDULILLAH

Wednesday, November 18, 2009

need oxygen



cerita hari ini








aku selsema








hidung tersumbat








telinga pun hampir pekak








kepala pulak pening








sebab kekurangan oksigen









sedey!!!!

Tuesday, November 17, 2009

result

result KONTRAK & TAKSIRAN dah keluar












and












the result














is
































wah..bangganya walaupun result tak seberapa..sebab..aku memang target paling tinggi pun aku lew dapat C..but i get B+...sukenye ;)
















syukur










ALHAMDULILLAH

Monday, November 16, 2009

holiday @ bandung

Salam 1 Malaysia



Hari baru ada masa nak menulis panjang..semuanya dah setel..exam dah abis..ISO pun dah lepas..so pasnih lew lar relaxkan kepala otak nih..hehehe...



Seperti yang dijanjikan, skang nih aku nak bercerita pasal trip g bandung ari tuh..sebabnye ada lar beberapa orang membe nak sikit2 tips masa aku kat sana..dari segi penginapan, makanan, pengangkutan n shopping..



Ok, first day @ bandung...2 nov 2009 Bertolak dari LCCT jam 9.35 pagi..perjalanan semenye ok..alhamdulillah, tak de ape yang berlaku..cume, air cond amat sejuk,beku aku dibuatnye.. aku rasa macam pilot nih nak balas dendam kat penumpang kot..ye lar, masa memula naik tuh, panas nak mampus, so ada lar terdengar suara2 sumbang yang cakap PANAS...lepas tuh, bile dah tibe kat awan, sejuk nak mampus..haih..memang ada gak lar yg komplen2 sejuk..




Trip kali nih, aku, kak mar,kakak kak mar , en krol n en zul..memang best lar bile aku pegi dengan seme yang agak2 ber’umur’ daripada aku..maybe sebab aku diberi perhatian yang lebih kot sebagai ‘adik bongsu’ kat situ..hehehehe...best n happening...



DAY 1






~LCCT, malaysia~



~ok..inilar pintu utama airport bandung..nice kan?? ~






~me n kak mar @ SIMPANG RAYA~



destinasi pertama masa sampai kat bandung nih adalah SIMPANG RAYA..kat sini kami disajikan dengan makanan orang minang iaitu nasi padang..sedap.. ;)







lepas perut dah kenyang, pak tarmizi terus hantar kami ke hotel untuk check in..HOTEL UNIK..jalan masuk utama ke HOTEL UNIK nih memang unik, seunik namanya..hehehe...kecik sangat..muat2 sebuah kete je lalu..menyeramkan pun ada..tapi safety lar..kat sebelah hotel nih, ada kilang kek KARTIKA SARI..kalau tak silap aku lar, KARTIKA SARI nih agak terkenal ngan KEK LAPIS n KEK KUKUS..harganya pun bolew tahan..sebijik kek lapis lebih kurang Rp 150 000 n kek kukus Rp 30 000...bagi sesapa yang memang suke makan kek, bolew lar singgah ke sini..;)
















lelaki yang pakai cermin mata tuh PAK TARMIZI..supir kami..hah, bagi yang inginkan perkhidmatan dia, bolew lar hubungi pak tarmizi ye ;)

Bagi aku, charged dia amat berbaloi RP 400 000 untuk sehari, dari 9 a.m - 10 p.m...orangnya pun amat baik hati..sentiasa tersenyum..;)






inilar kereta yang kami naik..best kan??masa nih berenti jap kat tepi jalan sebab en zul n en krol nak beli prepaid INDON..seme tepon tak de roaming except my fon..special kan my fon??hahahha..sebabnye prepaid memang auto roaming, kalau pospaid, manual roaming n caj yang dikenakan pun berbeza..so masa kat sana, aku msg malaysia murah je..1 msg = RM 0.35..kalau gune prepaid INDONESIA, 1 msg = RM 0.20..lagi murah lar..tapi aku malas lar plak nak beli prepaid sana...






perjalanan diteruskan pula ke PASAR BARU..hah!!!masa nih lar kami shopping...banyak sangat blouse lawa..tapi, aku tak beli sebab nilai harganya lebih kurang sama ngan harga kat pasar malam malaysia..so, tak berbaloi..jadi, aku juz window shopping je lar..;)










~nih tokei kedai JAI HO~




jalan-jalan lagi..ini plak kedai JAI HO..kedai nih wajib masuk kalau ke PASAR BARU..kedai kain pasang yang paling MURAH setelah aku tawaf satu pasar..dan hasilnya amat berbaloi..aku beli 15 pasang kain cotton kat sini n sepasang kain lace untuk wedding jaja..kain lace jaja memang cantik, aku dapat sepasang = Rp 400 000 = RM 144.00...kalau kat malaysia, kain tuh sepasang harganya RM 350.00..aku dah penah g survey kat JACKEL, JALAN TAR...harga untuk cotton plak sepasang = Rp 100 000 = RM 36.00...banding ngan harga malaysia, sepasang RM 80 ke atas...aku plak memang suke kain cotton..so memang terus borong lar!!!









ok, nih plak kedai untuk tempah jeans...gamba kat atas nih, en krol tgh ukur lar tuh...kite bolew pilih je kain mcm ne kite nak, dia ukur n terus jahit..kos untuk kain + jahit + hantar ke hotel = Rp 150 000 = RM 54.00...murah kan??kite bolew tempah ikut ukuran kite sendiri...bagi orang yang berbadan besar, yang susah sangat nak cari size, bolewlar datang ke kedai nih...;)









hah, yang nih plak kedai telekung..CENTRAL MUSLIM..wajib datang bagi sesapa saje nak borong telekung..kualiti kain memang bagus dan harga agak memuaskan..aku beli telekung japanese cotton siap bersulam = Rp 200 000 = RM 72.00...kedai lain takkan dapat harga tuh..aku dah pusing satu pasar, memang kedai nih amat murah..tokei kedai pun baik..


oppsss...ada lagi atu kedai yang korang WAJIB pergi kat pasar baru..kedai untuk kain sulam..SEROJA JAYA..murah sangat..aku beli kain cotton sulam sepasang + seledang = Rp 120 000 = RM 43.20...tapi masa kat kedai nih tak sempat amik gambar..dah penat sangat kot...









ok, abis kat pasar baru, kami mula serang outlet...gambar atas nih kat kedai TOKO TIGA..kedai untuk pelbagai jenis jeans dengan harga yang murah...LEE, LEVI's, BMW, WRANGLER....banyak lagi lar jenama yang ada, tak larat nak sebut seme..seme2nye murah2...seme jeans ori tapi kualiti 2nd..tapi not bad lar..mana nak dapat levi's harga = Rp 249 000 = RM 89.00...aku shoping kat sini Rp 1 juta...dapat dalam 7 helai jeans...purata 1 jeans dalam RM 70...murah kan??











ini plak RUMAH MODA...sebenarnya masa nih dah keletihan yang amat sangat..ye lar..dari pagi sampai ke malam tak berenti shopping..masa kat sini aku beli baju transformer untuk adam je..sebab baju tuh ada lampu kelip2..so amat tertarik..harga kat sini biasa2 aja..kalau tak beli kat sini pun tak pe..








ok..eating time..wah...ari nih kite makan baso..hehehe..tapi aku tak makan lar..aku makan nasi goreng je...


dah siap makan..balik tido..kepenatan ;)





DAY 2



bermula lar episod untuk hari ke 2..sebelum start berjalan, aku sempat amik gamba kat papan tanda HOTEL UNIK








destinasi pertama pada hari ke 2..CIBADUYUT...bandar kasut..kat sini..macam2 jenis kasut ada..n masa aku masuk satu kedai nih, aku agak teruja ngan kasut but..wahh!!!!sukenye..



aku : ini kulit apa?


salesman : kulit sapi buk...



hah..aku pun terus pilih2..n berkenan..harganya pun ok!!only Rp 130 000 = RM 47.00..agak2 kat malaysia dapat tak harga tuh bagi kasut but kulit??macam tak je..sebab aku dah lama mencari but, tapi tak penahnye ada yang semurah itu...;)



tapi!!!aku tau..kasut tuh tah bile aku nak pakai tah..hehehe..beli je lebey..pakainye tak tahu bile ;)





dah penat jalan2..pergi lar makan dulu..sekali lagi..makan nasi padang..tapi kedai nih lagi sedap dari semalam..SEDERHANA BINTARA





perut dah kenyang..tenaga pun dah ada..ape lagi..teruskan perjalanan lar..shopping di semua outlet yang ada..memula kami ke HERITAGE..hah, bagi ibu2 or bapa2..kat heritage nih banyak sangat baju branded bagi budak umur 2- 5 tahun yang cantik2 n murah2...banyak outlet yang aku masuk, tapi bagi aku heritage paling murah kot..kualiti pun ok..









ni plak CASCADE..tak de ape yang menarik..tapi baju branded murah2 lar..tapi aku tak bape berkenan..lagipun masa nih duit aku macam dah nak kering je..so kene berjimat..banyak lagi yang tak beli nih ;)







masa amik gambar nih, en zul dengan semangatnye berlari ke depan..kitaorang seme pelik..aik..ape kene en zul nih, nak kejar ape..rupe2nye nak suh aku amik gamba dia..maklumlar, sebelum nih kan dia jadi photografer aku..cian dia...hehehe..the summit nih serupe gak mcm outlet lain..biasa2 aja..;)







hah, pea tuh jalan lagi..kat jalan nih, ada satu kedai TERMINAL TAS..wajib pergi bagi peminat handbag..segala jenis tas tangan ada..rugi kalau tak pergi..harganya pun murah berbanding malaysia..tapi aku tak beli pun handbag sebab aku bukan suka sangat pun pakai handbag..cukup lar dengan ape yang dah ada kat umah tu kan..



~depan branded club with en krol n kak mar~












hah, ada cerita sedey sikit..tgh hepi2 shoping, tetibe dapat satu mms dari jelan...waaa...jelan xcdnt..GG PATAH...abis lar dah tak encem pakwe aku tuh..terus tak de mud sangat nak shopping..adeh...



gambar kat atas nih, antara outlet2 yang ada kat sana lar..hmmm...dah penat berjalan, so skang time to eat..hah, ari nih makan special sikit..makan kat KAMPUNG DAUN..wah, perjalanan nak ke sana memang best..pemandangan dia cantik..macam kat cameron highland..ada ladang teh, strawberry..wahh..best tul lar masa otw nak ke KG DAUN...





ok...dah kenyang seme..makanan dia memang SEDAP!!!kirenye nih restoran wajib pergi lar..lalalala...ok..balik hotel terus tido kepenatan



DAY 3



bangun pagi..dah tak sabar nak balik malaysia..bestnye...ok bandung..maybe next year kite jumpe lagi yea..kompem aku nak g lagi...suke2...;)



tapi sebelum balik tuh, sempat lagi g singgah pasar baru jap..shopping lagi dan lagi dan lagi..pastuh, makan kat RESTO KARAMBA..not bad..tapi sedap lagi kg daun..hehehe







oklar...bersiap untuk ke airport





n here we are...flight kul 5 ptg..sampai malaysia kul 8 malam..




sampai je husband kak mar amik n terus balik umah..jelan datang amik aku kat umah kak mar...hehehehe..klaka tgk gigi dia yang dah patah tuh..sorry baby..tapi macam ne u pun, i tetap SAYANG..hahaha..nak amik hati ke..ehh..tak de lar..LUV U BABY!!!



ok..habislar episod BANDUNG..nanti kite holiday lagi, kite cerita lagi je...k daaa!!!!!

Saturday, November 14, 2009

pisau cukur

hehehe..aku rasa kan..blog aku nih dah tak up to date..semenye dah lambat..jadi hari ni, cerita minggu depan..haih!!!sejak 2 3 minggu nih aku agak bz kan..so baru skang nak bercerita...

minggu lepas, ari khamis, pas abis je test strukture yang tah ape2 tuh..aku g tgk movie ngan JELAN...

memula jelan bz, so aku yg tengah tak de mud nak g keje sebab tak lew jawab pekse terus balik umah..nak dijadikan cite, tetibe jelan call kata dia boleh mem'free'kan masa dia untuk happy kan aku kejap..

so, ape lagi..ni dia...PISAU CUKUR...

best2...aku bagi...ermmm 4 bintang...lalalala...;)

Saturday, November 7, 2009